Ανασκόπηση 2015: Τα 20 διεθνή γεγονότα της χρονιάς

Ανασκόπηση 2015: Τα 20 διεθνή γεγονότα της χρονιάς

Από την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings στο μακελειό των τζιχαντιστών στο Παρίσι, αλλά και από την ανακάλυψη νερού στον Άρη μέχρι τον "ψυχρό πόλεμο" ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία. Αυτά είναι τα είκοσι γεγονότα που σημάδεψαν το 2015 (Pics+Vids)

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι, Χρήστος Δεμέτης

Το 2015 θα το θυμόμαστε για τις τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις, όταν το δόγμα του μίσους των τζιχαντιστών, χτύπησε την καρδιά της Ευρώπης. Μέσα στην ίδια χρονιά είδαμε τη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης με την Ευρώπη να αδυνατεί να βρει ενιαία λύση και πολλές χώρες της να χτίζουν τείχη για πρόσφυγες και μετανάστες.

Είδαμε επίσης να στήνεται ένα νέα θέατρο “ψυχρού πολέμου” ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο που δε λέει να τελειώσει στην πολύπαθη Συρία. Την ίδια ώρα ο κόσμος προσπαθεί να βρει μια λύση για την κλιματική αλλαγή.

Στις θετικές ειδήσεις της χρονιάς, η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας αλλά και οι επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν να κάνουν με το διάστημα. Το NEWS 247 ανθολογεί τις είκοσι σημαντικότερες στιγμές του έτους που φεύγει και σας τις παρουσιάζει παρακάτω.

*Υποσημείωση: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του θρυλικού Lemmy μέσα από την επίσημη σελίδα των Motorhead στο Facebook. Ο θάνατος του Ian Fraser “Lemmy” Kilmister ήρθε λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο του έτους, αυξάνοντας τα δυσάρεστα γεγονότα της χρονιάς. “Δεν μετανιώνω για τίποτα από όσα έχω κάνει. Δεν έχει νόημα. Είναι πολύ αργά. Τα έχεις κάνει ήδη έτσι; Έζησες τη ζωή σου. Δεν υπάρχει λόγος να εύχεσαι να μπορούσες να αλλάξεις κάτι”.

Με δικά του λόγια, ή αλλιώς, “Born to lose. Live to win”. Οι μπύρες και το αλκοόλ που θα καταναλωθεί την πρωτοχρονιά, είναι αφιερωμένες στον Lemmy.

Ξεκινώντας. Ας δούμε τη χρονιά μέσα σε 209 δευτερόλεπτα σε ένα βίντεο-αφιέρωμα του Euronews:

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τις 20 σημαντικότερες στιγμές που σημάδεψαν φέτος τον πλανήτη. Είναι τα γεγονότα που μονοπώλησαν τα media, ενώ τα περισσότερα από αυτά μας έκαναν να προβληματιστούμε για το μέλλον που έρχεται.

7 Ιανουαρίου: Η τρομοκρατία επιχείρησε να φιμώσει τη σάτιρα του Charlie Hebdo

 

Λίγο μετά τις 11:30, ημέρα Τετάρτη, η νέα χρονιά που είχε μόλις μπει έδειξε για πρώτη φορά τις άγριες διαθέσεις της. Ομάδα τρομοκρατών εισβάλλει στα γραφεία του γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και εκτελεί εν ψυχρώ 12 άτομα, εκδικούμενοι για το σατυρικό σκίτσο του Μωάμεθ.

Όλα αυτά στην καρδιά του Παρισιού, στην καρδιά της δημοκρατίας. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, με την αστυνομία να εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. Οι Γάλλοι φώναξαν ” Je suis Charlie” και ο υπόλοιπος κόσμος ένωσε τις φωνές του κατά της τρομοκρατίας, με τα ΜΜΕ να δηλώνουν ότι επρόκειτο για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις.

 

Στις 11 Ιανουαρίου, οι ηγέτες τουλάχιστον 50 χωρών άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους και συμμετείχαν στην ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, με τους πολίτες να κάνουν λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποκρισία.

12 Φεβρουαρίου: Το Birdman σαρώνει τα Όσκαρ

 

Το Birdman του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου σάρωσε τα βραβεία ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη και αποτελώντας την εκκίνηση για ένα είδος κινηματογραφικής επιτυχίας, που κοινό και κριτικοί λάτρεψαν.

Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει 4 βραβεία  σε μεγάλες κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Φωτογραφίας, κάνοντας τους πάντες να παραμιλούν για την ιδιοφυΐα πίσω από την ταινία.

Πρωταγωνιστές της ταινίας ο Μάικλ Κίτον, που αποδεικνύει ότι είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός, έχοντας απέναντι του τον εξαιρετικό Εντουαρντ Νόρτον, σε μια μαύρη κωμωδία και μια απλοϊκή και μάλλον νοηματικά αλαζονική ταινία.

27 Φεβρουαρίου. Αντίο Mr. Spock

Ο Leonard Nimoy γνωστός κυρίως από τον ρόλο του σαν Mr. Spock στην τηλεοπτική σειρά Star Trek έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρόνων. Το “Live long and prosper” ήταν ο χαιρετισμός των κατοίκων του πλανήτη Vulcan που χρησιμοποιούσε ο Spock στην τηλεοπτική σειρά αλλά και στην πραγματική ζωή, όπως άλλωστε και τα εκατομμύρια θαυμαστών του ανά τον κόσμο.

Η σειρά γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και είχε ως επακόλουθο την παραγωγή επτά σχετικών ταινιών, στις οποίες ο Nimoy επίσης συμμετείχε, όπως και σε άλλες σειρές του ιδίου είδους. Ο χαρακτήρας του Spock βραβεύθηκε ως ένας από τους 50 κορυφαίους τηλεοπτικούς, ενώ χάρισε στον Nimoy τρεις τιμητικές υποψηφιότητες για βραβεία Emmy. Την εμπειρία του σαν “κος Spock”, ο Nimoy κατέγραψε σε δυο αυτοβιογραφίες του με τίτλους “Δεν είμαι ο Spock” (1975) και “Είμαι ο Spock” (1995).

Εκτός της σειράς “Star Trek”, ο Nimoy πρωταγωνίστησε και στο επίσης γνωστό σίριαλ “Mission: Impossible”.

8 Μαρτίου. Η συμμαχία της φρίκης. ISIS και Μπόκο Χαράμ, μαζί

H εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση της Νιγηρίας Μπόκο Χαράμ δήλωσε υποταγή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει κηρύξει χαλιφάτο στις περιοχές που έχει καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ.

“Σας ανακοινώνουμε την υποταγή μας στον χαλίφη και ότι θα ακούμε και θα υποτασσόμαστε σε καιρούς δύσκολους και σε καιρούς ευημερίας” ανακοίνωσε η Μπόκο Χαράμ σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Global Terrorism Index, η Ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ είναι η πλέον επικίνδυνη στον πλανήτη, υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους αμάχων κυρίως πολιτών, σε τρομοκρατικά χτυπήματα.

 

Η οργάνωση που δρα στη Νιγηρία και τη Δυτική Αφρική ευθύνεται για 6.644 θανάτους μέσα στο 2014. Το ISIS που δρα ως επί το πλείστον σε Συρία και Ιράκ ευθύνεται για 6.073 για την ίδια χρονιά.

 

Συνολικά 32.658 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο 2014, ενώ το 2013 είχαν σκοτωθεί αντιστοίχως 18.111 σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 45%. Με τα χρόνια η Μπόκο Χαράμ έχει διευρύνει τη δράση της σε Τσαντ και Καμερούν. Ένας από τους κυριότερους στόχους της Μπόκο Χαράμ είναι τα σχολεία δυτικού τύπου. Άλλωστε και η ονομασία “Μπόκο Χαράμ” σημαίνει “Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία” στη γλώσσα χάουσα.

Η ομηρεία των 270 μαθητριών, για την διάσωση των οποίων κινητοποιήθηκαν οι «μεγάλες δυνάμεις», ΗΠΑ, Βρετανία και Κίνα αλλά και η εν ψυχρώ εκτέλεση Χριστιανών πολιτών κατά τις συχνές επιδρομές τους σε χωριά της βόρειας Νιγηρίας, είναι μερικά από τα χτυπήματα που μπήκαν στο στόχαστρο των δυτικών media.

24 Μαρτίου: Τραγωδία με το Airbus Α320 της German Wings

 

Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες γράφτηκε στις 24 Μαρτίου όταν το  Α320 της German Wings, με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα, συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις.

Η πτήση είχε προορισμό Ντίσελντορφ συνετρίβη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με τον Γάλλο πρόεδρο, τον Ισπανός πρωθυπουργό και την Γερμανίδα καγκελάριο να παραχωρούν από κοινού συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τα συλληπτήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων, που στην πλειονότητά τους ήταν Γάλλοι και Ισπανοί πολίτες.

Tα τελευταία δραματικά λεπτά μέσα στο αεροσκάφος της Germanwings

Το αεροπλάνο έπεσε στο βουνό με ταχύτητα 700 χλμ την ώρα και ο  θάνατος των επιβατών ήταν ακαριαίος”, είχε δηλώσει ο εισαγγελέας, λέγοντας πως οι σοροί θα δίδονταν στους συγγενείς μετά από την ολοκλήρωση της αναγνώρισης DNA.

Λίγες ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε πως ο συγκυβερνήτης είχε κλειδωθεί στο πιλοτήριο και ήταν αυτός που οδήγησε στο θάνατο 150 αθώες ψυχές.

2 Απριλίου: Το μακελειό στην Κένυα με 148 νεκρούς φοιτητές

Μασκοφόροι ένοπλοι της οργάνωσης αλ- Σαμπάαμπ ζωσμένοι με εκρηκτικά εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη Garissa University College, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Σομαλίας, προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στην Κένυα. Ένας από τους τέσσερις δράστες ήταν γιος κενυάτη κυβερνητικού αξιωματούχου.

 

Η επίθεση βύθισε στην οργή και το πένθος ιδιαίτερα τη χριστιανική κοινότητα της χώρας, καθώς οι ένοπλοι είχαν αρχικά διαχωρίσει και απελευθερώσει τους μουσουλμάνους. Η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, η οποία είναι σύμμαχος της αλ-Κάιντα, δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων μέσα στην Κένυα.

25 Απριλίου. Ο σεισμός στο Νεπάλ με τους χιλιάδες νεκρούς

Ήταν η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στα χρονικά της χώρας. Στις 25 Απριλίου, σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Νεπάλ, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας καταστροφή σε πάνω από μισό εκατομμύριο σπίτια, τα περισσότερα εκ των οποίων σε αγροτικές περιοχές αποκομμένες από τη δυνατότητα επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά.

 

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο σεισμούς έφτασε στα 8.583 θύματα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Άλλοι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδες στο Έβερεστ. Ο ισχυρός σεισμός μετατόπισε μάλιστα το όρος Έβερεστ κατά 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Αρχή Μελετών, Χαρτογράφησης και Γεωλογικής Πληροφόρησης.

27 Μαΐου. Το Mr. Robot έβαλε τον κυβερνοακτιβισμό στα σπίτια μας

Το Mr. Robot του Sam Esmail χαρακτηρίστηκε η σειρά της χρονιάς. Η σειρά ακολουθεί τη ζωή του Έλλιοτ Άντερσον, ενός νέου άντρα που ζει στην Νέα Υόρκη , ο οποίος εργάζεται σε μία cybersecurity εταιρία, την Allsafe, σαν τεχνικός ασφαλείας.

Εδώ το αφιέρωμα του NEWS 247 για τη σειρά

Ο Έλλιοτ γίνεται χάκερ με βασική αποστολή του να ακυρώσει όλα τα χρέη καταστρέφοντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, την E Corp η οποία τυγχάνει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Allsafe.

 

Το Mr. Robot ήρθε σε μια χρονιά κατά την οποία η σύμβαση της TPP και της TTIP δίνουν τα “κλειδιά” σε έναν μεγαλύτερο πλειοδότη, σε μια διευρυμένη ολιγαρχία πολυεθνικών, και την ώρα που οι χάκερς “χτυπάνε” όλο και περισσότερες τράπεζες και λογαριασμούς. Φέτος άλλωστε κηρύχθηκε και ο διαδικτυακός κυβερνοπόλεμος ανάμεσα στους Anonymous και τους τζιχαντιστές, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

18 Ιουνίου. Το μακελειό στο Charleston

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλος εισέβαλε στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών στο Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ και άνοιξε πυρ.

Θύτης ήταν ο 21χρονος λευκός Ντίλαν Ρουφ ο οποίος σκότωσε εννέα άτομα με ρατσιστικά κίνητρα. Στο μήνυμα του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η Αμερική οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην οπλοκατοχή.

 

“Δεν γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία αλλά ξέρουμε ότι για μια ακόμα φορά αθώοι σκοτώθηκαν εν μέρει γιατί κάποιος που θέλησε να προκαλέσει κακό δεν δυσκολεύτηκε να βρει όπλο. Είναι ώρα θλίψης αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει κάποια στιγμή ως χώρα να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι αυτή η μαζική βία δεν συναντάτε σε άλλες αναπτυγμένες χώρες”. Η επανεξέταση του θέματος αναβάλλεται λόγω αντιδράσεων από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο έχει έρθει εκ νέου στην επικαιρότητα μετά τα φετινά αιματοκυλίσματα στις ΗΠΑ.

26 Ιουνίου. Νόμιμοι οι γκέι γάμοι στις ΗΠΑ

Με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμοι σε όλη τη χώρα. Δεκάδες άτομα πανηγύρισαν την απόφαση έξω από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος για ένα ακόμα ζήτημα -μετά το  Obamacare- είδε το Ανώτατο Δικαστήριο της πατρίδας του να τον δικαιώνει. Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν αν το Ανώτατο Δικαστήριο θα στήριζε τους γάμους ή θα δικαίωνε την άποψη ότι η κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να θέτει περιορισμούς στον ορισμό του γάμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση αποτελεί μία περίπτωση όπου η δικαιοσύνη “έπεσε σαν κεραυνός”.


Με το hashtag #LoveWins και #MarriageEquality πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους μέσω Twitter. Φέτος ο γάμος μεταξύ ομοφύλων ατόμων νομιμοποιήθηκε και στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία έγινε η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.

26 Ιουνίου: H σφαγή στις ξαπλώστρες της Τυνησίας

Αυτή τη φορά είχε σειρά η Τυνησία να βρεθεί αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, καθώς 38 τουρίστες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί έπεσαν νεκροί σε τουριστικό θέρετρο της πόλης Σους. Δυο άγνωστοι άνοιξαν πυρ στην παραλία εκτελώντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

 

Ο Ντέβιντ Κάμερον πληροφορείται για το περιστατικό και σε επίσημη συνέντευξη Τύπου κηρύσσει πόλεμο στους τρομοκράτες επισημαίνοντας “οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν μας σπείρουν τη διχόνοια σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα καταφέρουν παρά να μας ενώσουν περαιτέρω λόγω της αποφασιστικότητας μας να νικήσουμε αυτούς τους ισλαμιστές εξτρεμιστές”.

Η Βρετανία βρέθηκε αντιμέτωπη με την πλέον πολύνεκρη επίθεση με θύματα Βρετανούς πολίτες μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των μέτρων ασφαλείας εντός της Βρετανίας, φοβούμενη ένα νέο χτύπημα.

1η Ιουλίου: Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβα αρχίζουν επίσημα να αποκαθίστανται 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την 1η Ιουλίου πως έφτασε η στιγμή να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας. Ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία γράφεται έπειτα από μία τεταμένη περίοδο διάρκειας 50 και πλέον ετών, στις σχέσεις των δυο χωρών.

 

«Σήμερα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα με στόχο να ανοίξουν εκ νέου οι πρεσβείες» στις χώρες μας, είχε δηλώσει ο Ομπάμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις.

Την επόμενη κιόλας μέρα, ζήτησε από το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που είχε ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η οικονομία της κομουνιστικής νήσου.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ζήτησε επιπλέον από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι αντίπαλοί του Ρεπουμπλικάνοι, να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η οικονομία της κομουνιστικής νήσου εδώ και δεκαετίες.

«Οι Αμερικανοί και οι Κουβανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά”, είπε η κεφαλή της αμερικανικής ηγεσίας. Στις 14 Αυγούστου ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έφθασε στην Κούβα και η Αμερικανική σημαία υψώθηκε και πάλι έξω από την πρεσβεία της χώρας στην Αβάνα, σε μια συγκινητική τελετή.

14 Ιουλίου: Οι πρώτες φωτογραφίες από τον Πλούτωνα. 28 Σεπτεμβρίου η NASA ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον Άρη

Το 2015 σημαδεύτηκε και από δυο σημαντικά διαστημικά κατορθώματα. Στις 14 Ιουλίου ο διεθνής διαστημικός σταθμός ανακοίνωσε πως το  New Horizons βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” από την επιφάνεια του Πλούτωνα, δημοσιεύοντας τις πρώτες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες από την παράξενη επιφάνεια του μακρινού πλανήτη γίνονται τροφή ερευνών για τους επιστήμονες, που προσπαθούν να εξηγήσουν την ανώμαλη, γεμάτη σκουρόχρωμες κηλίδες επιφάνεια.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επιφάνεια του κοκκινοκαφέ πλανήτη απεικονίζεται μια καρδιά, με τους ρομαντικούς να κάνουν λόγο για τον πλανήτη του έρωτα.

Περίπου δυο μήνες αργότερα, η  NASA προχωρά σε μια ανακοίνωση βόμβα, υποστηρίζοντας την εύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη. Οι φωτογραφίες που είχε στην κατοχή της η αμερικανική διαστημική εταιρία έδειχναν φωτεινές ροές νερού σε ορεινές εκτάσεις του πλανήτη. Ιδιαίτερα αλμυρό νερό σε υγρή μορφή διατρέχει κρατήρες και χαράδρες του πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη αυτή, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής που ενδέχεται να βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη.

 

Όλοι έκαναν λόγο για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για την πηγή-προέλευση του νερού αυτού, που ενδέχεται να αναβλύζει από τα έγκατα του εδάφους ή να προκύπτει από την υγροποίηση στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η ανακάλυψη αυτή πάντως αναζωπυρώνει τις θεωρίες πως ο πλανήτης είναι ο πιο κατάλληλος για μετοίκηση από την ανθρωπότητα στο μέλλον.

10 Αυγούστου: Κορύφωση των επεισοδίων και το κίνημα “Black Lives Matter”

Η αρχή για τα επεισόδια στο Φέργκιουσον έγινε με τον θάνατο ενός 18χρονου Αφροαμερικανού στις 9 Αυγούστου του 2014, ωστόσο το κυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών που έδιναν καθημερινά το παρόν στις συγκεντρώσεις, οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος “Black lives matter”.

 

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν από το Φέργκιουσον σε όλη την Αμερική με τις φωνές που διαμήνυαν πως οι “Ζωές των Μαύρων μετρούν” να πληθαίνουν διαρκώς, όπως πλήθυναν και τα περιστατικά αδικαιολόγητης βίας από τους αστυνομικούς, με τον αριθμό των θυμάτων να φθάνει τα 385 σε 5 μήνες.

Στις 28 Απριλίου, ο κυβερνήτης της Βαλτιμόρης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά τις οδομαχίες, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Λάδι στη φωτιά έριξε η αθώωση του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, που δολοφόνησε εν ψυχρώ το Μάικλ Μπράουν, τον Ιανουάριο.

Οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν κατά την επέτειο της δολοφονίας του 18χρονου στις 10 Αυγούστου, με τους πολίτες να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τις αρχές για τη σημασία των ανθρώπινων ζωών.

2 Σεπτεμβρίου: Ο μικρός Αϊλάν δεν κατάφερε να φθάσει ποτέ σε ένα ασφαλέστερο μέρος

 

Στις 2 Σεπτεμβρίου η φωτογραφία του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί να κείτεται σε μια παραλία του Μπόντρουμ, έμελλε να παγώσει και να προκαλέσει ρίγη συγκίνησες σε όλο τον κόσμο.

Η φωτογραφία του μικρού Αϊλαν, που είχε ξεράσει η θάλασσα στην παραλία, μετά τη βύθιση της βάρκας που θα μετέφερε τον ίδιο, τον 5χρονο αδελφό τους και τους γονείς του στην Κω, όπου θα αποτελούσε την αφετηρία του ταξιδιού για τον Καναδά. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 5 παιδιά και μια γυναίκα.


Εκείνη τη μέρα ο κόσμος αναγκάστηκε να ξυπνήσει βίαια και να βρεθεί αντιμέτωπος με το δράμα των προσφύγων, να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να αναλάβει δράση, για να μην υπάρξουν άλλοι Αϊλάν.

Ήταν η ώρα οι κυβερνήσεις να βρουν λύση και όχι να αρκεστούν σε βαρύγδουπες δηλώσεις για την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών.

Μέχρι και σήμερα το Αιγαίο και η Μεσόγειος συνεχίζουν να αποτελούν υγρό τάφο και τα κύματα συνεχίζουν να ξεβράζουν αθώα παιδιά καθημερινά, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο κλείνοντας τα σύνορα, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

23 Σεπτεμβρίου. Όταν “έσκασε” η Volkswagen

Ο Μάρτιν Βίντερκορν, CEO της Volkswagen εξαναγκάστηκε σε παραίτηση υπό το βάρος του σκανδάλου παραποίησης των μετρήσεων ρύπων. Ο 68χρονος Βίντερκορν διοικούσε την αυτοκινητοβιομηχανία από το 2007. Η Volkswagen παραδέχθηκε ότι κυκλοφόρησαν περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο, εξοπλισμένα με το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ.

 

Πρόκειται για τα μοντέλα Jetta 200-2015, Beetle 2009-2015, Golf 2009-2015, Passat 2014-2015 καθώς και το Audi A3 2009-2015, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα. Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε σε ανακοίνωση απόσυρσης των συγκεκριμένων μοντέλων που διαθέτουν το λογισμικό. Η διεύθυνση της VW έβαλε κατά μέρος ένα ποσό 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους του σκανδάλου, όμως αναλυτές προβλέπουν πως το πραγματικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι άλλωστε ένας ιδιαιτέρως κρίσιμος τομέας της οικονομίας της Γερμανίας, της μεγαλύτερης της Ευρώπης. Εταιρείες όπως η VW, η BMW και η Daimler απασχολούν πάνω από 750.000 ανθρώπους.

13 Νοεμβρίου: Το Παρίσι πνίγεται στο αίμα 

 

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Το Παρίσι έμελλε να βαφεί με αίμα και 130 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από τρεις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις. Το σκηνικό του θανάτου στήθηκε στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, όπου υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα, μετά από εισβολή ενόπλων που άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Λίγα λεπτά αργότερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δύο εστιατόρια, σκοτώνοντας περισσότερα από 30 άτομα ενώ έξω από στάδιο, την ώρα που σε αυτό διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας, ανατινάχθηκαν 2 καμικάζι αυτοκτονίας.

Οι Γάλλοι αποχωρούν από το Stade de France, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο

Ο κόσμος παγωμένος παρακολουθούσε με αμηχανία την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης, με τη Γαλλία, που πιάστηκε για μια ακόμη φορά στον ύπνο, και τους συμμάχους να απειλούν με αντίποινα. Πρώτη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας “ρίχτηκε” η Ρωσία, που άρχισε τους βομβαρδισμούς των βάσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Όμως η τρομοκρατία κατάφερε μια σημαντική νίκη, καθώς ο φόβος είχε ριζώσει στις καρδιές των πολιτών.

O επίλογος δεν είχε γραφτεί ακόμη, καθώς στις 18 Νοεμβρίου οι Γαλλικές αρχές εντόπισαν τον εγκέφαλο της επίθεσης Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ και έναν συνεργό του σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί, βορειοανατολικά του Παρισιού. Οι δυο δράστες, όπως και μια γυναίκα, έπεσαν νεκροί από την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, όπου οι ενδελεχείς έρευνες για τον εντοπισμό του τρομοκράτη Αμπντελσλάμ Σαλάχ, που συμμετείχε στις επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου, απέβησαν άκαρπες.

24 Νοεμβρίου. Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους

Ήταν η αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου με φόντο τον εμφύλιο στη Συρία και τις επιδρομές των Ρώσων εναντίον του ISIS την ώρα που φούντωναν οι φήμες για οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τον Ερντογάν. Στις 24 Νοεμβρίου Τουρκικά F-16 κατέρριψαν πολεμικό Ρωσικό αεροσκάφος που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

 

Ο ένας εκ των δύο πιλότων σκοτώθηκε στο έδαφος από πυρά ανταρτών ενώ ο δεύτερος επέστρεψε σε Ρωσική βάση στη Συρία μετά από επιχείρηση διάσωσης του. Κατά την επιχείρηση χτυπήθηκε και Ρωσικό ελικόπτερο από πυρά ανταρτών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακόμη ένας πεζοναύτης. Η κόντρα ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις από τη Μόσχα προς την Άγκυρα, ενώ το κλίμα παραμένει ακόμη τεταμένο.

2 Δεκεμβρίου: Το μακελειό στην Καλιφόρνια

Ένα ακόμη τραγικό γεγονός συγκλόνισε τον κόσμο. Αυτή τη φορά η τρομοκρατία έβαλε στόχο την Καλιφόρνια, συγκεκριμένα το Σαν Μπερναντίνο, όπου ένοπλοι ανοίγουν πυρ και αφαιρούν 14 ζωές.

 

Οι πρώτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα και με σύνδεση των δυο δραστών, που ήταν ζευγάρι, με εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις. Άλλοι κάνουν λόγο για επίθεση εκδίκησης από τον Σάγεντ Ρίζβαν Φαρούκ, που αποχώρησε από το σημείο του μακελειού οργισμένος, για να επιστρέψει λίγο αργότερα και να σπείρει τον θάνατο.

Επρόκειτο για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ μετά τη σφαγή στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν, στο Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο 2012, όταν είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης.

Την επίθεση καταδίκασε η μουσουλμανική κοινότητα της Καλιφόρνιας, ενώ δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, Αμερικανοί πολίτες ύψωσαν τις φωνές τους κατά της τρομοκρατίας και της Ισλαμοφοβίας.

9 Δεκεμβρίου. Η ιστορική απόφαση για το κλίμα

Ιστορική στροφή χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν την απόφαση της Συνόδου του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, υπογράμμισε ότι ” η απόφαση αποτελεί μία στροφή των προσπαθειών της ανθρωπότητας ώστε να καταστεί πιο βιώσιμη και πιο εύπορη η ζωή των ανθρώπων”. Σημειώνεται ότι στις 22 Απριλίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του ΟΗΕ για τη συμφωνία της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ τον Μάιο θα υπάρξει μία νέα συνάντηση για τον συντονισμό των διεθνών δράσεων.

Το σύμφωνο στέλνει στην “άσχημη πλευρά της Ιστορίας” την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτίμησε η Greenpeace.

“Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας”, δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού.

“Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα”, συνοψίζει ο Πασκάλ Κανφίν, ειδικός στο World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει μηδενικό στόχο εκπομπών χάρη σε ένα αυστηρό ισοζύγιο μεταξύ των εκπομπών αερίων και των αερίων από απορροφώνται από “τρύπες άνθρακα” (δάση, ωκεανούς, τεχνικές πρόσληψης και αποθήκευσης του άνθρακα) και αυτά “μέσα στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα