Death Note: Το άνιμε που θόλωσε τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Death Note: Το άνιμε που θόλωσε τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας

Το γνωστό άνιμε έχει αναστατώσει τη κοινή γνώμη και ερωτήματα εγείρονται για τον αντίκτυπο που έχει στις νεαρές ηλικίες.

Η διάσημη σειρά ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων “Death Note”, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων με την “σκοτεινή” πλοκή του, με δεκάδες μαθητές ανά τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν τον αγαπημένο τους ήρωα. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο μάνγκα (όπως λέγονται τα ιαπωνικά κόμικς) και θεωρείται ένα από τα καλύτερα άνιμε όλων των εποχών στην Ιαπωνία.

Το μάνγκα, σε σενάριο ‘Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα αποτελείται από 108 κεφάλαια σε σχέση με το άνιμε που φτάνει μόλις τα 37 επεισόδια.

Το συναρπαστικό ψυχολογικό δράμα έχει μια δόση υπερφυσικού και εγείρει χιλιάδες φιλοσοφικές συζητήσεις περί δικαιοσύνης, καθώς ο πρωταγωνιστής των κόμικς, Λάιτ, παρασύρεται από το αίσθημα παντοδυναμίας που τον κατέχει και φτάνει σε σημείο παράνοιας στη προσπάθειά του να εξαλείψει τον κόσμο από το “κακό”.

Η εθιστική πλοκή της σειράς

Ας μιλήσουμε αρχικά με λίγα λόγια για την πλοκή της σειράς για να καταλάβετε γιατί είναι τόσο εθιστική. Ο Λάιτ, είναι ένα ιδιοφυές αγόρι που βρίσκει στην αυλή του σχολείου του ένα τετράδιο με τον τίτλο “Death Note”, το οποίο αργότερα ανακαλύπτει ότι του δίνει τη δύναμη να σκοτώνει κάθε άτομο του οποίου το όνομα γράφει στις σελίδες του. Έχοντας απογοητευτεί με τη δολοφονία της μητέρας του και την αδικία που επικρατεί στον κόσμο, αποφασίζει να εξολοθρεύσει όλους τους εγκληματίες.

Πολύ σύντομα όμως, παρασύρεται από το αίσθημα δικαιοσύνης και ξεκινάει μια σειρά από δολοφονίες που ξεφεύγουν πλέον από τον αρχικό σκοπό του και κάνει τα πάντα για να μη συλληφθεί από τις αρχές. Ο πρωταγωνιστής έχοντας πλέον την πεποίθηση ότι είναι θεός και μπορεί να αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, σκοτώνει χωρίς ηθικούς φραγμούς. Χρησιμοποιεί όλους τους ανθρώπους γύρω του και φτάνει μέχρι τη δολοφονία του πατέρα του, για να επιτύχει τους σκοτεινούς σκοπούς του.

Το πρωτότυπο σενάριο και μια ιδιαίτερη ιστορία του άνιμε διαφέρει από τα συνηθισμένες πλοκές που έχουν τα μάνγκα, ενώ το σκοτεινό του θέμα διεγείρει τεράστια ηθικά ερωτηματικά.

Η αμφιλεγόμενη σειρά έχει “εμπνεύσει” κατά καιρούς θανάτους σε ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες, μαθητές σχολείων έχουν δημιουργήσει τα δικά τους σημειωματάρια θανάτου, όπου έχουν καταγράψει ονόματα καθηγητών και συμμαθητών τους.

Από το άνιμε, στην πραγματική ζωή

Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το νέο Μεξικό έχουν ζητήσει την απαγόρευση της σειράς, ενώ σε άλλες έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θανάτων που έχουν επηρεαστεί από το βιβλίο.

Στη Ρωσία, ένα κοριτσάκι 15 χρονών, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 13ο όροφο, ενώ στο γραφείο της βρέθηκε σημείωμα που έγραφε: “Δε θέλω να ζήσω πια” πάνω από το βιβλίο “death note”. Στο Βέλγιο επίσης ένας άνδρας δολοφονήθηκε ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν σημειώσεις που έγραφαν “Είμαι ο Κίρα”, όνομα που παραπέμπει στον ήρωα του βιβλίου, Λάιτ.

Σε σχολεία της Αμερικής, σε πόλεις όπως το Τενεσί και τη Βιρτζίνια, μαθητές έχουν αποβληθεί για την κατοχή ενός τέτοιου τετραδίου. Μια γενικότερη κατάσταση εκφοβισμού επικρατεί, με τους γονείς να εκφράζουν τον φόβο τους και τη δυσαρέσκειά τους ενώ τα ίδια τα παιδιά δηλώνουν φοβισμένα.

Ωστόσο, η κατάσταση φτάνει λίγο στα όρια της υπερβολής και ξεπερνάει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το γεγονός ότι το όνομα γράφεται σε τετράδιο με τίτλο “Death Note”, δεν είναι λογικό να εννοηθεί ότι κάτι κακό θα συμβεί. Η σειρά είναι μια φανταστική ιστορία μυθοπλασίας που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Οι τρομαχτικές αυτές υποθέσεις έχουν αναστατώσει τη κοινή γνώμη και εγείρονται ερωτήματα για τον αντίκτυπο που έχει η σειρά στις νεαρές ηλικίες που έχουν τον πρωταγωνιστή ως πρότυπο και επηρεάζονται από την έκβαση της ιστορίας. Μιας και τα ανιμε απευθύνονται τόσο σε νεαρές ηλικίες, όσο και σε ενήλικους, η βία που απεικονίζεται σε αυτά είναι αρκετά γλαφυρή.

Το “Death Note” ωστόσο αποτελεί ένα εξαιρετικό άνιμε που θέτει μεγάλα ηθικά ερωτήματα -όμως αρνείται να τα απαντήσει. Είναι στη κρίση του θεατή να καταδικάσει ή να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή και να βρει τις δικές του απαντήσεις.

Κριτικές γονιών στο διαδίκτυο και σε ανάλογα φόρουμ για το θέμα, δείχνουν πως τάσσονται υπέρ της σειράς και δεν θεωρούν πως είναι ακατάλληλη για παιδιά αλλά αντιθέτως τη θεωρούν εξαιρετική για τον ρεαλισμό και την ωμή πραγματικότητα που απεικονίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα