Ελληνικά παραμύθια επαυξημένης πραγματικότητας; Κι όμως υπάρχουν!

Ελληνικά παραμύθια επαυξημένης πραγματικότητας; Κι όμως υπάρχουν!

Παραμύθια από το μέλλον! Τα "Μαγικά Βιβλία" των Μικρών Εξερευνητών, ή αλλιώς, η πρώτη ολοκληρωμένη σειρά παραμυθιών επαυξημένης πραγματικότητας στην Ελλάδα είναι γεγονός (Pics+Vids)

Δεινόσαυροι, καρχαρίες, ελέφαντες, τίγρεις, φάλαινες, δελφίνια, “πετούν” πάνω από τις σελίδες. Ο Πύργος του Άιφελ και η Πυραμίδα της Αιγύπτου, ένας Κένταυρος με έναν δράκο, αλλά και ο Ήλιος με τη Γη και τη Σελήνη ζωντανεύουν και “βγαίνουν” μπροστά σου μέσα από το βιβλίο.

Τα παραμύθια αλλάζουν και τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι, βιώνουν μια νέα εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας.

Μία ομάδα νέων επιστημόνων από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε να εκμεταλλευτεί πλήρως την τεχνολογία και συγκεκριμένα τις δυνατότητες που προσφέρουν τα smartphones και τα tablets που έχουμε όλοι στην τσέπη ή στην τσάντα μας και δημιούργησαν έναν πραγματικά “μαγικό” κόσμο που ζωντανεύει πάνω στις σελίδες των βιβλίων των Μικρών Εξερευνητών, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να δουν σε 3D και να ακούσουν ζώα της φάρμας , ψάρια του θαλάσσιου βασιλείου, πλάσματα της φαντασίας, μνημεία από όλο τον κόσμο, αλλά και το ηλιακό μας σύστημα με όλους του τους πλανήτες

Πίσω από τη δράση αυτή είναι ο Νικόλαος Κουμαρτζής (product designer και augmented reality developer), ο Βαλάντης Ναγκολούδης (financial και quality manager) και ο Θοδωρής Κουμαρτζής (audio engineer). Άνθρωποι με μεράκι και όραμα που βρίσκονται πίσω από τις εξής δημιουργικές προσπάθειες: τις εκδόσεις iWrite.gr, τον πολυχώρο πολιτισμού Seikilo, τις αρχαίες μουσικές λύρες Luthieros και πρόσφατα τα αρχαιοελληνικά επιτραπέζια παιχνίδια Tabula Lusoria, τα οποία είχαμε πρόσφατα παρουσιάσει στο NEWS 247.

 

“Κάθε ένα project είναι διαφορετικό, όμως πάντα έχουμε ένα κοινό στόχο: να πρωτοπορήσουμε και να δημιουργήσουμε κάτι ολοκληρωμένο, από κάθε πλευρά!”, δηλώνει ο Νίκος, ο σχεδιαστής της ομάδας, για να συνεχίσει: “Ασχολούμενοι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια με τις εκδόσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, πάντα αναζητούσαμε πως αυτές μπορούν να εξελιχθούν στον τεχνολογικό 21ο αιώνα. Νομίζω ότι βρήκαμε μία από τις λύσεις!”.

Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό σε μία Ελλάδα που βυθίζεται στην οικονομική κρίση εδώ και 6 χρόνια πλέον;

“Ας μην γελιόμαστε. Η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τα πάντα, απομακρύνοντας κάθε δημιουργικό όραμα από την υλοποίηση του. Ιδέες υπάρχουν και ακούμε διάφορες πολύ συχνά, όμως οι περισσότεροι επιλέγουν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους στο εξωτερικό. Εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα και θέλει πολύ προσπάθεια και άπειρο χρόνο για να τα καταφέρεις στη χώρα μας αυτή την περίοδο”, αναφέρει σχετικά ο Βαλάντης.

 

Στο τελευταίο συμφωνεί και ο Θοδωρής, ο νεότερος στην ομάδα που πολύ πρόσφατα επέλεξε τον δρόμο της επιχειρηματικής δημιουργίας. “Η απάντηση στην οικονομική κρίση πιστεύω ότι είναι η εξειδίκευση και η συνέργεια. Εγώ για παράδειγμα επέλεξα να εξειδικευθώ στο audio engineering, βρίσκοντας έτσι θέση και ρόλο σε μία άκρως δημιουργική ομάδα!”.

Λίγα λόγια για τα μαγικά παραμύθια του μέλλοντος

Και κάπως έτσι  δημιουργήθηκαν τα “Μαγικά Βιβλία του Παππού”, μία νέα σειρά ολοκληρωμένων παραμυθιών για παιδιά από 3 έως 14 ετών, η οποία σχεδιάστηκε και παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και από Έλληνες δημιουργούς.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που φέρει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα κλασικό βιβλίο μοναδικό: προσεγμένη εικονογράφηση, ισορροπία μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, έξυπνοι διάλογοι με τη συνδρομή νέων και έμπειρων παιδαγωγών, όμορφα χρώματα επιλεγμένα για την όσο το δυνατόν καλύτερη παιδαγωγική εμπειρία κλπ.

 

Έχουν όμως και κάτι παραπάνω, ικανό να ενθουσιάσει μικρά και μεγάλα παιδιά, ακόμα και τους γονείς. Εκμεταλλεύονται τη σύγχρονη τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία είναι ικανή να παντρέψει τρισδιάστατα μοντέλα, κίνηση και ήχους με ένα κλασικό βιβλίο κάνοντάς το να… ζωντανέψει με μαγικό τρόπο μπροστά στα μάτια μας.

Και όλο αυτό το “πάντρεμα” γίνεται με έναν τρόπο πολύ διακριτικό, ώστε να μην χάνεται η μαγεία στα μάτια μικρών και μεγάλων. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κινητό τηλέφωνο ή tablet (Αndroid, iPhone ή iPad), το application των Μικρών Εξερευνητών που προσφέρεται δωρεάν μέσω Google Play Store και AppStore, καθώς και οποιοδήποτε από τα έξι παραμύθια της σειράς.

Δείτε πώς ζωντανεύει κάθε παραμύθι:

 

Οι 3 κοπέλες πίσω από τον Πάρη και τη Ρίτα

Την ψυχή στον Πάρη και τη Ρίτα (καθώς και σε όλα τα ταξίδια τους) την έδωσε μία ομάδα γυναικών από τη βόρεια Ελλάδα: η Ισμήνη Κάκαλη (φιλόλογος) από το Ασβεστοχώρι (περίχωρα Θεσσαλονίκης), η Τριανταφυλλιά Τσακίρη (παιδαγωγός) από την Ευρωπό του Κιλκίς και η Μαρία Σαρηγιαννίδου (πληροφορικός) από την Κατερίνη. Συνδυάζοντας τους διαφορετικούς επιστημονικούς τους κλάδους και με κοινό στοιχείο την αγάπη για το καλό παιδικό παραμύθι, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία σειρά παραμυθιών άκρως εκπαιδευτική και παιδαγωγική.

“Πόσες φορές μας έχει τύχει να αγοράζουμε ένα παραμύθι και όταν το διαβάζουμε στα παιδιά ή τα ανίψια μας, να ανακαλύπτουμε ότι δεν είναι κατάλληλο γι’ αυτά; Όταν λοιπόν το iWrite μας έδωσε τη δυνατότητα να γράψουμε τα παραμύθια της νέας γενιάς, το είδαμε ως πρόκληση” λέει η Ισμήνη.

“Προσωπικά, πρόσφατα μπήκα στον κόσμο της τεχνολογίας με το πρώτο μου smartphone, οπότε όταν μου εξηγούσαν το όραμα τους δεν καταλάβαινα πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μου φαινόταν όλο αυτό… μαγικό! Ευτυχώς είχαμε την πληροφορικάριο μας, την Μαρία, που καταλαβαίνει κάτι… παραπάνω και είχε την υπομονή να μας εξηγεί” προσθέτει η Τριανταφυλλιά για να πει η Μαρία από τη δική της μεριά:

“Μπορεί το επάγγελμα του προγραμματιστή να ακούγεται μοναδικό, όμως πολύ συχνά υπάρχει έλλειμμα κοινωνικού αντίκτυπου. Μπορεί να σχεδιάσεις και να αναπτύξεις την τέλεια εφαρμογή, συχνά όμως αναρωτιέσαι ποιο το νόημα, πως θα αλλάξω τον κόσμο με ένα τέλειο σύστημα διαχείρισης π.χ. ξενοδοχείων; Όλο αυτό όμως αλλάζει όταν μπαίνεις σε ένα project παιδικών παραμυθιών, το νόημα είναι ξεκάθαρο και η ευκαιρία που σου δίνεται σπάνια!”.

Το παιδαγωγικό concept που δημιούργησαν τα κορίτσια είναι πραγματικά μοναδικό. Οι κεντρικοί ήρωες στα βιβλία είναι δύο αδέλφια (ο Πάρης και η Ρίτα), συνομήλικα των μικρών αναγνωστών, που επισκέπτονται το σπίτι του παππού τους και ανακαλύπτουν μία μυστική βιβλιοθήκη με βιβλία που ζωντανεύουν μπροστά τους. Κάπως έτσι, μετατρέπονται σε μικρούς εξερευνητές και μας ταξιδεύουν με έξι βιβλία στη Φάρμα των Ζώων, στον Βυθό της Θάλασσας, στο Σαφάρι, στα Μνημεία του Κόσμου, στον κόσμο των Πλασμάτων της Φαντασίας και στο Διάστημα – Ηλιακό Σύστημα!

Όπως μαθαίνουμε μέσα από το στόμα του Πάρη, στις πρώτες σελίδες κάθε βιβλίου…

“Αυτό που έχω να σας πω είναι ένα μυστικό, που θέλω να μοιραστώ μόνο μαζί σας. Σσσς! Μη μας ακούσουν οι μεγάλοι.

Όταν ήρθαν οι καλοκαιρινές διακοπές, οι γονείς μας άφησαν στο σπίτι του παππού για αρκετές μέρες. Καθώς έφευγαν, υποσχέθηκα να είμαι φρόνιμος και να προσέχω τη μικρή μου αδερφή. Παρ’ όλα αυτά, συνέβη κάτι πολύ παράξενο!

Ενώ ερευνούσα το σπίτι, ανακάλυψα τη μυστική βιβλιοθήκη του σοφού παππού μας. Όμως, μόλις άνοιξα το πρώτο βιβλίο, δεν θα πιστέψετε τι έγινε! Μπήκα ο ίδιος μέσα στο βιβλίο! Έτσι μαγικά, βρέθηκα κοντά σε πλάσματα θαυμαστά και ταξίδεψα σε χώρες μακρινές.

Μέσα σ’ ένα καλοκαίρι έγινα ένας σπουδαίος εξερευνητής! Θα σας ταξιδέψω και εσάς στους τόπους που επισκέφθηκα και θα σας γνωρίσω σε όλα τα πλάσματα που ζουν εκεί. Κι όλα αυτά μέσα από τα μαγικά βιβλία. Είστε έτοιμοι να γίνετε κι εσείς εξερευνητές σαν κι εμένα;”.

 

Αν θέλετε λοιπόν να ζήσετε τη μαγεία του να μην διαβάζεις απλά για ένα ζώο, ένα μνημείο, έναν πλανήτη ή κάποιο πλάσμα, αλλά να το δεις να ζωντανεύει πάνω στο βιβλίο, να κινείται, να ακούσεις τι ήχους βγάζει ή ακόμα και να φωτογραφηθείς μαζί του… τότε η νέα γενιά παιδικών βιβλίων του iWrite.gr, τα “Μαγικά Βιβλία του Παππού”, μπορούν να στο προσφέρουν δίχως αμφιβολία!

Αν έχεις παιδί ή κάποιο ανίψι τότε έχεις την τέλεια δικαιολογία, αλλά ακόμα και αν δεν έχεις να το χαρίσεις κάπου πίστεψε μας… η αντίδραση ενός ενήλικα (ενθουσιασμός, έκπληξη, χαρά) είναι ίδια με αυτή ενός μικρού παιδιού, γυρνώντας μας πίσω στα παιδικά μας χρόνια.

 

Στη δημιουργία και προώθησης των παραμυθιών νέας γενιάς του iWrite.gr, ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν και οι Μηνάς Παπαγεωργίου (δημοσιογράφος), Αντώνης Καραναύτης (graphic designer) και Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος).

Διαβάστε περισσότερα για τα παραμύθια του μέλλοντος εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα