Επάγγελμα Cheerleader: Μαζορέτες μιλούν στο News 24/7

Επάγγελμα Cheerleader: Μαζορέτες μιλούν στο News 24/7

Μπορεί το cheerleading να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο; Τα προσόντα, οι διαφορετικές κατηγορίες μαζορέτων αλλά και η επίπονη προπόνηση, μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστριών

Της Ελένης Λαζάρου

Ο αγώνας ξεκινά. Οι οπαδοί ανυπομονούν. Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας στο γήπεδο εμφανίζονται οι καλλίγραμμες μαζορέτες που συγκεντρώνουν τα ανδρικά βλέμματα θαυμασμού και ανεβάζουν την θερμοκρασία στον χώρο. Με τον χορό και το χαμόγελό τους ξεσηκώνουν τους θεατές μεταδίδοντάς τους ενέργεια και ανεβάζοντας την  ένταση, εμψυχώνουν τους παίκτες ενώ προσπαθούν  να αποσυντονίζουν  τους αντιπάλους με το χαμόγελό, τα πομ-πομ, τις κορδέλες τα μπαστούνια και τα φτερά τους, τις σέξι στολές  και την συνολική  παρουσία τους υπό των ήχο των τελευταίων hit.

Ο όρος Cheer leaders όπως είναι ο διεθνής όρος IQ τις μαζορέτες προέρχεται από τις λέξεις Cheer που σημαίνει χαρά και εμψύχωση και leaders που σημαίνει ηγέτες. Το cheerleading είναι ένα άθλημα που συνδυάζει  χορό (4στυλ-hip hop, free style pom, modern jazz, high kick), ασκήσεις ρυθμικής και  ενόργανης αλλά και  κραυγές. Η ιστορία του αθλήματος ξεκίνησε στις ΗΠΑ στα τέλη του 18ου αιώνα μετά τον αμερικανικό εμφύλιο όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την σκληρή μεταχείρισή τους . Αρχικά ο χώρος ήταν ανδροκρατούμενος.

Η πρώτη εμφάνιση cheerleaders ήταν το 1869 σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στα πανεπιστήμια Princeton-Rutgas . Κατά την διάρκεια του αγώνα φοιτητές υποστήριξαν τις ομάδες τους με τραγούδια και συνθήματα. Η πρώτη οργανωμένη ομάδα δημιουργήθηκε το 1877 και ήταν η ανδρική  Princeton cheer. Ο δρόμος για την συμμετοχή των γυναικών άνοιξε μετά το 1940 με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι περισσότεροι άνδρες έφυγαν για να πολεμήσουν.

Μέσω του κινηματογράφου το cheerleading  εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο  και σήμερα η παγκόσμια ομοσπονδία ICU έχει περίπου 100 ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο και 4,5 εκ αθλητές εκ των οποίων 1,5 εκ είναι στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα το άθλημα έχει μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια  και εκπροσωπείται Από την Ελληνική Ομοσπονδία  (hellenic cheerleading federation). Είναι χαρακτηριστικό  πως πριν 2 χρόνια υπήρχε  μόνο μία ομάδα στον χώρο της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης και φέτος σχεδόν κάθε σωματείο έχει την δική του ομάδα ενώ πλέον οι cheerleaders δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ομάδων μπάσκετ αλλά μαζορέτες διαθέτουν και ομάδες βόλεϊ και  beach βόλεϊ.

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΑΖΟΡΕΤΕΣ

H Δημητρα Ηρειώτη είναι αθλητική δημοσιογράφος. Μέχρι πριν από 3,5 χρόνια πήγαινε στα γήπεδα μόνο για να καλύψει αγώνες. ώσπου μπήκε στην ζωή της το cheerleading .Μαζί με μία φίλη της έψαχναν  ένα χόμπι που να συνδυάζει διασκέδαση και γυμναστική. Η φίλη της πρότεινε το  cheerleading το οποίο είχε γνωρίσει μέσω άλλης φίλης.

 

Η Δήμητρα αρχικά γέλασε: “Στη συνέχεια μπήκα  στον χώρο και είδα πως είναι άθλημα στο οποίο μπορείς να συμμετέχεις και σε αγώνες, κάτι το οποίο με δελέασε. Ούσα  η ίδια αθλητική δημοσιογράφος είναι κομμάτι της ζωής μου να βρίσκομαι στην απέναντι μεριά των αθλητών, οπότε με το τσιρλίντινγκ μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω λίγο στα “παπούτσια” τους και να καταλάβω πώς σκέφτεται ένας αθλητής. Κι αυτό έκανα.. Απευθύνθηκα λοιπόν σε μια ακαδημία, με την οποία έχω συμμετάσχει και σε αγώνες πρωταθλήματος όπου κατακτήσαμε την 3η θέση πανελληνίως”, λέει στο News 24/7.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η Αναστασία Ξαγοράρη πριν από 2,5 χρόνια και δεν είχε τελειώσει ακόμα τις σπουδές της επάνω στο μάρκετινγκ.

“Ήμουν στο 3ο έτος στην σχολή όταν ένα απόγευμα όπως χάζευα σε ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είδα μία φωτογραφία μίας συμμαθήτριάς μου που χε γίνει τσιρλίντερ. Έτσι ρώτησα τον εαυτό μου: “εσένα τι σου λείπει και δεν το έχεις δοκιμάσει;” Επιτόπου ξεκίνησα να ψάχνω ακαδημίες και το έθεσα ως στόχο που πρέπει να εκπληρωθεί. Παρουσιάστηκε λοιπόν, μια οντισιόν στην οποία δήλωσα συμμετοχή, με επέλεξαν κι έτσι ξεκίνησα. Έκτοτε δεν το έχω αφήσει και ούτε σκοπεύω άμεσα, καθώς είναι ίσως ο πιο ιδιαίτερος στόχος /όνειρο του εαυτού μου που εκπλήρωσα και είμαι περήφανη για αυτό”.

 

ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Για να γίνει μία κοπέλα cheerleader δεν είναι  πολύ εύκολη υπόθεση. Πέρα από την ωραία εμφάνιση  και το καλλίγραμμο κορμί  θα πρέπει να χει χορευτικές και ακροβατικές ικανότητες, καθώς και ευλυγισία  για να μπορεί να κάνει με άνεση σπαγκατ, ανοίγματα, ρόδες και  κατακόρυφα. Ακόμη όμως και αν έχει όλα αυτά δεν μπορεί να ναι επιτυχημένη αν δεν  διαθέτει ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα προκειμένου να ακολουθεί το σκληρό πρόγραμμα προπόνησης που θυμίζει αυτό των πρωταθλητών . Η  χρήση των ακροβατικών απαιτεί πολύ χρόνο και επανάληψη εως ότου εκτελεστούν με ασφάλεια καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού.

Οι μαζορέτες στις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες επιλέγονται μέσω οντισιόν εξηγεί στο News 24/7 η προπονήτρια Έλενα Μαυραγάνη:

“Η ενδιαφερόμενη μαζορέτα πρέπει να αναζητήσει μία οντισιόν  και να δηλώσει συμμετοχή. Εκεί  θα μάθει ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να παρουσιάσει στους διοργανωτές. Απαραίτητα προσόντα θεωρούνται το καλλίγραμμο σώμα, οι στοιχειώδεις γνώσεις χορού, ο ενθουσιασμός και η ευχάριστη διάθεση και φυσικά ο ελεύθερος χρόνος για τις προπονήσεις. Στην συνέχεια ο υπεύθυνος προπονητής είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τα κορίτσια για τις υποχρεώσεις και τους τρόπους συμπεριφοράς που θα πρέπει να έχουν αλλά και για την προοπτική να αλλάζουν ομάδα κάθε χρόνο”.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ

Ντυμένες με τις σέξι στολές, βαμμένες και χτενισμένες  στην εντέλεια οι μαζορέτες απολαμβάνουν την μοναδική εμπειρία του χορού μπροστά σε τόσο κόσμο που λειτουργεί γι` αυτές και ως ψυχοθεραπεία αλλά και τις εκδηλώσεις θαυμασμού που είναι ουκ ολίγες. Το φλερτ από αρκετούς άνδρες είναι δεδομένο αλλά αυτό που τις συγκινεί περισσότερο είναι οι εκδηλώσεις θαυμασμού από μικρά παιδάκια:

“Οι εκδηλώσεις θαυμασμού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για μία τσιρλίντερ. Ένα περιστατικό που μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν ένα μικρό κοριτσάκι έφυγε από το χέρι της μαμάς του και ήρθε να βγάλει φωτογραφία μαζί μας επειδή είχε ενθουσιαστεί με τον χορό μας”, θυμάται η Αναστασία Ξαγοράρη  ενώ και η Δήμητρα Ηρειώτη:

“Εισπράττουμε σε κάθε αγώνα εκδηλώσεις θαυμασμού από τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο να μας δει (και από δικούς μας οπαδούς και από αντιπάλους). Τα πιο ωραία περιστατικά είναι όταν έρχονται μικρά παιδιά να φωτογραφηθούν μαζί μας και χαίρονται τόσο πολύ και μαγεύονται από τη στολή, κάτι που μου συνέβαινε κι εμένα όταν ήμουν μικρή που έβλεπα τις κοπέλες που χόρευαν στα γήπεδα”.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ CHEERLEADER

Μπορεί το cheerleading να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο για κάποιες κοπέλες την ώρα που η ανεργία ολοένα και αυξάνεται;

“Όχι”  λένε όλες οι κοπέλες γιατί δεν διασφαλίζει ένα στάνταρ εισόδημα.  Οι κοπέλες αμείβονται  ανάλογα με τις εμφανίσεις και η αμοιβή δεν ξεπερνά τα 55 ευρώ την φορά στις μεγάλες ομάδες.

“Στις μέρες μας είναι δύσκολο να κρατήσεις το τσιρλίντινγκ ως αποκλειστικό επάγγελμα, γιατί δεν μπορείς να πεις πως θα ζήσεις από αυτό. Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο το άθλημα, όπως στο NBA για παράδειγμα. Πιστεύω όμως πως αν διαδοθεί το άθλημα και φυσικά με την κατάλληλη κατάρτιση των κοριτσιών, τότε θα μπορέσουμε να το έχουμε σαν το βασικό μας επάγγελμα” λέει η Δήμητρα Ηρειώτη.

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαζορετών:

-Οι μαζορέτες που κάνουν πρωταθλητισμό: Ασχολούνται καθαρά μόνο με τη συμμετοχή σε πρωταθλήματα με στόχο μία διάκριση,  ακολουθούν αυστηρά τους κανονισμούς του αθλήματος και δεν αμείβονται. Αντίθετα πληρώνουν τη συμμετοχή σε κάποια ακαδημία.

-Μαζορέτες που πλαισιώνουν αθλητικές ομάδες όπως μπάσκετ βόλεϊ και ποδόσφαιρο.  αυτές συνήθως είναι dance team. Παρουσιάζουν όμορφες χορογραφίες και εντυπωσιακά σχήματα, ακροβατικά, μπορούν να χρησιμοποιούν στοιχεία cheerleading  (πχ stund -pom pom). Δεν είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες του αθλήματος. Συνήθως υπάρχει κάποια αμοιβή ανάλογα με την συμφωνία που έχουν κάνει με την ομάδα.

-Μαζορέτες παρέλασης: Συνήθως παίρνουν μέρος σε παρελάσεις συνοδεύοντάς φιλαρμονικές και δεν ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες του αθλήματος.

 

“Δυστυχώς παρά τις επίμονες προπονήσεις και την επικινδυνότητα το άθλημα του cheerleading δεν έχει την ανάλογη αναγνώριση. Οι μαζορέτες ενώ δουλεύουν σκληρά δεν αμείβονται ανάλογα σε αντίθεση με άλλα αθλήματα.  πολλές φορές στο εξωτερικό έχουν κατέβει σε απεργίες διεκδικώντας καλύτερη μεταχείριση.  μία κοπέλα Λοιπόν που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα δεν μπορεί να το έχει βασικό βιοποριστικό παράγοντα αλλά ως μία ευχάριστη απασχόληση που της επιφέρει ένα μικρό κέρδος εφόσον δουλεύει σε επαγγελματική ομάδα”, λέει στο News 24/7 η προπονήτρια Έλενα Μαυραγάνη.

Τι συμβουλή θα έγιναν σε ένα κορίτσι που θα θελε να μθηθεί στον μαγικό κόσμο των μαζορετών;  Να το κάνει λέει η Δήμητρα Ηρειώτη που προβλέπει πως το άθλβμα θα ανέβει και άλλο τα επόμενα χρόνια: “Αν ένα κορίτσι ήθελε να ασχοληθεί με το τσιρλίντινγκ θα το συμβούλευα να το ακολουθήσει και να προπονηθεί σκληρά, γιατί θα είναι εκείνη στην επόμενη γενιά του τσιρλίντινγκ που θα φέρει το άθλημα ένα επίπεδο πιο πάνω για την Ελλάδα”.  

Η συμβουλή της  Αναστασίας Ξαγοράρη; “Αν πραγματικά ήταν το όνειρό του και αυτό που πραγματικά το έκανε χαρούμενο, η συμβουλή μου ήταν να το κυνηγήσει και να προσπαθήσει να εξελιχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούσε , ακόμα ίσως να απευθυνόταν και σε ακαδημίες του εξωτερικού”.

Η Δήμητρα Ηρειώτη και η Αναστασία Ξαγοράρη είναι στην ομάδα  bluefires και χορεύουν στην ομάδα μπάσκετ της Κύμης, που παίζει στην Α1.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα