ΕΡΤ: Οι εκπομπές που θέλουμε να ξαναδούμε και εκείνες που θα κλειδώναμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

ΕΡΤ: Οι εκπομπές που θέλουμε να ξαναδούμε και εκείνες που θα κλειδώναμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Η ΕΡΤ επιστρέφει στους δέκτες μας και φτιάχνουμε τη λίστα με όσα θα θέλαμε να ξαναδούμε στην κρατική τηλεόραση και άλλη μία με προγράμματα που καλό θα ήταν να παραμείνουν στην "αμαρτωλή" ιστορία της. ΜΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ

Η συζήτηση για την επιστροφή της Ελληνικής Τηλεόρασης στους δέκτες με τη μορφή της ΕΡΤ αποτέλεσε βασική προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης, προκάλεσε έντονες πολιτικές διαμάχες και σοβαρές αναταράξεις στην απερχόμενη κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, κυρίως εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έπεσε το “μαύρο” εν μία νυκτί.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα αποτελεί σαφώς ο ρόλος που θέλουμε να παίζει μια δημόσια τηλεόραση, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούνταν από την ΕΡΤ (όχι πάντα ικανοποιητικά και όχι πάντα αξιοκρατικά), δηλαδή να είναι ένας τηλεοπτικός φορέας που δεν στοχεύει στο κέρδος και την ανταγωνιστικότητα, αλλά στην ποιότητα και τον πολιτισμό. Η συζήτηση είναι μεγάλη και επιδέχεται πολλών θεωριών και απόψεων… Το γεγονός είναι ένα. Η ελληνική τηλεόραση της ΕΡΤ έδωσε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα που έμειναν στην ιστορία για την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα αλλά και το ποιοτικό τους περιεχόμενο και ταυτόχρονα υπέπεσε σε σοβαρά παραπτώματα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας ή της πολιτικής παρέμβασης.

Εκπομπές της ΕΡΤ που αγαπήσαμε

Αναζητήσαμε τις πρώτες εκπομπές που ήρθαν στο μυαλό μας από την μακρά ιστορία της. Μπορεί όσοι έχουν γεννηθεί μετά το ’90 να μην το θυμούνται, όμως υπήρχε μια εποχή που η κρατική τηλεόραση μεσουρανούσε. Οι κακεντρεχείς θα προστρέξουν να σημειώσουν πως απλά έπαιζε “μπάλα” μόνη, όμως το πρόγραμμα που παρήγαγε πριν ο ανταγωνισμός έρθει και τα μεταφράσει όλα σε πίνακες τηλεθέασης και χρήματα ήταν το ποιοτικότερο που έχει δει ποτέ η ελληνική τηλεόραση.

Εκπομπές για παιδιά, που σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου, εκπαιδευτική τηλεόραση – ένας όρος που μοιάζει με μουσειακό έκθεμα – και απόπειρες να μεταφερθούν στη μικρή οθόνη εμβληματικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας είναι εκείνα που μας έκαναν να νοσταλγούμε την παλιά καλή κρατική τηλεόραση.

Εκπομπές της ΕΡΤ που θα θέλαμε να ξεχάσουμε

Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Οι επιλογές που προώθησαν το ρόλο μια δημόσιας τηλεόρασης και εκείνες που σαφέστατα θα μπορούσαν να μην έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ.

Εκπομπές χαμηλού επιπέδου, εκπομπές κομματικού σωλήνα ή και προϊόντα που μπορεί να είχαν την καλύτερη των προθέσεων, αλλά ως αποτέλεσμα δεν εξυπηρέτησαν το σκοπό τους και εξειδικευμένα προγράμματα που κατά την άποψή μας δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα