Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου Στο Παρά 5′ με τις καλύτερες ατάκες της σειράς

Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου Στο Παρά 5′ με τις καλύτερες ατάκες της σειράς

Σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου 2005 έκανε πρεμιέρα στην ελληνική τηλεόραση μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές στην τηλεοπτική ιστορία. Θυμόμαστε τις πιο αστείες στιγμές των πρωταγωνιστών του Παρά Πέντε (vids+pics)

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2005, το μεγάλο κανάλι πρόβαλε το πρώτο επεισόδιο μιας κωμικής σειράς που έμελλε να γίνει μια από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία του σταθμού, αλλά και από τις πιο δημοφιλείς στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης γενικότερα. Σαν σήμερα, το Παρά Πέντε, ξεκινούσε την πορεία του στους πίνακες τηλεθέασης, η οποία ήταν μονίμως αυξανόμενη και έχτιζε φανατικό κοινό που το παρακολουθεί ξανά και ξανά ακόμη και σήμερα, δέκα χρόνια μετά την πρώτη εκείνη προβολή. 

 

Ένα πρωτότυπο φορμάτ, εμπνευσμένο από κόμιξ, με πλοκή, μυστήριο και δράση, που έμπλεκε για πρώτη φορά με την ατακαδόρικη κλασική ελληνική κωμωδία, αλλά και το δράμα, τοποθετημένο όμως σε αρκετά ρεαλιστικά, όσο και σουρεαλιστικά στοιχεία χαρακτήρων και καταστάσεων αποτέλεσε μάλλον το ιδανικό μείγμα για τους τηλεθεατές. Η δεύτερη τηλεοπτική συγγραφική προσπάθεια του Γιώργου Καπουτζίδη (είχε υπογράψει δύο χρόνια νωρίτερα το σενάριο στις “Σαββατογεννημένες”), ήταν και εκείνη που τον καθιέρωσε στην ελληνική πραγματικότητα, ανάμεσα στα ονόματα των σεναριογράφων που μοιάζουν να έχουν το άγγιγμα του Μίδα στα τηλεοπτικά πράγματα.

Όταν πολλαπλασιάζεις τους πρωταγωνιστές

Αν θέλαμε να δώσουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό στα σενάρια του Γιώργου Καπουτζίδη, αυτό είναι σίγουρα πως είχε περισσότερους του ενός πρωταγωνιστές. Δεν στηριζόταν σε ένα, δύο πρόσωπα, τα οποία και πλαισίωνε με δεύτερους ρόλους. Με έναν τρόπο οι πρωταγωνιστές του Παρά Πέντε, δεν είναι απλώς πέντε – εκείνοι που αναζητούν τη λύση στο μυστήριο του φόνου στη Θεσσαλονίκη πίσω στη δεκαετία του ’70. Χωρίς αμφιβολία πρωταγωνιστές είναι και οι δύο γιαγιάδες, πράγμα που αποδεικνύεται και από το φινάλε της σειράς που επικεντρώνεται γύρω από αυτές, αλλά ακόμη και ο τρόπος που έχτισε τους κακούς και τους υπόλοιπους ήρωες της σειράς του.

 

Άλλωστε, άτυπα, αλλά πολύ ουσιαστικά, ρόλο κλειδί που θα τον αποκαλούσε κανείς πρωταγωνιστικό είχε και η Αμαλία, κατά κόσμον Ζέτα Μακρυπούλια, που μέσα από το σενάριο αποτέλεσε τον συνεκτικό και απόκοσμο συνδετικό κρίκο με όλα τα τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν των ηρώων. Επιπλέον, η Αμαλία ήταν και ο αφηγητής της σειράς από το πρώτο επεισόδιο. Ο Γιώργος Καπουτζίδης ξετύλιγε λοιπόν με μαεστρία έναν, έναν και όλους τους ρόλους μαζί και με τον τρόπο του δεν σε άφηνε να βαρεθείς, ούτε να περιμένεις για τη σκηνή με τον πρωταγωνιστή για να διασκεδάσεις ή να απολαύσεις τη σειρά.

Τηλεθέαση ποδοσφαιρικού και γιουροβιζιονικού βεληνεκούς

Το Παρά Πέντε προβλήθηκε για δύο συνεχόμενες σεζόν από το Σεπτέμβριο του 2005, ως τον Ιούνιο του 2007 σαρώνοντας τους πίνακες τηλεθέασης. Είναι ενδεικτικό πως η σειρά δεν σημείωσε νούμερα χαμηλότερα από 44.3% τη δεύτερη σεζόν προβολής του, ενώ το τελευταίο επεισόδιο έσπασε τα μηχανάκια της AGB καταγράφοντας γιουροβιζιονικά και ποδοσφαρικά νούμερα, ήτοι 66%. Η επιτυχία του αποδεικνύεται ακόμη πιο περίτρανα από τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του σταθμού που κατατάσσει την κωμική σειρά στη δεύτερη θέση των τηλεοπτικών προγραμμάτων με την υψηλότερη τηλεθέαση όλων των εποχών στο MEGA, πίσω από το δράμα του Μανούσου Μανουσάκη “Ψίθυροι Καρδιάς”.

Μια ματιά στους πίνακες τηλεθέασης ανά επεισόδιο είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς την τεράστια επιτυχία της σειράς:

Τηλεμερίδιο ανά επεισόδιο για την πρώτη σεζόν (2005-2006)

 

Τηλεμερίδιο ανά επεισόδιο την δεύτερη σεζόν (2006-2007)

Τα αμέτρητα βραβεία της σειράς

Το Παρά Πέντε ψηφίστηκε από τηλεοπτικό κοινό σε κάθε κατηγορία στην οποία συμπεριελήφθη με αφορμή την επετειακή εκπομπή του MEGA ” The Twenty “, αποδεικνύοντας με έναν ακόμη τρόπο τη δυναμική του. Πιο συγκεκριμένα κέρδισε την προτίμηση του κοινού στις παρακάτω κατηγορίες.

Πρώτη θέση στο Top 20 για την  αγαπημένη Κωμική Σειρά

 

Πρώτη θέση στο Top 20 για την αγαπημένη Πρωταγωνίστρια Κωμωδίας, στην Σμαράγδα Καρύδη

 

Στην 20άδα βρέθηκαν από την ίδια σειρά τόσο η Αγγελική Λάμπρη (19), όσο και η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (11).

Δεύτερη  θέση στο Top 20 για την Καλύτερη Παρέα σε Σειρά ή Εκπομπή, πίσω από τη θρυλική παρέα των Απαράδεκτων

 

Δεύτερη  θέση στο Top 20 για τον πιο Φευγάτο Ήρωα, στη Σμαράγδα Καρύδη για τον υποδειγματικό τρόπο που υποδύθηκε τη Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου.

 

Δεύτερη, Τέταρτη και 15η θέση στο Top 20 για την Ατάκα που έγραψε ιστορία.

Το “Άντε καλέ σιγά, κόβεται το σεξ”, της Θεοπούλας έχει κυριολεκτικά γράψει ιστορία (θέση νο.2).

Όπως αντίστοιχα και η εξωγήινη απορία (μία από όλες) της Ντάλιας: “Το φαγκρί βγαίνει και σε άλλα χρώματα; Φαμπέζ, φαμώβ; (θέση νο. 4).

 

Και φυσικά το χωριάτικο και εκκωφαντικό “ιιιι” της Ζουμπουλίας (θέση νο. 15), που ατάκα δεν το λες, όμως έχει αφήσει εποχή.

Τέταρτη θέση στο Top 20 για το Πιο Αχτύπητο Δίδυμο, στις γιαγιάδες Σοφία και Θεοπούλα (Ειρήνη Κουμαριανού και Έφη Παπαθεοδώρου)

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς 10 χρόνια μετά

Το πρώτο επεισόδιο που είδαμε πριν από δέκα χρόνια ακριβώς, ήταν και εκείνο που παρουσίαζε έναν, έναν τους ήρωες που θα έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να ξεδιπλωθεί το μυστήριο, με τη φωνή της Ζέτας Μακρυπούλια. Μια καλή αφορμή να κολλήσεις και πάλι και να δεις όλα τα επεισόδια από την αρχή:

 

Με πληροφορίες από Wikipedia

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα