Μαθήματα ιστορίας: Ένας από τους τελευταίους σοβιετικούς προέδρους

Μαθήματα ιστορίας: Ένας από τους τελευταίους σοβιετικούς προέδρους
Konstantin Chernenko, right, waves as fellow Politburo members, Foreign Minister Andrei Gromyko, left, and Premier Nikolai Tikhonov, center, and other unidentified members applaud him in Moscow after the Soviet Parliament elected him president, April 11, 1984. (AP Photo/Boris Yurchenko) AP

Σαν σήμερα, το πολίτμπιρο εκλέγει στη θέση του γγ του ΚΚΣ και επικεφαλής της σοβιετικής ένωσης, τον Κονσταντίν Τσερνένκο

Τι έγινε και πότε; Ο Κονσντανίν Τσερνένκο, χαιρετά τα μέλη του πολίτμπιρο. Λίγα λεπτά νωρίτερα έχει ανακοινωθεί η ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης. Στα αριστερά διακρίνεται ο τότε υπουργός εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο (και μετέπειτα πρόεδρος), ενώ δεξιά του ο πρωθυπουργός Νικολάι Τιχόνοφ. Το ημερολόγιο γράφει 11 Απριλίου 1984.

Οι πρωταγωνιστές: Η ανάδειξή του στο ανώτατο αξίωμα της Ένωσης έρχεται έπειτα από μακρά πορεία πλάι σε έναν ηγέτη που παρέμεινε στη θέση του προέδρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, του Μπρέσνιεφ, τον οποίο και συνόδευσε σε σειρά διπλωματικών και άλλων αποστολών στο εξωτερικό. Επιπλέον, εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας, είναι πως ο Τσερνένκο υπήρξε ο δεύτερος πρόεδρος από το θάνατο του Μπρέσνιεφ, ενώ τον διαδέχτηκαν δύο ακόμη ως την πτώση του καθεστώτος.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Αν και ο ίδιος πέθανε, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαστική η αντικατάστασή του, ο Αντρέι Γκρομίκο που τον διαδέχτκε αποχώρησε το 1988, για να αναλάβει ο μοιραίος πρόεδρος, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που έμελλε να είναι και ο τελευταίος πρόεδρος του “υπαρκτού σοσιαλισμού.

Επιπλέον, το γεγονός πως ο Τσερνένκο απουσίαζε πολύ συχνά από το γραφείο και τα καθήκοντά του, έδειχνε πως μαίνετο στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης η αντιπαράθεση συντηρητικών και αναθεωρητών/μεταρρυθμιστών. Ωστόσο, ο Τσερνένκο είχε δείξει τη στήριξή του στον Γκορμπατσόφ που στη συνέχεια θέλησε να προωθήσει την περίφημη “περεστρόικα”, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να καταφέρει να αναλάβει την εξουσία λίγα χρόνια αργότερα.

AP Photo/Boris Yurchenko

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα