Ο κωδικός 175 του ποινικού κώδικα που οδήγησε στην Παγκόσμια Ημέρα Ομοφοβίας

Ο κωδικός 175 του ποινικού κώδικα που οδήγησε στην Παγκόσμια Ημέρα Ομοφοβίας
Η λέξη "ομοφοβία" γραμμένη στον τοίχο του γερμανικού μουσείου ιστορίας στο Βερολίνο. Το Εθνικό Μουσείο της Γερμανίας εισήγαγε το 2015 έκθεση με θέμα τα 150 της ιστορίας των ομοφυλοφίλων στην χώρα, περιλαμβανομένης της πρώτης χρήσης του όρου "ομοφυλόφιλος" και την βίαιη καταστολή των gay κατά τη ναζιστική περίοδο AP

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σε φαινόμενα ομοφοβίας, τρανσοφοβίας και αμφιφυλοφοβίας

Σαν σήμερα, το 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έπαιρνε μια ιστορική για την παγκόσμια κοινότητα απόφαση. Σύμφωνα με αυτή, αφαιρούνταν από τη λίστα των νοσημάτων του, η ομοφυλοφιλία, μια κίνηση που συνέτεινε έτι περισσότερο στην αποδοχή των ομοφυλοφίλων.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό, επελέγη η 17η Μαΐου, ως παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και μνήμης, σε περισσότερες από 120 χώρες. Σύμφωνα με την Wikipedia, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελούσε “ημέρα ομοφυλοφίλων” στην Γερμανία και επελέγη χάρη στον ποινικό κώδικα, 175 (17-5), ο οποίος και περιέγραφε το νομικό πλαίσιο γύρω από τους ομοφυλοφίλους στη χώρα.

Η ημέρα καθιερώθηκε αρχικά με το κόνσεπτ που τελείται σήμερα το 2004, ενώ έπειτα από έναν χρόνο εντατικής καμπάνιας, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας διοργανώθηκε στις 17 Μαΐου του 2005. Τότε ήταν που 24.000 πολίτες, αλλά και οργανισμοί όπως ο “Διεθνής οργανισμός Λεσβιών και Gay”, ο “Διεθνής οργανισμός για τα δικαιόματα των Ομοφυλοφίλων” και άλλοι, υπέγραψαν την πρωτοβουλία IDAHO – International Day Against HOmophobia.

Το 2009, προστέθηκε στην “ονομασία” της ημέρας ο όρος τρανσοφοβία, που αφορά ειδικότερα στους διεμφυλικούς ανθρώπους, συνοδευόμενο από ένα νέο ψήφισμα για τα δικαιώματα της κοινότητας που υπέγραψαν περισσότερες από 300 ΜΚΟ και 75 κράτη, με την Γαλλία να αφαιρεί από τη λίστα με τις νοητικές ασθένειες τα ζητήματα διεμφυλικότητας, την επομένη κιόλας ημέρα.

Στις 18 Μαΐου του 2013, η Γαλλία πέρασε νομοθεσία που επέτρεψε το γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια, απόφαση που ανακοινώθηκε επίσημα και συμβολικά στις 17 Μαΐου του ίδιου χρόνου.

Το 2015 προστέθηκε στην καμπάνια ευαισθητοποίησης και η λέξη “αμφιφυλοφοβία” αναφορικά με την αντίδραση απέναντι σε ανθρώπους που ελκύονται και από τα δύο φύλα.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια, τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με τη νεολαία LGBTQI  στη Θεσσαλονίκη, η οποία και έχει αναλάβει δράση με αφορμή την ημέρα. 

Η πρόσκληση των Thessaloniki Rainbow Youth για την ημέρα κατά της ομοφοβίας

Το Thessaloniki Rainbow Youth διοργανώνει πικ-νικ καλώντας όσους ενδιαφέρονται να παραβρεθούν και να μιλήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα της κοινότητας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα