Οι αλήθειες που το Σύστημα δεν θα σου πει ποτέ

Οι αλήθειες που το Σύστημα δεν θα σου πει ποτέ

Όταν οι stand up comedians μιλούν για την πολιτική, τη θρησκεία και την οικονομία καλύτερα από κάθε κοινωνιολόγο και αναλυτή. Μαθήματα πολιτικής ανάλυσης, ή μεγάλες αλήθειες, ειπωμένες με τον πιο απλό τρόπο (Vids)

Μια σκηνή, ένας stand up comedian, ένα μάθημα πολιτικής αλήθειας. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια για να γίνουν μεγάλα πράγματα και σίγουρα, δεν χρειάζονται κούφιες υποσχέσεις.

Όταν η πολιτική πουλάει ελπίδα, κάποιος θα πρέπει να την καυτηριάσει. Το ίδιο ισχύει και για τη θρησκεία όταν περνάει στη σφαίρα του εμπορίου. Οι παρακάτω χαρισματικοί stand up comedians έβαλαν τον εαυτό τους στο κέντρο της σκηνής, κάτω από το φως και πέρα από τα ιδεολογικά δόγματα.

Ο Bill Hicks, o George Carlin, o Louis CK, o Stewart Lee και o Doug Stanhope, μας έχουν χαρίσει μερικά από τα καλύτερα βίντεο, ή αν θέλετε πρόζες, πολιτικής και κοινωνικής κριτικής. Ο καθένας με τον δικό του, διαχρονικό τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το γέλιο είναι απαραίτητο τον καιρό που τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Και η αλήθεια είναι, πως τα παρακάτω βίντεο έχουν μείνει στην ιστορία για έναν και μοναδικό λόγο. Για το γέλιο που προκάλεσαν, κάνοντας παράλληλα το μυαλό να δουλέψει λίγο πιο γρήγορα, παίρνοντας τις σωστές στροφές έξω από το πλαίσιο που προβάλλεται και προωθείται από τα media της εποχής.

George Carlin

Είναι ο άνθρωπος με τη μακροβιότερη καριέρα στο stand-up, στην ιστορία. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Ο George Carlin είχε πάντα την πολιτική σάτιρα στην φαρέτρα του. Για την ακρίβεια, θεωρείται ο καλύτερος στην πολιτική σάτιρα και δικαίως.

Μια από τις πιο γνωστές ατάκες του: “Το να κάνεις πόλεμο για την ειρήνη, είναι σαν να κάνεις σεξ για να διατηρήσεις την παρθενιά”. Σε ελεύθερη απόδοση το περίφημο “Fighting for peace is like screwing for virginity”.

Παρακάτω, τα καλύτερα τρία λεπτά της καριέρας του. Κάνοντας σκόνη το “Αμερικανικό Όνειρο”.

“Το εκπαιδευτικό σύστημα σε αυτή τη χώρα είναι σκατά. Και είναι σκατά γιατί έτσι το θέλουν και δεν θα διορθωθεί ποτέ. Γιατί αυτοί που έχουν στον έλεγχο τους αυτή τη χώρα, οι πραγματικοί κυβερνώντες με τις μεγάλες επιχειρήσεις τους, θέλουν να είναι οι μόνοι που θα μπορούν να ελέγχουν τα πράγματα και να παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις. 

Ξεχάστε τους πολιτικούς. Είναι άνευ σημασίας. Οι πολιτικοί τοποθετήθηκαν εκεί για να νομίζετε ότι έχετε την ελευθερία της επιλογής. Δεν έχετε επιλογή. Έχετε ιδιοκτήτες. Κατέχουν τα πάντα. Ακόμα και τη γη που ζείτε. Τις εταιρείες, όλα. Ελέγχουν τα σπίτια, το Κογκρέσο, τα δημαρχεία, τους δικαστές. Ελέγχουν τα media και τις πληροφορίες που θέλετε να ακούσετε. Σας κρατούν από τα γεννητικά σας όργανα. Οι πολιτικοί ξοδεύουν για lobbying. Θέλουν περισσότερα για τον εαυτό τους, λιγότερα για τους άλλους. Δεν θέλουν πολίτες με κριτική σκέψη. Αυτό δεν τους βοηθά. Αυτό είναι εναντίον των συμφερόντων τους. Θέλουν υπάκουους εργαζόμενους.

Στην πραγματικότητα, δεν νοιάζονται για εσάς καθόλου. Το Αμερικανικό Όνειρο λέγεται έτσι γιατί πρέπει να κοιμάσαι όρθιος για να πιστέψεις σε αυτό”.

Louis CK

Ίσως ο πιο διάσημος stand up comedian στον πλανήτη. Σταδιακά, πέρασε και εκείνος στην πολιτική σάτιρα. Το παρακάτω βίντεο είναι απόσπασμα από το παγκόσμιο comedy tour που έκανε πέρσι για λογαριασμό της HBO.

“Σήμερα πήγα για ψώνια και πήρα πράγματα που πραγματικά δεν χρειάζομαι. Οι Αμερικανοί πρέπει να λένε “αισθάνομαι πεινασμένος”. Όχι λιμοκτονώ. Το “λιμοκτονώ” είναι εκνευριστικό. Είναι προσβλητικό. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά λιμοκτονούν και ΔΕΝ το λένε. Δεν μπορείς να πεις, έχω να φάω από τις δύο το μεσημέρι και λιμοκτονώ”.

Stewart Lee

 

Ο Stewart Lee είναι αγαπημένος στόχος ακροδεξιών και όχι μόνο.

“Πήγα στην πλατεία του Βατικανού και πουλούσαν γλειφιτζούρια. Πουλούσαν γλειφιτζούρια με το πρόσωπο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ πάνω. Αγόρασα περίπου δέκα από αυτά. Λίγους μήνες μετά, ο Πάπας πέθανε και αναρωτήθηκα αν οι πωλήσεις των εν λόγω γλειφιτζουριών ανέβηκαν ή αν έπεσαν. Αναρωτήθηκα μήπως οι καλοί Καθολικοί είπαν:

“Αχ, ο Πάπας πέθανε. Θα ήταν κάπως απρεπές αν έγλειφα τώρα ένα γλειφιτζούρι με το πρόσωπο του”.

Ή μήπως είπαν: “Αχ ο Πάπας πέθανε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τον τιμήσω από το να γλείψω τώρα ένα γλειφιτζούρι με το πρόσωπο του”.

Πραγματικά λατρεύω τον Καθολικισμό. Είναι η αγαπημένη μου μορφή παράνομης παγκόσμιας μάστιγας”.

Doug Stanhope

Ένα βίντεο με υπότιτλους από τον σπουδαίο Doug Stanhope:

“Ο εθνικισμός δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να σε μαθαίνει πώς να μισείς κάποιον που δεν ξέρεις. Κάποιον που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ. Οι Αμερικανοί λένε: “Ποιος νοιάζεται για τους Γάλλους; Αν δεν ήμασταν εμείς που νικήσαμε τους Γερμανούς τότε, τώρα όλοι θα μιλούσαμε Γερμανικά”.

Και λες εσύ μετά. “‘Ωπα, όταν λες “εμείς” τι εννοείς; Εγώ και εσύ Tommy φίλε μου σώσαμε τους Γάλλους και τον πλανήτη; Ξέρεις χθες ήπια τρία σφηνάκια Jägermeister και έφαγα μαζί με τον κολλητό μου Freschetta σάντουιτς και ξεμείναμε από λεφτά, αλλά ειλικρινά, δεν θυμάμαι να σώσαμε τον πλανήτη και τους Γάλλους. Νομίζω πως καλό θα ήταν να βγάλουμε τον σκασμό σχετικά με όλα αυτά”.

Ολόκληρο το βίντεο παρακάτω (μετάφραση standuparchive.gr):

Bill Hicks

 

Πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος στην ηλικία των 32 ετών, το 1994. Παρόλα αυτά, ο Bill Hicks έμεινε για πάντα στην ιστορία μέσα από τις καυστικές και απολύτως εύστοχες του, πρόζες.

Οι Tool του αφιέρωσαν το εσώφυλλο του AEnima ενώ χαρακτηρίστηκε ως ο “σκοτεινός ποιητής” της κωμωδίας επηρεάζοντας ηθοποιούς, καλλιτέχνες και συνεχιστές του stand up comedy που μέχρι σήμερα του αποτίουν φόρο τιμής.

Ερωτώμενος για τα όρια της σάτιρας, έλεγε: “Δεν υπάρχουν όρια, διαγράψτε τα όρια”.

Ο Hicks σατίριζε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, πολλά χρόνια πριν τα αμερικάνικα σχολεία γεμίσουν με πτώματα από πιτσιρικάδες που” δανείστηκαν” το όπλο του πατέρα τους. Μιλούσε για τον επεκτατισμό των ΗΠΑ που κατέστρεφε ολόκληρα κράτη κοστίζοντας και χιλιάδες ζωές νέων Αμερικανών, στο όνομα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, και της πάταξης του Σαντάμ.

“Είμαστε μια συνείδηση που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της υποκειμενικά. Δεν υπάρχει θάνατος, η ζωή είναι ένα όνειρο, είμαστε η φαντασία του εαυτού μας”.

It’s just a ride, Bill.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα