Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune 500

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune 500

Το Fortune δημοσιεύει την ετήσια λίστα του με τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ βάσει τζίρου (pics)

Στη φετινή κατάταξη της λίστας Fortune 500, η Walmart βρίσκεται στην κορυφή για τρίτο συνεχόμενο έτος, η CVS Health κάνει το ντεμπούτο της στο τοπ-10, η Facebook έκανε άλμα περίπου 100 θέσεων για να βρεθεί ανάμεσα στις 250 μεγαλύτερες εταιρείες μόλις στο τρίτο έτος παρουσίας της στη λίστα, ενώ υπάρχουν και 26 νέες εμφανίσεις στη λίστα, όπως η Netflix και η Salesforce.com

Το 2014, οι εταιρείες της λίστας Fortune 500 είχαν έσοδα που αντιστοιχούν στο 71,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ – από 58,4% πριν από δύο δεκαετίες, κι από μόλις 35% το 1955, όταν και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λίστα.

Καθώς η οικονομία επιταχύνθηκε το 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης του τζίρου υπερ-διπλασιάστηκε. Με έσοδα-ρεκόρ ύψους 12,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2014, οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να βγάλετε χρήματα από το Twitter

Οι εταιρείες της φετινής λίστας Fortune 500 είχαν κέρδη συνολικού ύψους 944,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που συνιστά μείωση κατά 12,6% σε σχέση με το περσινό ρεκόρ κερδών ύψους 1,08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος λόγος είναι οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου που έπληξαν κυρίως τον κλάδο της ενέργειας, οι εταιρείες του οποίου είχαν συνολικές ζημιές ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εμπορικές τράπεζες ήταν ο πιο κερδοφόρος κλάδος για το 2014, με συνολικά κέρδη ύψους 103,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κερδίζοντας τον περσινό νικητή – τον κλάδο διαφοροποιημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών -, ο οποίος είδε τα κέρδη του να μειώνονται κατά 72%, από 151 δισεκατομμύρια σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι εταιρείες της λίστας Fortune 500 είχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 14,3%, ποσοστό σαφώς ανώτερο του καθιερωμένου 12%.

Η μεθοδολογία της λίστας

Οι εταιρείες κατατάσσονται βάσει του συνολικού τζίρου τους για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη. Η έρευνα περιλαμβάνει εταιρείες που έχουν συσταθεί και δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, και υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε μια κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μη εισηγμένες εταιρείες και συνεταιρισμούς που υποβάλλουν το έντυπο 10-Κ ή αντίστοιχο οικονομικό έντυπο σε μια κρατική υπηρεσία, και εταιρείες αλληλασφάλισης που υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις στις ρυθμιστικές αρχές.

Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης εταιρείες που υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε μια κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ αλλά ανήκουν σε μη εισηγμένες εταιρείες, εγχώριες ή του εξωτερικού, οι οποίες δεν υποβάλλουν τέτοιες οικονομικές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ο εφευρέτης του USΒ stick έρχεται στην Αθήνα

Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται μη εισηγμένες εταιρείες που δεν υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε μια κρατική υπηρεσία· εταιρείες που έχουν συσταθεί εκτός ΗΠΑ· και εταιρείες στις ΗΠΑ που έχουν ενοποιηθεί με άλλες εταιρείες, εγχώριες ή του εξωτερικού, που υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε κρατική υπηρεσία. Δεν περιλαμβάνονται επίσης όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πλήρεις οικονομικές καταστάσεις για τουλάχιστον τρία τρίμηνα του τρέχοντος οικονομικού έτους.

1. WALMART STORES

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune 500

Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 485.651

Διευθύνων σύμβουλος: Ντάγκλας ΜακΜίλλον

Η αλυσίδα λιανικής πώλησης βρίσκεται σε σταυροδρόμι, έχοντας να επιλέξει πώς θα μεταβεί από την εποχή των άκριτων και μαζικών αγορών σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές ασχολούνται έντονα με το τι τρώνε και συγκρίνουν προϊόντα ενδελεχώς στο διαδίκτυο. Υπό την ηγεσία του Νταγκ ΜακΜίλλον, οι πωλήσεις της Walmart έχουν ανακάμψει, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να έχει προβλήματα στην προσέλκυση των πελατών, αλλά και στην εξυπηρέτησή τους. Πάντως, η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των φρέσκων τροφίμων που διατίθενται στα καταστήματα αποδίδει, καθώς περίπου το 55% του τζίρου προέρχεται από είδη μαναβικής.

2. EXXON MOBIL

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune 500

Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 382.597

Διευθύνων σύμβουλος: Ρεξ Τίλερσον

Για να φύγει η Exxon Mobil από τη δεύτερη θέση απαιτείται κάτι παραπάνω από μια πτώση τιμών στο πετρέλαιο (ιδιαίτερα όταν ο πιο κοντινός ανταγωνιστής της είναι αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα). Περιέργως, ο τζίρος της Exxon μειώθηκε λιγότερο το 2014 (κατά 6,1%) απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος, παρόλο που πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν πάνω απ’ το μισό. Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν νέα πρότζεκτ σε Ινδονησία, Καναδά και Μέση Ανατολή.

3. CHEVRON

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune 500

Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 203.784

Διευθύνων σύμβουλος: Τζον Γουότσον

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στις ΗΠΑ παρέμεινε στην τρίτη θέση της λίστας, παρόλο που το 2014 υπήρξε έτος πτώσης του τζίρου και των κερδών. Φυσικά, η εταιρεία δεν βοηθήθηκε καθόλου από την καταβαράθρωση των τιμών πετρελαίου, καθώς εξαναγκάστηκε σε περικοπές στις δαπάνες κεφαλαίου και έρευνας κατά 13%. Πάντως, υπήρξαν και μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της έρευνας, με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στον Κόλπο του Μεξικού καθώς και στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

4. BERKSHIRE HATHAWAY

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune 500

Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 194.673

Διευθύνων σύμβουλος: Γουόρεν Μπάφετ

Ο όμιλος εταιρειών του Γουόρεν Μπάφετ έχει στην κατοχή του δεκάδες άλλες εταιρείες, από την ασφαλιστική Geico και την εταιρεία εσωρούχων Fruit of the Loom μέχρι τον γίγαντα των σιδηροδρόμων Burlington Northern. Και παρά το μέγεθός της, η Berkshire συνεχίζει να αυξάνει το τζίρο της ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία. Πλέον, η Berkshire κατέχει κι ένα μεγάλο μερίδιο στην εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz. Δεν λείπει όμως και η κριτική προς τον Μπάφετ, ιδιαίτερα καθώς κάποιες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως η IBM και η Coca-Cola δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση.

Διαβάστε ακόμη: Ο «κόκκινος χρυσός» του Ιράν που σπάει το εμπάργκο

Δείτε και τις υπόλοιπες εταιρίες.

Πηγή: Fortunegreece

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece

ADVERTISING

SHARE: