Οι γυναίκες ζητούν -πια- να τους δείξουν το χρήμα

Οι γυναίκες ζητούν -πια- να τους δείξουν το χρήμα
FILE - In this Feb. 12, 2017 file photo, Beyonce wears a gold, royal crown and neck collar and a Peter Dundas gown an embroidered portrait of herself as she performs at the 59th annual Grammy Awards in Los Angeles. (Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File) Matt Sayles/Invision/AP

Τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν γυναίκες που... άλλαξαν το παιχνίδι στη showbiz και επηρέασαν τις γενικότερες κατευθύνσεις, ως προς τη μείωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των αμοιβών των δύο φύλων. Διαβάστε ποιες γυναίκες εξελίχθησαν σε ηγετικές μορφές.

Ο πιο πλούσιος διασκεδαστής (μέλος της showbiz, όπου ανήκουν τα θεάματα και ο αθλητισμός) στον κόσμο, “έβγαλε” το 2017 περί τα 104.300.000 ευρώ και ήταν ο Diddy, κατά κόσμον Sean Combs, που δηλώνει στην εφορία ράπερ, τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, παραγωγός μουσικής και επιχειρηματίας.

FILE - In this Oct. 15, 2016 file photo, singer Beyonce Knowles attends the Tidal X: 1015 benefit concert in New York. Beyonce is nominated for Grammy Awards for best album, best song and record of the year. (Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File) AP

 

Η πιο πλούσια celebrity είναι η Beyoncé (Giselle Knowles-Carter), η οποία “κέρδισε” στο ίδιο διάστημα 84.250.000 ευρώ, ως τραγουδίστρια, συνθέτης, χορεύτρια και ηθοποιός. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η J.K. Rowling, συγγραφέας που έγινε ζάμπλουτη από τον Harry Potter, με έσοδα το 2017 στα 76.220.000 ευρώ. Άλλη γυναίκα δεν υπάρχει στο ΤΟΡ20.

Actress Emma Stone poses at the 45th AFI Life Achievement Award Tribute to Keaton at the Dolby Theatre on Thursday, June 8, 2017, in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP) Chris Pizzello/Invision/AP

 

Πάμε τώρα, στο χώρο της υποκριτικής. H ηθοποιός που βρέθηκε στο Νο1 της λίστας με τις πιο ακριβοπληρωμένες, ήταν η Emma Stone, η οποία πήρε Oscar ως η πρωταγωνίστρια του La La Land των 400 εκατ. ευρώ στο παγκόσμιο box office: πήρε 21 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο ομόλογος της… στην ανδρική λίστα, Mark Wahlberg “έβγαλε” στο ίδιο διάστημα 54.557.000 ευρώ. Τη βλέπετε τη διαφορά, σωστά; Για αυτά και για άλλα πολλά, επί του θέματος, θα ακούσετε στο Game Changer in Women of Influence, το οποίο διοργανώνει η 24Media, σε συνεργασία με την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας, Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ, τη Δευτέρα 5/2, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Πάμε τώρα, να δούμε τις ισχυρότερες γυναίκες στη showbiz και τα media.

Στο Hollywood οι γυναίκες παίρνουν 30 σεντ, για κάθε δολάριο που δίνεται σε άνδρα

Τον τελευταίο χρόνο οι γυναίκες της showbiz έχουν ξεσηκωθεί, ζητώντας αυτά που δικαιούνται -που τους αξίζουν. Η Natalie Portman είπε χαρακτηριστικά πως ” παίρνουμε όλοι πολλά λεφτά, οπότε είναι κάπως δύσκολο να παραπονεθείς. Παρ’ όλα αυτά, η διάκριση που γίνεται σε τρελαίνει. Οι γυναίκες παίρνουν 80 σεντ για κάθε δολάριο που “βγάζει” άνδρας, στην ίδια δουλειά. Στο Hollywood οι γυναίκες παίρνουν 30 σεντ, για κάθε δολάριο που δίνεται σε άνδρα“, κάτι που αναμένεται να αλλάξει, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την κατακόρυφη αύξηση των ηθοποιών που πια μιλούν και διεκδικούν. Μάλιστα, φέτος το έκαναν και στο πλαίσιο του #MeToo, που ανέδειξε το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, ενώ διεκδικούν τα δικαιώματα τους και σε επίπεδο παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Reese Witherspoon arrives at the 24th annual Screen Actors Guild Awards at the Shrine Auditorium & Expo Hall on Sunday, Jan. 21, 2018, in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP) Jordan Strauss/Invision/AP

 

Η σειρά “Big Little Lies”, που δημιουργήθηκε από γυναίκες,  με πρωταγωνίστριες γυναίκες και προορισμό όλον τον κόσμο, κέρδισε οκτώ Emmy Awards. Η Reese Witherspoon, η οποία ανέλαβε την παραγωγή (η εταιρία της λέγεται Hello Sunshine και έχει πουλήσει ήδη τρία προϊόντα της στην Apple -το ένα για ποσό που ανήκει στα μεγαλύτερα της τηλεοπτικής ιστορίας, της τάξεως των 193 εκατ. ευρώ) είπε το βράδυ των Emmy ” είναι ώρα να μπουν μπροστά οι γυναίκες και να διηγηθούν τις ιστορίες τους, να γίνουν οι ηρωίδες των δικών τους ιστοριών”. Στόχος της πια είναι “να δημιουργήσω τηλεοπτικά προϊόντα για άλλες γυναίκες, για άλλες γυναίκες storytellers, για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς“.

Katharine Meyer Graham, president of The Washington Post, poses in her office in Washington, D.C., on Aug. 3, 1964. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

 

Mια από τις ταινίες που κυκλοφόρησαν τον πρώτο μήνα του 2018 και έγινε επιτυχία, είναι το “The Post”, με τα studios να επιλέγουν το κομμάτι της ιστορίας που αφορούσε στα Pentagon Papers, στο οποίο πρωταγωνίστησε μια γυναίκα: η Katharine Graham ήταν η πρώτη γυναίκα ιδιοκτήτρια ΜΜΕ. Έγινε όταν πέθανε ο σύζυγος της, στον οποίον είχε δώσει το πόστο ο πεθερός του -διότι τότε οι γυναίκες είχαν θέση μόνο στο σπίτι τους.

Για την ιστορία, το πρώτο μέσο που αποκάλυψε τα ψέματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ήταν η εφημερίδα New York Times. Αλλά όπως είπαμε, ζούμε πια σε εποχή που αναζητούνται γυναίκες ηρωίδες (υπάρχει γενική οδηγία στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, για αύξηση των γυναικών μεταξύ των υψηλά ιστάμενων) και προφανώς αυτό δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο. Ας δούμε κάποιες άλλες ηγετικές μορφές γυναικών, στο χώρο της showbiz, αρχής γενομένης από την… Graham της σύγχρονης εποχής.

 

Η Katharine Viner είναι η διευθύντρια της Guardian (News and Media). Εργαζόταν στον όμιλο, ως δημοσιογράφος, από το 1997 και το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το πόστο, στα 200 χρόνια ιστορίας του μέσου. Για αρχή, το online κοινό έφτασε τα 150 εκατομμύρια μοναδικών επισκεπτών, ενώ παρατηρήθηκε γενικότερα αύξηση στα έσοδα. Υπήρχε και κόστος: 300 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. 

Actor Dule Hill, second right, and Bonnie Hammer, President of NBCU Cable Entertainment, right, attend USA Network's National Town Hall in Washington, on Wednesday, Dec. 2, 2009. (AP Photo/Jacquelyn Martin) AP

 

H κυρία δεξιά της φωτογραφίας, λέγεται Bonnie Hammer. Eίναι η πρόεδρος του NBC Universal και του Comcast. Δηλαδή, διοικεί μια καλωδιακή αυτοκρατορία στις ΗΠΑ και υπό την εποπτεία της έχει επτά κανάλια (συμπεριλαμβανομένων των USA Network, Ε! και Bravo), συν δυο στούντιο που δίνουν στο NBC τα περισσότερα κέρδη, από όλα τα άλλα τμήματα. Στα καλύτερα “προϊόντα” του NBC ανήκει το Mr. Robot και το Suits, με το USA Network να είναι πρώτο στο είδος του για 11 σερί χρόνια. Βρίσκεται στο Νο41 με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη και στο Νο2 αυτών της showbiz, πίσω από την Anna Wintour (τη σιδηρά κυρία της Vogue).

From left, Conde Nast Artistic Director Anna Wintour, actor Benedict Cumberbatch and DreamWorks Co-Chairman and CEO Stacey Snider attend an after party for a screening of "The Fifth Estate" hosted by the the Cinema Society with Vanity Fair & Richard Mille on Friday, Oct. 11, 2013 in New York. (Photo by Andy Kropa/Invision/AP) Andy Kropa/Invision/AP



Αριστερά η Wintour, δεξιά η Snider

Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει η Stacey Snider, CEO στην 20th Century Fox -ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2016 και στον πρώτο χρόνο της διοίκησης της η εταιρία έκανε ρεκόρ στο παγκόσμιο box office με 200.670.000.000 ευρώ.

Όλες οι κυρίες που έχουν διοικητικά πόστα σε κολοσσούς των media, αμείβονται με εξαψήφια ποσά, μεν, που απέχουν δε από τους άνδρες ομολόγους τους. Αλλά πλέον το χάσμα δεν είναι μεγαλύτερο από 200.000 ευρώ το χρόνο (κατά μ.ο.).

Το ερώτημα που τίθεται είναι “τι ακολουθεί

Η Dana Walden, CEO στo Fox Television Group (και το Νο60 της λίστας με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, βάσει του Forbes) εξήγησε πως ” ο αριθμός των γυναικών που υπάρχει πια σε ισχυρές θέσεις στα studios και στις εκδόσεις, είναι τέτοιος που μπορεί να φέρει μια πραγματική αλλαγή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εξελιχθεί η κουλτούρα μας και για να γίνει αυτό πρέπει να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους και άλλες γυναίκες, σε κάθε οργανισμό. Να υπάρχει σημαντική εκπροσώπηση σε κάθε ΔΣ και να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τη μελλοντική γενιά των γυναικών που θα ηγηθούν“.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα