Ολυμπιακοί θάνατοι: 10 φορές που οι Αγώνες βάφτηκαν με αίμα

default image

Η σκοτεινή πλευρά των Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν οι διοργανώσεις βάφτηκαν με αίμα αθλητών ή ανθρώπων που σχετίζονταν με τις υποδομές (Vid)

Η άλλη όψη των Ολυμπιακών Αγώνων, πίσω από τα φλας, τα μετάλλια, τους εθνικούς Ύμνους και τη δόξα, περιλαμβάνει και θανάτους που άλλοτε σχετίζονται με το ντόπινγκ, άλλοτε με τη δημιουργία των υποδομών και άλλες φορές οφείλονται σε δυστυχήματα κατά την προετοιμασία των αθλητών για τη μεγάλη διάκριση.

Σε ό,τι αφορά τη Βραζιλία στην οποία διεξάγονται οι Αγώνες του 2016 αυτή την εποχή, υπήρξαν καταγγελίες για εξαντλητικά ωράρια εργασίας, σε κατασκευές που αφορούσαν τους Αγώνες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τις 12-14 ώρες ημερησίως. Καταγγελίες υπήρξαν και για ακατάλληλες συνθήκες εργασίας σε συνθήκες ακραίου καύσωνα.

-Το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό έγινε έγινε στις 11 Ιουνίου του 2012 όταν ο 21χρονος Χοσέ Αλφόνσο νε Ολιβέιρα Ροντρίγκεζ έπεσε από ύψος 30 μέτρων στο Brazilia National Stadium. Από τότε ακολούθησαν ακόμη 10 θάνατοι εργατών ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις φαβέλες από τις δυνάμεις της αστυνομίας κατά τη διάρκεια εκκένωσης τους. Η εγκληματικότητα στο Ρίο χτύπησε “κόκκινο” από το 2014 μέχρι σήμερα με πάνω από 2.000 άτομα να χάνουν τη ζωή τους συνολικά, σε γειτονιές, εχθροπραξίες και ληστείες, πριν την εκκίνηση των λαμπρών Αγώνων.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με θανάτους που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έμειναν στην ιστορία:

-Nicolas Bochatay: Σκιέρ που σκοτώθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 όταν συγκρούστηκε με όχημα που “έστρωνε” τον πάγο. Το δυστύχημα σημειώθηκε κατά την προθέρμανση του όταν δοκίμαζε την πίστα.

-Τα νεκρά αδέσποτα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας το 2014: Ο δήμος της πόλης ανέθεσε σε μια ιδιωτική εταιρεία να εξοντώσει τα αδέσποτα της πόλης πριν αρχίσουν οι Αγώνες. Χιλιάδες αδέσποτα ζούσαν στο Σότσι πριν το 2014. Για πολλά χρόνια τα φρόντιζαν, τα τάιζαν και τα χρησιμοποιούσαν σαν φύλακες οι μετανάστες εργάτες στα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Όμως τα έργα τελείωσαν, οι εργάτες έφυγαν και τα σκυλιά έμειναν ορφανά και στη συνέχεια θανατώθηκαν με την παγκόσμια κοινή γνώμη να ξεσηκώνεται εναντίον του επίσημου ρωσικού κράτους.

-Knud Enemark Jensen: Δανός ποδηλάτης που πέθανε από αναβολικές ουσίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης του 1960. Το ιατρικό πόρισμα έδειξε ότι είχε καταναλώσει αμφεταμίνες πριν αρχίσει το αγώνισμα του.

-Η βόμβα στο Centennial Olympic Park bombing: Η επίθεση έγινε στις 27 Ιουλίου του 1996 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την έκρηξη της βόμβας σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 111. Υπεύθυνος για την επίθεση ήταν ο Eric Robert Rudolph. Συνελήφθη το 2003 ενώ είχε τοποθετήσει άλλους τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς το 1997.

-Ο μαύρος Σεπτέμβρης ή “η Σφαγή του Μονάχου”: Η λεγόμενη Σφαγή του Μονάχου έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, όταν μέλη της Ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης. Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς.

-Nodar Kymaritashvili: Γεωργιανός αθλητής που σκοτώθηκε στους Χειμερινούς Αγώνες του 2010 στον Καναδά κατά τη διάρκεια της προπόνησης του. Σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση που είχε με το έλκηθρο του στην πίστα του “Whistler Sliding Centre”. Ο Γεωργιανός αθλητής έχασε τον έλεγχο του ελκήθρου που επέβαινε, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί έξω από την πίστα με ταχύτητα περίπου 145 χλμ την ώρα και να σκοτωθεί. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε αμέσως μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Βανκούβερ.

-Nicolae Berechet: Μποξέρ που έχασε τη ζωή του μετά από αγώνα του στη διοργάνωση του 1936 που έλαβε χώρα στο Βερολίνο. Πέθανε από εσωτερική αιμορραγία μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

-Ross Milne: Αυστραλός σκιέρ που σκοτώθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 που έγιναν στο Innsbruck. Έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με δέντρο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του.

-Kazimierz Kay-Skrzypecki: Ήταν Πολωνός αθλητής που σκοτώθηκε και αυτός Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 του Innsbruck όταν έχασε τον έλεγχο του ελκήθρου του κατά τη διάρκεια προπόνησης της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Στην παραπάνω λίστα προσμετρώνται σαφώς και οι εργάτες του Ρίο που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους.

Βίντεο: TheRichest

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα