Όταν ο μποξέρ Emile Griffith αντιμετώπισε τον ομοφοβικό Benny Paret και τον σκότωσε στο ρινγκ

Όταν ο μποξέρ Emile Griffith αντιμετώπισε τον ομοφοβικό Benny Paret και τον σκότωσε στο ρινγκ

Ο μποξέρ που σκότωσε τον ομοφοβικό αντίπαλό του πάνω στο ρινγκ, δέχθηκε τη συγχώρεση του γιου του και έπεσε θύμα ρατσιστικής βίας αρνούμενος διαχρονικά να αποσαφηνίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα

24 Μαρτίου του 1962. Ο πρωταθλητής Benny Paret, γνωστός και ως “Το παιδί”, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Griffith, όντας το απόλυτο φαβορί.

Οι κάμερες, τα φλας, όλα τα ρεπορτάζ είχαν επικεντρωθεί στον εν λόγω αγώνα μιας και οι δύο αθλητές φαίνεται πως είχαν και προσωπική κόντρα, την οποία έλεγαν πως θα έλυναν στο ρινγκ. Έτσι, η αναμέτρηση μεταδόθηκε ζωντανά από το Madison Square Garden.

Λίγο πριν τον πολυδιαφημισμένο αγώνα, ο Paret φέρεται να είχε δηλώσει για τον Griffith για τον οποίο κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήταν αμφισεξουαλικός. “Μισώ κάτι τέτοιους τύπους. Ένας πυγμάχος πρέπει να φαίνεται, να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνδρας”.

Σύμφωνα με το βιβλίο του ιστορικού Troy Rondinone με τίτλο “Friday Night Fighter”, την ώρα που ο Griffith ήταν στη ζυγαριά -κατά τη διάρκεια της ζύγισης που προηγείται κάθε αγώνα-, φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις κάλτσες του, ο Paret ήρθε πίσω του, τον άρπαξε με ανάρμοστο τρόπο και χρησιμοποιώντας μία λέξη της ισπανικής αργκό που μέσες άκρες σημαίνει “αδελφή” του είπε: “Hey maricón, θα πάρω εσένα και τον άντρα σου”.

Η μάχη ξεκίνησε με προβάδισμα του Paret μέχρι τον έκτο γύρο. Στον 12ο γύρο, ο Griffith κατάφερε περισσότερα από 24 χτυπήματα στον αντίπαλό του σωριάζοντας τον στο ρινγκ. Ο διαιτητής αποφάσισε να διακόψει τον αγώνα με καθυστέρηση. Ο Paret έπεσε σε κώμα για 10 ημέρες και τελικά ξεψύχησε στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Ο Norman Mailer, ο οποίος ήταν κοντά στο ριγκ, έγραψε ότι ο Griffith “έκανε έναν περίεργο ήχο την ώρα που γρονθοκοπούσε τον αντίπαλο του, το δεξί χέρι του έμοιαζε με ρόπαλο του μπέιζμπολ την ώρα που διαλύει κολοκύθα”.

Κανείς δεν ξέρει αν η οργή του Griffith προήλθε και από τα ομοφοβικά σχόλια του Paret. Σίγουρα, δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει, μιας και όπως αναφέρει παλαιότερο ρεπορτάζ του Sports Illustrated, στα αποδυτήρια προσευχόταν για την υγεία του αιμόφυρτου Paret. “Μετά τον Paret δεν ήθελα να βλάψω κανέναν ποτέ ξανά” έλεγε το 2005 στο Sports Illustrated. “Ήμουν τόσο φοβισμένος να χτυπήσω κάποιον, που έκανα συνέχεια πίσω”.

Το 1992, την ώρα που αποχωρούσε από γκέι μπαρ στην Times Square, δέχτηκε επίθεση από ομάδα ανδρών, οι οποίοι τον χτύπησαν άγρια προκαλώντας του βλάβη στα νεφρά. Ποτέ δεν κατάφερε να ανακτήσει πλήρως την υγεία του, ενώ οι δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ. Μέσα στη δεκαετία του ’90 ο Griffith συνάντησε τον γιο του Paret ο οποίος τον αγκάλιασε και του είπε πως δεν του κρατάει κακία. Η χήρα του Paret αρνήθηκε να τον δει.

“Δεν ξέρω τι είμαι. Αγαπώ το ίδιο τους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά εάν με ρωτάς ποιό είναι το καλύτερο… μου αρέσουν οι γυναίκες”, δήλωνε στην ίδια συνέντευξή του στο Sports Illustrated. Ο Griffith έφυγε από τη ζωή το 2013, σε ηλικία 75 ετών, έχοντας στο πλευρό του τον σύντροφό του Luis Griffith, τον οποίον είχε υιοθετήσει για νομικούς λόγους.

Πηγή βίντεο: Timeline News

Πληροφορίες: Timeline

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα