Ποια ήταν η Θεά Υγεία σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία

Ποια ήταν η Θεά Υγεία σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία
Το άγαλμα της Θεάς Υγείας που βρέθηκε στα λάφυρα των αρχαικάπηλων astinomia

Κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης, λατρευόταν από τους αρχαίους Έλληνες. Ποια ήταν η θεότητα άγαλμα της οποίας επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι στη Σπάρτη

Τρεις αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν στην Σπάρτη, έχοντας στην κατοχή τους μεταξύ άλλων ένα άγαλμα που χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο και που σύμφωνα με την αστυνομία, αναπαριστά τη Θεά Υγεία. Οι τρεις αυτοκινητιστές σκόπευαν να πουλήσουν το άγαλμα στην εγχώρια αγορά, με το ύψος της παράνομης πράξης να αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ. Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα μίλησε κατά την παρουσίαση από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση και τόνισε: «Κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, είναι μια μεγάλη γιορτή»

Κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, είναι μια μεγάλη γιορτή

«Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η κατάσχεση του αγάλματος αυτού είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας».

Ποια ήταν όμως η Θεά Υγεία; Η Υγεία ήταν αρχαιοελληνική θεότητα, προσωποποίηση της υγείας του σώματος και της ψυχής. Ως αρχαιότερο κέντρο λατρείας της αναφέρεται η Τιτάνη στη Σικυώνα, όπου βρίσκονταν ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση ο Αρίφρων ο Σικυώνιος έγραψε ύμνο για τη θεά, της οποίας η λατρεία διαδόθηκε και στην Αθήνα περίπου από το 420 π.Χ.

Στην ελληνική μυθολογία κατέχει εξέχουσα θέση στην λατρεία του πατέρα της. Ωστόσο, ενώ ο Ασκληπιός συνδέεται άμεσα με την θεραπεία των ασθενειών, η θεά συνδέθηκε με την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση της κατάστασης της υγείας.

Κατά τη μυθολογία η Υγεία ήταν σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφής της Αθηνάς, αδελφές της δε -ή κόρες της ανάλογα με την εκδοχή του μύθου – ήταν η Πανάκεια, η Ιασώ η Ακεσώ (Ασκληπιάδες) και κατά το Σούδα η Αίγλη. Εκτός από την Αθήνα, τη λάτρευαν και σε άλλες πόλεις, όπως στις Θεσπιές, στην Ελάτεια, στα Μέγαρα, στην Κόρινθο και στο Άργος.

Ο Ορφικός ύμνος της υγείας δείχνει τη σημασία που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στην υγεία: «Ιμερόεσα, ερατή, πολυθάλμιε, παμβασίλεια, κλύθι μάκαιρ΄ Υγίεια, φερόλβιε, μήτηρ απάντων».

Στην αρχαία Σπάρτη ο Λυκούργος θέσπισε μέτρα για την σκληραγωγία του σώματος και είναι γνωστή η διδασκαλία του Ιπποκράτη ότι χρειάζεται:«άσκησις υγιείης, ακορίη τροφής, αοκνίη πόνων». Με το με το έργο Περί αερίων, υδάτων και τόπων έθεσε τις βάσεις της υγείας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα