Πρωτομαγιά: Εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι εορτασμοί στη Γαλλία

Πρωτομαγιά: Εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι εορτασμοί στη Γαλλία
FILE - In this Nov. 15, 2015 file photo, a bird flies while the Eiffel Tower, which remained closed on the first of three days of national mourning after terror attacks, is seen in the background in Paris. Between terror attacks, Zika and mass shootings, there's lots of bad news about popular destinations around the world. Where does that leave travelers who may want to stay home instead of going through with a trip? It depends on the circumstances. Cancel-for-any-reason insurance is expensive to buy but provides refunds if you change your mind about a trip. Standard trip insurance may also cover cancellations to a destination hit by terrorism for a period of days following an attack. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza, File) AP

Με προεκλογική ένταση, διαιρέσεις συνδικάτων, αλλά και μονίμως άρωμα μικγέ η Πρωτομαγιά στη Γαλλία

Η μοσχοβολιά από τις λευκές καμπανίτσες του μιγκέ, το λουλούδι σύμβολο της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία, γεμίζει αυτές τις μέρες την ατμόσφαιρα. Οι χιλιάδες αυτοσχέδιοι μικροπωλητές συμβάλλουν στο να πωλούνται κάθε χρόνο κοντά στα 75 εκατομμύρια μπουκέτα ή απλά κλαδάκια μιγκέ.

Αν και το μιγκέ παραμένει σύμβολο της άνοιξης που φέρνει ο Μάης, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία, γιορτάζεται με φόντο την τεταμένη ατμόσφαιρα της εκλογικής διαδικασίας, και τις διαιρέσεις των συνδικάτων ως προς την οργάνωση των διαδηλώσεων.

Η 1η Μαΐου είναι και η γιορτή της Ζαν ντ΄ Αρκ για τους οπαδούς του Εθνικού Μετώπου, που στο Παρίσι συγκεντρώνονται γύρω από το έφιππο χρυσοποίκιλτο άγαλμα της Ιωάννας της Λωραίνης στο κέντρο της πρωτεύουσας, απέναντι από τον κήπο των Tuileries (Κεραμικού).

Τα συνδικάτα

Η παρουσία του Εθνικού Μετώπου και της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο για την προεδρία, είναι αφορμή νέας διαίρεσης των συνδικάτων ως προς τον εορτασμό της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πριν από 15 χρόνια, το 2002, όταν ο πατέρας Λεπέν διεκδικούσε την προεδρία από τον Ζακ Σιράκ, τα συνδικάτα είχαν κατέβει ενωμένα στους δρόμους, μη αποδεχόμενα την παρουσία του ακροδεξιού Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Εξαίρεση αποτελούσε το συνδικάτο Εργατική Δύναμη (FO) που δεν αποδεχόταν την όποια υπόδειξη ψήφου.

Στη φετινή σύσκεψη των επικεφαλής των συνδικάτων, που έγινε την επομένη του πρώτου γύρου, συντάχθηκε κείμενο από το CGT (προσκείμενο στο ΚΚΓ) που μιλούσε για απόρριψη των ιδεών της ακροδεξιάς χωρίς να δίνει οδηγία για καταψήφιση της Μαρίν Λεπέν, ελπίζοντας στη συμμετοχή του FO. Παράλληλα θέλησαν να τονίσουν την «ευθύνη των πολιτικών λιτότητας» για την άνοδο της ακροδεξιάς. Όμως, το επίσης σημαντικό συνδικάτο CFDT ( μεταρρυθμιστικό), συνέταξε άλλο κείμενο υποδεικνύοντας ξεκάθαρα την υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν.

Δύο πορείες την 1η Μαΐου

Η διαίρεση είναι σαφής και έχει σαν αποτέλεσμα δύο διαφορετικές πορείες την 1η Μαΐου: η μια με επικεφαλής το CGT και αφετηρία την πλατεία της Ρεπυμπλίκ και η άλλη με αφετηρία το κανάλι Σεν Μαρτέν με επικεφαλής το CFDT.

O Ζαν Λικ Μελανσόν έχει δώσει ραντεβού στους «Ανυπότακτους» του κινήματος του στις 14.00 ώρα Γαλλίας, σε συγκεκριμένη διεύθυνση στο Μπουλβάρτο Μπομαρσέ πλησίον της πλατείας της Βαστίλης για δική του ξεχωριστή πορεία. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά την περασμένη Κυριακή, που ο αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας» θα εμφανισθεί εκ νέου δίπλα στους οπαδούς του και όχι μέσω της πλατφόρμας στο Διαδίκτυο.

Από τη δεκαετία του ’80, το Εθνικό Μέτωπο των Λεπέν, έχει καλλιεργήσει την παράδοση να εορτάζει την Πρωτομαγιά με μια πορεία προς τιμή της Ζαν ντ’ Αρκ. Δεν αποκλείεται να τιμήσει και φέτος την παράδοση ο πατέρας Λεπέν, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου. Για πρώτη φορά πέρυσι, η Μαρίν Λεπέν έσπασε την παράδοση, οργανώνοντας «ένα μεγάλο πατριωτικό συμπόσιο» στο παρισινό πάρκο της Λα Βιλέτ.

Frances far-right National Front president Marine Le Pen, center, delivers her speech at Opera Plaza during the annual May Day march, in Paris, France, Friday, May 1, 2015. Frances far-right National Front is holding its annual May Day march, but for the first time the partys founder Jean-Marie Le Pen is not taking a seat at the tribune. (AP Photo/Francois Mori) AP

 

Φέτος η Μαριν Λεπέν καλεί τους ψηφοφόρους της σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο, στον εκθεσιακό χώρο της Βιλπέντ. Την έναρξη μάλιστα της φετεινής εκδήλωσης πρόκειται να κηρύξει ο νέος εταίρος της Μαρίν Λεπέν, ο Νικολά Ντιπόν Ενιάν, ιδρυτής του κινήματος «Όρθια Γαλλία» ο οποίος υπέγραψε προχθές «κυβερνητική συμφωνία» με την Μαρίν Λεπέν.

Και επειδή δεν υπάρχει ανάπαυλα σε μια εκλογική εκστρατεία για την προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του, στο μεγάλο εκθεσιακό κέντρο της Λα Βιλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα