Ψάχνετε για καλύτερη ζωή; Σε αυτές τις χώρες πρέπει να ζήσετε

Ψάχνετε για καλύτερη ζωή; Σε αυτές τις χώρες πρέπει να ζήσετε

Νέα λίστα: Ποιες χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους; Ποια θέση έχει Ελλάδα;

Και για το 2015 οι Αυστραλοί αναδείχθηκαν ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη μετράει 11 αντικειμενικά, αλλά και υποκειμενικά, κριτήρια για να διαπιστώσει το επίπεδο ανάπτυξης, ευημερίας και προσωπικής ικανοποίησης στα 36 κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Μεταξύ των κριτηρίων είναι το εισόδημα, η περιουσία, η συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ακόμα και η γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, από την οποία όμως απουσιάζουν εντελώς οι ασιατικές χώρες -η Ιαπωνία βρίσκεται στην 20ή θέση- ενώ η Ελλάδα είναι τέταρτη από το τέλος, στην 33η θέση, σχεδόν μαζί με τη Ρωσία και πάνω μόνο από το Μεξικό, την Τουρκία και τη Χιλή.

Η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε ποσοστό απασχόλησης (τελευταία από τους 36), εισόδημα, αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ποιότητα περιβάλλοντος, κοινωνική συνοχή, συμμετοχή στις εκλογές, ενώ οι Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους• με άριστα το 10 δίνουν μόλις 4,8, το χαμηλότερο σκορ και από τις 36 χώρες. Καλό σκορ πετυχαίνει μόνο στον τομέα της υγείας (θεωρητικά, πάντα), την ασφάλεια και την ισορροπία ζωής-εργασίας.

Ας δούμε την πρώτη δεκάδα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ψάχνετε για καλύτερη ζωή; Σε αυτές τις χώρες πρέπει να ζήσετε

Η καλύτερη χώρα στον κόσμο να ζει κανείς πετυχαίνει κορυφαίες επιδόσεις στην κλίμακα του ΟΟΣΑ στην ποιότητα του περιβάλλοντος, τις υπηρεσίες υγείας, την κατοικία, την ασφάλεια, την εργασία, το εισόδημα, την εκπαίδευση (ανώτατη και τεχνική) και τη γενικότερη ευημερία. Ο μόνος τομέας που η Αυστραλία δεν είναι στην κορυφή -αλλά βρίσκεται ψηλά- είναι η ισορροπία ζωής-εργασίας.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Ψάχνετε για καλύτερη ζωή; Σε αυτές τις χώρες πρέπει να ζήσετε

Μια θέση πάνω σε σχέση με πέρσι στη συνολική βαθμολογία, στην πρώτη θέση στον κόσμο στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στους υπόλοιπους τομείς κοινωνικής προστασίας και εργασίας, δεν τα πάει και τόσο καλά στην προσωπική ασφάλεια.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Ψάχνετε για καλύτερη ζωή; Σε αυτές τις χώρες πρέπει να ζήσετε

Η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο πετυχαίνει τον καλύτερο μέσο όρο και στις 11 κατηγορίες τις οποίες ο ΟΟΣΑ θεωρεί σημαντικές και απαραίτητες για μια καλή ζωή.

Δείτε και τις υπόλοιπες χώρες.

Πηγή: Fortunegreece.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece

ADVERTISING

SHARE: