Σαν σήμερα: Η δολοφονία Ούλωφ Πάλμε που παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και 32 χρόνια

Σαν σήμερα: Η δολοφονία Ούλωφ Πάλμε που παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και 32 χρόνια
Γυναίκα αφήνει ένα λουλούδι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ούλωφ Πάλμε ASSOCIATED PRESS

Η δολοφονία του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού που συγκλόνισε την Σουηδία και οι ευθύνες στην σουηδική αστυνομία που δεν κατόρθωσε ποτέ να βρει το δράστη του εγκλήματος

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1986. Ο Ούλωφ Πάλμε, είχε επαναλάβει τον εκλογικό του θρίαμβο το Σεπτέμβρη του περασμένου έτους επανεκλεγόμενος στη θέση του πρωθυπουργού της Σουηδίας. Ο πολιτικός συνήθιζε να απολαμβάνει τους περιπάτους στην πόλη με τη σύζυγό του, χωρίς τη συνοδεία δυνάμεων της αστυνομίας. Έτσι και τη νύχτα εκείνη, όταν επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης δέχτηκε τη μοιραία επίθεση.

Αστυνομικό βαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε, στη διασταύρωση των οδών Τουννελγκάταν και Σβεαβέγκεν, την επομένη του εγκλήματος. Το σκοτεινό σημείο στο κέντρο της φωτογραφίας είναι το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο πρωθυπουργό Apimages

 

Αστυνομικό βαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε, στη διασταύρωση των οδών Τουννελγκάταν και Σβεαβέγκεν, την επομένη του εγκλήματος. Το σκοτεινό σημείο στο κέντρο της φωτογραφίας είναι το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο πρωθυπουργό/Apimages

Το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο δολοφόνος επιτέθηκε στον Ούλοφ Πάλμε από πίσω και έβαλε το χέρι του στον ώμο του πριν πυροβολήσει.

Ένας οδηγός ταξί που βρισκόταν στο σημείο χρησιμοποίησε το ραδιοσιμπί του προκειμένου να ειδοποιήσει τις αρχές. Την ώρα εκείνη, δυο νέες κοπέλες που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, προσπάθησαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον πρωθυπουργό.

Μπροστά τους φωτογράφους, ο Σουηδός πολιτικός πανηγυρίζει την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές, 15 Σεπτεμβρίου 1985 Apimages

 

Μπροστά τους φωτογράφους, ο Σουηδός πολιτικός πανηγυρίζει την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές, 15 Σεπτεμβρίου 1985/Apimages

Ο Ούλωφ Πάλμε ήταν ήδη νεκρός, πριν το ασθενοφόρο προλάβει να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά της Σοκχόλμης στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία

Η δολοφονία του Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη και μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας περιβάλλουν το φόνο. Μπορεί να πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην σουηδική, αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς δολοφονήθηκε εν ψυχρώ επικεφαλής κυβέρνησης, ωστόσο ποτέ δεν μάθαμε τον δράστη, ούτε βέβαια τα κίνητρα της δολοφονίας.

Τεχνικοί της σουηδικής αστυνομίας στο σημείο της δολοφονίας του Ούλωφ Πάλμε, αναζητούν στοιχεία και ενδείξεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στον δράστη. Ο δολοφόνος δεν εντοπίστηκε τελικά ποτέ Apimages

Τεχνικοί της σουηδικής αστυνομίας στο σημείο της δολοφονίας του Ούλωφ Πάλμε, αναζητούν στοιχεία και ενδείξεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στον δράστη. Ο δολοφόνος δεν εντοπίστηκε τελικά ποτέ/Apimages

Το γεγονός ότι η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε παραμένει ανεξιχνίαστη 32 χρόνια μετά, έχει προκαλέσει συζήτηση ως προς την ευθύνη της Σουηδικής Αστυνομίας, τόσο σε ότι αφορά τις ενέργειές της αμέσως μετά το συμβάν όσο και τον τρόπο που χειρίστηκε την πορεία των ερευνών στη συνέχεια. Βασικός ύποπτος για το έγκλημα υπήρχε, ο Κρίστερ Πέτερσον, που καταδικάστηκε για το φόνο το 1989, όμως στη συνέχεια αθωώθηκε. Ο Σουηδός πέθανε το 2004.

Ο ρόλος της Αστυνομίας

Φαίνεται πως οι αυτόπτες μάρτυρες μάταια επιχειρούσαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία για το συμβάν, ενώ και τα όργανα της τάξης που βρίσκονταν κοντά στο σημείο παρέμειναν αδρανή, με τη δικαιολογία ότι είχαν γεμάτο στομάχι και δεν μπορούσαν να τρέξουν. Ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας, ο αστυνομικός Διευθυντής Γιέστα Σέντερστρεμ, έμαθε τυχαία για τους πυροβολισμούς από έναν περαστικό.

Τα κρίσιμα πρώτα λεπτά

Τα πρώτα λεπτά η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, δεν ειδοποίησε καν ασθενοφόρα. Ο συναγερμός που σήμανε ήταν περιορισμένος, ενώ σε αντίστοιχη περίπτωση προβλέπεται η σήμανση Γενικού Συναγερμού και το κλείσιμο των συνόρων, κάτι που έγινε ώρες μετά. Πολύτιμος χρόνος χάθηκε. Οι σφαίρες βρέθηκαν από περαστικό την επόμενη μέρα. Το όπλο δε βρέθηκε ποτέ.

Ένα μπουκέτο με λουλούδια στο σημείο όπου φαίνεται το σημάδι από τη λίμνη αίματος του Σουηδού πρωθυπουργού, την επομένη της δολοφονίας του Apimages

Ένα μπουκέτο με λουλούδια στο σημείο όπου φαίνεται το σημάδι από τη λίμνη αίματος του Σουηδού πρωθυπουργού, την επομένη της δολοφονίας του/Apimages

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Στοκχόλμης, Χανς Χολμέρ, που ανέλαβε την υπόθεση επιχείρησε να συγκαλύψει τα λάθη της υπηρεσίας του. Πολύ γρήγορα κυκλοφόρησε χωρίς στοιχεία ένα σκίτσο του δολοφόνου, ενώ σε σημείο εμμονής περιόρισε τις έρευνες στο περιβάλλον των Κούρδων προσφύγων, στήνοντας ακόμα και μηχανισμούς παρακολούθησης τηλεφώνων για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς τους. Όταν αποκαλύφθηκε αυτό ξέσπασε σκάνδαλο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι οι ενέργειες του Χολμέρ δεν ήταν απλά λανθασμένες, αλλά σκόπιμες. Για δεκαετίες υπήρχε η αντίληψη στην Ασφάλεια ότι οι δυνάμεις της αριστεράς ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τη Σουηδική κοινωνία και γι’ αυτό φακέλωνε χιλιάδες Σουηδούς αριστερών φρονημάτων κρυφά από το επίσημο κράτος. Ένα δίκτυο ακροδεξιού παρακράτους που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Σε ότι αφορά την ευθύνη της αστυνομίας τελικά, και με βάση ντοκουμέντα που έρχονται με τα χρόνια στο φως, διαπιστώνεται σίγουρα ανικανότητα από μέρους της να χειριστεί αποτελεσματικά την υπόθεση, αν όχι σκόπιμη συγκάλυψή της.

Το… παλτό

Πρόσφατα, είχε διαρρεύσει στο σουηδικό Τύπο η πληροφορία που ήθελε την εξέταση DNA στο παλτό που φορούσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της δολοφονίας του. Μια εξέταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίχνη του δράστη έστω και τρεις δεκαετίες μετά.

“Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το ίχνος του DNA θα είναι επαρκές”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Στιγκ Έντκβιστ, υπεύθυνος της έρευνας για τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε. Η αστυνομία πιστεύει σήμερα πως το παλτό του πρώην αρχηγού της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να φέρει ίχνη του DNA του δολοφόνου, πράγμα που θα καθιστούσε δυνατή την αναγνώρισή του, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Aftonbladet.

Το παλτό θα εξεταστεί με τη βοήθεια του ιατροδικαστικού κέντρου του Μπέρμιγχαμ στη Βρετανία και του κεντρικού εργαστηρίου της γερμανικής αστυνομίας στο Βισμπάντεν, προσθέτει η Aftonbladet. Παρά τα δεκάδες χιλιάδες στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις δύο δεκαετίες μετά το φόνο, το έγκλημα αυτό παραμένει ένα αίνιγμα και το όπλο, ένα μάγκνουμ 357, δεν βρέθηκε ποτέ.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ WIKIPEDIA/ CRETALIVE

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα