Το ιερό θύμα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ελληνικό

Το ιερό θύμα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ελληνικό

Δέκα χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου παραμένει θαμμένο στις καρδιές δεκάδων πιστών. Τα αίτια της μη ανοικοδόμησής του. Το σενάριο ανέγερσης τζαμιού και οι αντιδράσεις (Vids)

Ένας ναός – σύμβολο για την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης. Ένας τόπος προσευχής στην αχανή πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και στο θόρυβο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Διαβάστε όλα τα θέματα του αφιερώματος του NEWS 247 για τα 10 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στην οδό Σίνταρ, ακριβώς δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, υπήρξε από το 1922, το ησυχαστήριο για πολλές γενιές Ελλήνων – και όχι – μόνο μεταναστών.

Το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου, το μικρό εκκλησάκι στο Μανχάταν καταστράφηκε ολοσχερώς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και μαζί γκρεμίστηκε το “καταφύγιο” της θρησκευτικής γαλήνης δεκάδων πιστών.

Ο ναός θάφτηκε από την κατάρρευση του νότιου Πύργου, ενώ ευτυχώς κανένας από το ποίμνιο δεν βρίσκονταν μέσα, τη στιγμή της καταστροφής.

Λίγες ημέρες μετά το μοιραίο τρομοκρατικό χτύπημα που σημάδεψε για πάντα τόσο την Αμερική, όσο και την παγκόσμια οικονομία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της αμερικανικής πρωτεύουσας εντόπισαν στα συντρίμμια κατεστραμμένες εικόνες του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου και της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και ελάχιστα λατρευτικά αντικείμενα.

Επτά χρόνια αργότερα, μόλις το 2008, η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι – που αποτελεί τον αρμόδιο φορεά, μαζί με την Ελληνορθόδοξη Αρχιπεπισκοπή – για την ανοικοδόμηση της περιοχής, συμφώνησε να παράσχει έκταση 3 στρεμμάτων και υποσχέθηκε 20 εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του ναού.

 

“Πρόκειται για την ιστορικότερη στιγμή στην ιστορία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας”, δήλωναν κάτοικοι της περιοχής το 2008 που με δάκρυα χαράς υποδέχτηκαν την πρόταση. “Χωρίς την εκκλησία μας, η πόλη αυτή είναι νεκρή”, σημείωνε άλλος πιστός.

Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο όταν ήρθε η ώρα για την επιλογή της τοποθεσίας και το μέγεθος του Αγίου Νικολάου, τα σχέδια ναυάγησαν και η ανέγερση του ναού έμεινε στα χαρτιά.

Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις, η κόντρα μεταξύ Δημοτικών Αρχών, Αρχιεπισκοπής και Λιμενικών Αρχών κατέληξε στα δικαστήρια και τελικά, το αίτημα ιερέων και πιστών για άμεση ανοικοδόμηση του ναού παρέμεινε μέχρι σήμερα ανικανοποίητο.

Όμως κάθε χρόνο ανήμερα της μαύρης επετείου, δεκάδες πιστοί συρρέουν στο σημείο μηδέν της Ν. Υόρκης και με ένα αναμμένο κερί τελούν επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα παρακαλούν για ένα θαύμα… “Να μπορούμε να έχουμε πάλι την εκκλησία μας”, παραδέχονται ιερείς του ναού.

 

“Ιερή” κόντρα πάνω στα συντρίμμια

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, η ιστορία της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και οι προσπάθειες ανοικοδόμησής της είναι ενδεικτικές των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα που δόθηκαν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεσμεύθηκε ότι “η τετραώροφη εκκλησία θα χτιστεί και πάλι στο ίδιο ιερό σημείο ως σύμβολο πίστης”.

 

Σήμερα, όμως, ο ναός υπάρχει μόνο στα σχέδια και οι πιστοί έφτιαξαν μία πρόχειρη κατασκευή από καμβά στο Σημείο Μηδέν μέσα σε μία ημέρα.

Εικόνες και λατρευτικά αντικείμενα αποτελούν μόνο αντίτυπα και φωτοτυπίες των αυθεντικών, ενώ το αυτοσχέδιο εκκλησάκι από καμβά διαθέτει χωρητικότητα 100 ατόμων.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Λιμένων Νέας Υόρκης – Νιου Τζέρσεϊ (Port Authority), που επιβλέπει τις εργασίες ανοικοδόμησης, δεν έχει οριστικοποιήσει την απαιτούμενη ανταλλαγή οικοπέδου με ένα σπίτι, ώστε να χτιστεί ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης,  υποστηρίζουν ότι το 2008 πρόσφεραν στην Αρχιεπισκοπή το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων για να ξαναχτιστεί ο ναός, συν άλλα 40 εκατ. δολάρια για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από αυτόν για τον έλεγχο των εκρηκτικών  – ποσό που δεν θεωρήθηκε επαρκές, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής η Εκκλησία διατηρεί το δικαίωμα ανοικοδόμησης του ναού στην αρχική του θέση, αλλά μόνο αν “συμμετάσχει στα έξοδα ανακατασκευής του”.

Γιατί τζαμί και όχι ο Άγιος Νικόλαος;

Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο του ορθόδοξου κλήρου και των ελληνικής καταγωγής πιστών του Μανχάταν, που είδαν τη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης να έρχεται σε συμφωνία με τις αρχές για την οικοδόμηση τζαμιού και ισλαμικού κοινοτικού κέντρου, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ως τώρα κατορθώσει να τα βρουν με τους ιδιοκτήτες της περιοχής.

 

Αν και το ζήτημα ανέγερσης του νέου ναού του Αγίου Νικολάου απασχολεί ουσιαστικά ως τώρα μόνο τους Ελληνορθόδοξους, το θέμα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους μια ανάσα από τα αποκαΐδια του WΤC προκαλεί έντονες αναταράξεις σε ολόκληρη την πόλη, αλλά και εν γένει την Αμερική, καθώς το κόστος του αγγίζει 100 εκατ. δολάρια.

Η ιστορία του ναού που μεγάλωσε γενιές μεταναστών

Το κτήριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1832. Το 1916 Ελληνοαμερικανοί μετανάστες συνέστησαν το ποίμνιο του Αγίου Νικολάου και το 1922 ξεκίνησαν να τελούνται ακολουθίες στην τοποθεσία της οδού Liberty.

 

Το κτήριο του ναού είχε μήκος 17,07 μέτρα, πλάτος 6,71 μέτρα και ύψος 10,67 μέτρα (56 × 22 × 35 πόδια) ενώ φαινόταν μικροσκοπικό μπροστά στους 110 ορόφους των Δίδυμων Πύργων, που ολοκληρώθηκαν το 1972 και το 1973.

Παρά το μικρό του μέγεθος και την ασυνήθιστη τοποθεσία του, η εκκλησία είχε προ των επιθέσεων ένα αφοσιωμένο ποίμνιο περίπου 70 οικογενειών, καθοδηγούμενο από τον πατέρα Ιωάννη Ρώμα.

 

Τις Τετάρτες ο ναός παρέμενε ανοικτός στο κοινό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων από τα γραφεία των Πύργων, αλλά και μη Ελληνορθοδόξων, προσέρχονταν στον ήσυχο χώρο λατρείας για συγκέντρωση και προσευχή.

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε ο ναός στην κατοχή του ήταν κάποια μέρη από τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Σάββα, τα οποία χάθηκαν στα συντρίμια της μαύρης ημέρας για την ιστορία της Αμερικής.

 

Ο κ. Πιτσικάλης, δήλωσε η οικογένειά του συνδέεται με την προέλευση του Αγίου Νικολάου. Το 1919, πέντε οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του παππού του, έθεσε 25.000 δολάρια για να αγοράσει μια ταβέρνα σε 155 Cedar Street και το μετέτρεψε σε εκκλησία. Μέχρι τότε, οι πιστοί εκκλησιάζονταν στο ξενοδοχείο του παππού του, στον χώρο όπου βρίσκεται η Deutsche Bank.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα