Τουρισμός 2014: Ο βασικός μοχλός επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας

default image

Με 23 εκατομμύρια αφίξεις επισκεπτών και σημαντική αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2014, η μικρή Ελλάδα ανέρχεται στη δεκαπεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών

Αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού προκαλεί η σημαντική αύξηση  που κατέγραψε ο τομέας το 2014 τόσο σε επίπεδο επισκεπτών όσο και σε επίπεδο εσόδων, παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και τις συνεχιζόμενες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Πλέον, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να ανακτά τον κραταιό του χαρακτήρα, ανακάμπτοντας με εντυπωσιακό τρόπο από την κρίση που τον έπληξε βάναυσα το 2012.

“Τα τελευταία χρόνια ο τομέας του τουρισμού επιδόθηκε σε ένα αγώνα υποστήριξης της χώρας ώστε να καταφέρει να βγει από τη κρίση και να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τον αγώνα αυτόν τον κερδίζουμε” επισημαίνει στο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Μετά από πέντε συναπτά έτη ύφεσης και κρίσης, ο κύριος Ανδρεάδης θεωρεί ξεκάθαρο πλέον πώς ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό μοχλό επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και επιχειρεί μια τουριστική ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει για το NEWS247.

sooc

 

Η Ελλάδα στο Top 15 των τουριστικών χωρών παγκοσμίως

“Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο τέλος του 2014,  η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη δεκαπεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών. Κινούμαστε σημαντικά γρηγορότερα από τα αναμενόμενα προς την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου και του Τουριστικού Οδικού Χάρτη 2021. Η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013, ενώ και τα έσοδα κινούνται αυξητικά σε ποσοστό 12% σε σχέση με το 2013 και 32% σε σχέση με το 2012. Mε βάση τα στοιχεία εννεάμηνου της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν πλέον το 88% του εμπορικού ισοζυγίου από το 60% που κάλυπταν το 2012”.

Related content

Related content

Η συνεισφορά στην πραγματική οικονομία

“Το 2014 ο ελληνικός τουρισμός θα συνεισφέρει 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον εσωτερικό τουρισμό 17,1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Εάν δεχθούμε ως πολλαπλασιαστή του τουρισμού το 2,2 που εκτίμησε το ΙΟΒΕ το 2012, η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία γίνεται 37,6 δισ. Ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ. Εάν υιοθετήσουμε τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και την κατανομή της τουριστικής δαπάνης, η αντίστοιχη συνεισφορά ανεβαίνει στα 45,3 δισ. Ευρώ ή το 24,7% του ΑΕΠ. Σύντομα θα έχουμε τα οριστικά νούμερα, είναι όμως βέβαιο ότι η πραγματικότητα κινείται μεταξύ των δύο αυτών εκτιμήσεων. Αν θυμηθούμε ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2010 είχε εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ στο 15,1%, μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τομέα στο Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 35%”.

Related content

Οι προκλήσεις

“Oι ελληνικές επιχειρήσεις και οι φορείς του ελληνικού τουρισμού έχουν συνειδητοποιήσει το κομβικό σημείο το οποίο διανύουμε, σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα. Είναι επιτακτική η ανάγκη, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να προχωρήσουμε ενωμένοι, κυβέρνηση και κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, τουριστικοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τομέα, την ενίσχυση των επενδύσεων, την ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών, την υποστήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης, την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και την περαιτέρω ποιοτική και ποσοτική αύξηση της απασχόλησης στον τομέα. Είναι, ακόμη, επιτακτική η ανάγκη, να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος ήδη έδειξε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης το 2014”.

Related content

Το 2015 χρονιά των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

“Το 2015 πρέπει να είναι το έτος στο οποίο θα αναδείξουμε τη δυναμική και τις προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, την εξειδίκευση των τουριστικών προϊόντων τους και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εργαζομένων τους. Έχοντας ως βάση τα εξαιρετικά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας, πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε δυναμικά στις τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουμε επιπλέον 100.000 νέες θέσεις εργασίας, να αναδείξουμε την τοπική παραγωγή, αλλά και την άγνωστη, μα εξίσου υπέροχη, Ελλάδα”.

Related content

Φωτογραφίες: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα