Οι ΗΠΑ μηνύουν τη Volkswagen και απειλούν με πρόστιμο 90 δισ. δολάρια

Οι ΗΠΑ μηνύουν τη Volkswagen και απειλούν με πρόστιμο 90 δισ. δολάρια

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απειλεί τον γερμανικό κολοσσό με πρόστιμο μαμούθ για το πειραγμένο λογισμικό σε περισσότερα από 600.000 πετρελαιοκίνητα μοντέλα

Με πρόστιμο μαμούθ βρίσκεται αντιμέτωπη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, καθώς η πολιτεία του Ντιτρόιτ κατάθεσε αγωγή σε βάρος της στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η μηνυτήρια αγωγή αφορά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει για την τοποθέτηση λογισμικού στα μοντέλα της, που παραποιεί τις εκπομπές των τιμών των ρύπων.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι η αγωγή αφορά τουλάχιστον 600.000 πετρελαιοκίνητα μοντέλα της, αλλά και την επιβολή ενός προστίμου που θα ξεπερνά τα 90 δις δολάρια, αποτελώντας και την ταφόπλακα της ήδη πληγείσας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιδιώξει την αστική δίωξη της Volkswagen θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στην εταιρία λόγω των αποζημιώσεων που θα πρέπει να καταβάλει αλλά και θα πλήξει περαιτέρω το, ήδη, "τσακιμσένο" κύρος της.

"Με τη σημερινή αγωγή πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιδιώκοντας να φέρουμε τη Volkswagen ενώπιον των ευθυνών της για την ατμοσφαιρική ρύπανσης" είπε η Cynthia Giles, από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). "Μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις για την ανάκληση δεν παρήγαγαν αποδεκτή εξέλιξη. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν παράλληλα με το ομοσπονδιακό δικαστήριο", επισήμανε.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη παραδεχθεί την παρανομία, και προέβη σε αλλαγές στην διοίκησή της αλλά και σε ανακλήσεις χιλιάδων μοντέλων.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν στην εταιρία κατηγορίες για απάτη σε βαθμό κακουργήματος για την παραπλάνηση των Αμερικανών καταναλωτών αλλά και των αρχών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Απώλειες 5,5% για τη μετοχή της VW

Η κατάθεση της αγωγής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Volkswagen οδήγησε σήμερα σε απώλειες 5,5% τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας Volkswagen, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε χθες κατά της βιομηχανίας Volkswagen για τη χρήση παράνομων μεθόδων με σκοπό την αλλοίωση των αποτελεσμάτων κατά τους ελέγχους εκπομπών ρύπων, με κατηγορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων στην εταιρεία,

Η μετοχή έχει υποχωρήσει 22% από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν η VW παραδέχθηκε στην αμερικανική Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους εκπομπών ρύπων.

Η αγωγή, που κατατέθηκε χθες, κατηγορεί τη VW για τέσσερις παραβιάσεις του νόμου για την καθαρότητα του αέρα και περιγράφει πρόστιμα που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 80 δις. δολάρια, περίπου το τετραπλάσιο ποσό από αυτό που θεωρούσαν ως το μέγιστο ορισμένοι εξειδικευμένοι νομικοί. Αν και το δικαστήριο είναι απίθανο να προσεγγίσει την επιβολή ενός τέτοιου ποσού, τα πρόστιμα που θα επιδιωχθούν κατά της εταιρείας θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Volkswagen αντιμετωπίζει ήδη εκατοντάδες αγωγές από ιδιώτες στις ΗΠΑ για τις ενέργειές της, οι οποίες έχουν ενοποιηθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει, επίσης, τη μεταφορά της αγωγής του στο ίδιο δικαστήριο. Η γερμανική εταιρεία αντιμετωπίζει, επίσης, αγωγές από Γενικούς Εισαγγελείς αμερικανικών Πολιτειών, ενώ οι εποπτικές Αρχές τουλάχιστον επτά χωρών, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν ξεκινήσει έρευνες. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, επίσης, να απευθύνουν ποινικές κατηγορίες κατά της VW, για τα ψέματά της έναντι της Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τις μεθόδους εξαπάτησης που χρησιμοποίησε.

(Πηγή: nytimes)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Volkswagen

ADVERTISING

SHARE: