Πώς πρέπει να οδηγούμε στους αυτοκινητοδρόμους, ειδικά στις μεγάλες εξόδους

Πώς πρέπει να οδηγούμε στους αυτοκινητοδρόμους, ειδικά στις μεγάλες εξόδους
Εθνική Οδός Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Ήδη από σήμερα ξεκίνησε η μαζική έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, όμως τα αρνητικά φαινόμενα οδήγησης παραμένουν.

Κινούμενος σήμερα στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού, διαπίστωσα ότι μολονότι, πλέον, διαθέτουμε σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, ασφαλείς και με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας, εντούτοις ως οδηγοί, οι Ελληνες, δεν έχουμε βελτιωθεί ανάλογα. Κι αυτό επειδή δεν είναι δυνατόν να οδηγείς στην αριστερή λωρίδα έχοντας το Ν στο πίσω παρμπρίζ και με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα, όταν υπάρχουν ακόμα τρεις δεξιότερα. Όπως να κρατάς σφικτά το τιμόνι, και να μην κοιτάζεις τους καθρέπτες σου για να έχεις συναίσθηση τι γίνεται γύρω σου. Όπως δεν είναι δυνατόν να θέλουν οι περισσότεροι να κινούνται στην αριστερή λωρίδα, λες και είναι όλοι τόσο γρήγοροι, αφήνοντας την τελευταία δεξιά (όχι τη ΛΕΑ) σχεδόν ανοικτή!

Με την ευκαιρία της μαζική εξόδους που θα κορυφωθεί αύριο, θεώρησα καλό να θυμίσω ορισμένους κανόνες οδήγησης, ειδικά στους αυτοκινητοδρόμους.

Οδηγούμε πάντα στη μεσαία και δεξιά λωρίδα και χρησιμοποιούμε την αριστερή μόνο σε περίπτωση προσπέρασης. Μετά ξαναμπαίνουμε δεξιά.

Διατηρούμε τις ενδεδειγμένες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, αποφεύγοντας να πατάμε πολύ φρένο, διότι αυτό δημιουργεί φόβο στους πίσω οδηγούς και αποφέρει μποτιλιάρισμα.

Φοράμε πάντα τις ζώνες ασφαλείας, ακόμα και στα πίσω καθίσματα και φροντίζουμε τα παιδιά κάτω των 12 ετών να κάθονται στα κατάλληλα καθισματάκια, ανάλογα με την ηλικία τους και να φορούν πάντα ζώνη ασφαλείας.

Τηρούμε τα όρια ταχύτητας όπως αναγράφονται στη σήμανση και για οποιονδήποτε ελιγμό χρησιμοποιούμε το φλας.

Οδηγούμε συντηρητικά και όχι επιθετικά, τηρώντας τόσο τον Κ.Ο.Κ όσο και τις ειδικές υποδείξεις της τροχαίας.

Δεν οδηγούμε πότε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Δεν οδηγούμε ποτέ μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή υπό συνθήκες αυξημένης κούρασης και μακράς αϋπνίας, ενώ αποφεύγουμε να οδηγούμε έχοντας μόλις γευματίσει, διότι το γεμάτο στομάχι φέρνει υπνηλία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα