Σκάνδαλο Volkswagen: Η μήνυση θα διώξει την αυτοκινητοβιομηχανία από τις ΗΠΑ;

Σκάνδαλο Volkswagen: Η μήνυση θα διώξει την αυτοκινητοβιομηχανία από τις ΗΠΑ;

Προβληματισμό προκαλεί, στους αναλυτές, η μήνυση που κατέθεσαν χθες οι αμερικανικές αρχές σε βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά το σκάνδαλο των πειραγμένων λογισμικών για την καταγραφή των ρύπων σε εκατομμύρια οχήματά της

Οι αμερικανικές αρχές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη σε βάρος του γερμανικού κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί, λίγες μόλις ώρες από την απόφαση, μείωση της τάξεως του 5% στις μετοχές της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως υπέβαλε αγωγή εναντίον της VW για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος με την εγκατάσταση λογισμικού και συσκευών που είχαν στόχο την παραποίηση των δεδομένων κατά τη διάρκεια των ελέγχων εκπομπών ρύπων σε δεκάδες χιλιάδες οχήματα με ντιζελοκινητήρες.

Tο πρόστιμο αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερο από το αυστηρότερο που μπορεί θεωρητικά να επιβληθεί βάσει του νόμου, έτσι αντί για 90 δις. καλείται να πληρώσει 48 δις. ευρώ. Η αγωγή επαναφέρει την προσοχή στα προβλήματα της Volkswagen την ώρα που η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας εξέφραζε ελπίδες ότι άρχιζε να σημειώνεται πρόοδος στις προσπάθειες να ξεπεραστεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η αγωγή αφορά τουλάχιστον 600.000 πετρελαιοκίνητα μοντέλα της εταιρίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αποβεί μοιραία για την αυτοκινητοβιομηχανία, με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης να εκφράζουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους για τον πιθανό κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής της εταιρίας, τονίζοντας πως δεν είναι δίκαιο οι εργαζόμενοι σε αυτή να επωμιστούν τις ευθύνες για την εγκατάσταση του λογισμικού. “Δεν ήταν δική τους απόφαση”, δήλωσε ο Ουμπέρτους Χάιλ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην Μπούντεσταγκ.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εκτιμούν πως το κίνητρο που κρύβεται πίσω από την αγωγή, ίσως να είναι η περαιτέρω μείωση στις πωλήσεις των οχημάτων στην αμερικανική αγορά και η σταδιακή εκτόπιση του γερμανικού κολοσσού σε μια από τις πιο επικερδείς αγορές. Όπως, συγκεκριμένα, επισημαίνουν η πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων στην αμερικανική αγορά έχουν πέσει κατακόρυφα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, που εμφάνιζαν σημαντική αύξηση, εισάγοντας στα ταμεία της εταιρίας έσοδα δισεκατομμυρίων.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκτιμάται πως οι συνέπειες του σκανδάλου έχουν μειώσει τις πωλήσεις κατά 9,1% τον Δεκέμβριο και 5% για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα που κατάφερε να πουλήσει το περασμένο μήνα στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασαν τα 30.956, καταγράφοντας ένα αρνητικό ρεκόρ.

 

Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Herbert Diess, δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου μοντέλου της εταιρίας στο Λας Βέγκας πως, “Απογοητεύσαμε τους Αμερικανούς και τους πελάτες μας. Είναι σίγουρα κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι”.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως “Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα θα φτιαχτούν το 2016”, διαβεβαιώνοντας πως οι εργασίες αποκατάστασης και απόσυρσης στα 11 εκατ. οχήματα που έχουν ήδη αγοραστεί αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα και θα ξεπεράσουν τα 8 εκατ. δολάρια. Η δήλωση του, χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια αλλαγής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί όχι μόνο στην αμερικανική αγορά, αλλά και τη παγκόσμια.

(Πηγή: bloomberg, businessinsider)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα