Η Αντζελίνα Τζολί απηύθυνε από το βήμα του ΟΗΕ έκκληση για διεθνισμό

Η Αντζελίνα Τζολί απηύθυνε από το βήμα του ΟΗΕ έκκληση για διεθνισμό

Η σταρ του Χόλιγουντ απηύθυνε έκκληση για διεθνισμό απέναντι στους πολέμους που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Αντζελίνα Τζολί. μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα του ΟΗΕ στη Γενεύη. κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ανανεώσει τη δέσμευσή της στον “όχι τέλειο” διεθνή οργανισμό και στη διπλωματία για τον κατευνασμό των εντάσεων και τον τερματισμό των πολέμων.

“Αν οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες δεν διατηρούν ζωντανή αυτή τη φλόγα του διεθνισμού σήμερα, τότε εμείς οι πολίτες πρέπει να το κάνουμε” δήλωσε η σταρ του Χόλιγουντ στην ετήσια ανάγνωση αφιερωμένη στον Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέγιο, τον αείμνηστο βετεράνο εργαζόμενο του ΟΗΕ που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη το 2003.

“Βλέπουμε μια αυξανόμενη τάση του εθνικισμού, μασκαρεμένου σε πατριωτισμό, και την αναβίωση πολιτικών που ενθαρρύνουν τον φόβο και το μίσος προς τους άλλους”.

Η Τζολί δεν έκανε ευθεία αναφορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η κυβέρνηση επανεξετάζει τη χρηματοδότησή της στον ΟΗΕ και τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

“Πολύς από τον φόβο παρατηρούμε σήμερα απέναντι στους πρόσφυγες, στους ξένους προκαλείται από την άγνοια, η οποία επίσης συχνά τροφοδοτεί τους πολιτικούς”, απάντησε η Τζολί σε σχετική ερώτηση. “Πρέπει να παραδεχτούμε τη ζημιά που κάνουμε όταν υπονομεύουμε τον ΟΗΕ ή τον χρησιμοποιούμε επιλεκτικά ή καθόλου, όταν βασιζόμαστε στη βοήθεια για να κάνει τη δουλειά της διπλωματίας ή να τού αναθέτουμε αδύνατες αποστολές και μετά να τον υποχρηματοδοτούμε”.

Ούτε μία έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη ούτε κατά το ήμισυ. Οι επιχειρήσεις σε τέσσερις χώρες όπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στα πρόθυρα του θανάτου εξαιτίας του λιμού– Υεμένη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Νιγηρία–υποχρηματοδοτούνται επικίνδυνα.

Η Τζολί, που δηλώνει “περήφανη Αμερικανίδα” και “διεθνίστρια”, εργάζεται από το 2001 ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και επισκέπτεται ξεριζωμένους από το Ιράκ έως την Καμπότζη και την Κένυα.

(Φωτογραφία: AP Images / Heng Sinith, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα