Η μαύρη δύναμη των φετινών Όσκαρ

Η μαύρη δύναμη των φετινών Όσκαρ

Οι περισσότεροι μαύροι νικητές στην ιστορία των Όσκαρ και ο πρώτος μουσουλμάνος Αμερικανός ηθοποιός που βραβεύτηκε από την Ακαδημία (Vids)

Δύο μαύροι ηθοποιοί έλαβαν τα πρώτα τους βραβεία Όσκαρ, για δευτεραγωνιστικούς ρόλους, ενώ μια ταινία που καταγράφει τη ζωή στα “μαύρα γκέτο” ψηφίστηκε ως η ταινία της χρονιάς. Κάπως έτσι φαίνεται πως σταδιακά γυρίζει η σελίδα της πολιτικής του Χόλιγουντ ως προς την απόλυτη πρωτοκαθεδρία των λευκών στα βραβεία της Ακαδημίας.

Να διευκρινίσουμε εδώ πως το Moonlight έλαβε τελικά πανηγυρικά το βραβείο για το φιλμ της χρονιάς, παρότι αρχικά ανακοινώθηκε το La La Land ως επικρατούσα υποψηφιότητα, με τους συντελεστές του να μένουν εμβρόντητοι.

Μάλιστα, ο Mahershala Ali, που υποδύεται έναν διακινητή ναρκωτικών που μετατρέπεται σε μέντορα ενός φτωχού αγοριού στο Moonlight, έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος Αμερικανός ηθοποιός που έλαβε Όσκαρ.

Ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής στους δασκάλους του, που τον προέτρεπαν να μπει “στην υπηρεσία των ιστοριών, των ρόλων”, να βάλει σε δεύτερο πλάνο τον εαυτό του, παραλαμβάνοντας το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Η Viola Davis, με δάκρυα στα μάτια, παρέλαβε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για το Fences του Denzel Washington, στον οποίο απευθύνθηκε με τη φράση “oh captain, my captain” προκαλώντας ζωηρές επευφημίες.

Ενώ στον λόγο της ανέφερε: “Υπάρχει ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται όλοι οι άνθρωποι με μεγάλες προοπτικές. Μόνο ένα μέρος. Το νεκροταφείο. Οι άνθρωποι με ρωτούν συνέχεια: τι είδους ιστορίες θέλεις να πεις Viola Davis; Κι εγώ τους απαντώ: Ξεθάψτε αυτούς τους ανθρώπους. Τις ιστορίες τους. Τις ιστορίες ανθρώπων που ονειρεύτηκαν και δεν είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα. Ανθρώπων που ερωτεύτηκαν και έχασαν. Έγινα ηθοποιός, και ευχαριστώ τον Θεό που το έκανα, γιατί είμαστε το μόνο επάγγελμα που γιορτάζει τη ζωή”.

Ο Washington ήταν υποψήφιος για τον πρώτο ανδρικό ρόλο τον οποίο κέρδισε τελικά ο Casey Affleck για το Manchester by the Sea. Μαζί με την Halle Berry είχαν κερδίσει τα Όσκαρ πρώτο ανδρικού και γυναικείου ρόλου αντιστοίχως κατά την τελετή απονομής του 2002.

Συνολικά φέτος, το Moonlight του Barry Jenkins κέρδισε τρία Όσκαρ, αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και δεύτερου ανδρικού ρόλου. Επίσης, Όσκαρ έλαβε και ο Ezra Edelman για το ντοκιμαντέρ του “O.J.: Made in America”.

Φέτος μάλιστα είχαμε και τον αριθμό ρεκόρ των έξι υποψηφίων μαύρων ηθοποιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα