Όταν ο Ομπάμα παρασημοφόρησε την Έλεν Ντιτζένερις

default image

Η ηθοποιός συγκινημένη έλαβε από τον πρόεδρο ένα μετάλλιο, ύψιστη τιμή για κάθε Αμερικανό πολίτη, για τη δημόσια παραδοχή το 1997 πως είναι ομοφυλόφιλη. Το παράσημο έλαβαν επίσης, οι Τομ Χανκς, Ρόμπερτ Ντενίρο και Μάικλ Τζόρνταν

Ο Μπαράκ Ομπάμα διανύει τις τελευταίες ημέρες διακυβέρνησης και κάθε του δραστηριότητα είναι προσεγμένη και θα έλεγε κανείς στοχευμένη, αναφορικά με τα μηνύματα που θέλει να περάσει, ίσως και σε αντιδιαστολή με όσα πρεσβεύει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου από τον Ιανουάριο. Το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε 21 Αμερικανούς πολίτες από το χώρο των τεχνών, του αθλητισμού και των επιστημών για να τους απονείμει το προεδρικό παράσημο της Ελευθερίας. Ανάμεσα τους και η Έλεν Ντιτζένερις, η απονομή της οποίας ξεχώρισε για πολλούς και διάφορους λόγους. Για τον εμπνευσμένο λόγο του προέδρου, για την εμφανή συγκίνηση της καλλιτέχνη, για τον λόγο που ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να την τιμήσει με το μετάλλιο αυτό…

Το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, απονέμεται κάθε χρόνο σε πολίτες και θεωρείται ως η ύψιστη τιμή προς τους Αμερικανούς από το ίδιο το κράτος. Όπως αναφέρεται στο Λευκό Οίκο, “πρόκειται για μια ωδή στην ιδέα πως όλοι μας, χωρίς να έχει σημασία από που προερχόμαστε, έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο. Επιστήμονες, φιλάνθρωποι, δημόσιοι λειτουργοί και ακτιβιστές, αθλητές και καλλιτέχνες που βοήθησαν να προχωρήσει η Αμερική μπροστά”.

Είναι εύκολο να ξεχνάμε τώρα που φτάσαμε ως εδώ ή τώρα που ο γάμος είναι ίσος για όλους απέναντι στον νόμο, πόσο θάρρος χρειάστηκε για την Έλεν να κάνει ‘coming out’ με τον πιο δημόσιο τρόπο και πόσο σημαντικό ήταν

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια βραβεύτηκε όπως είπε ο Ομπάμα, για το θάρρος της να μιλήσει ανοιχτά για τις σεξουαλικές τις προτιμήσεις πριν από 20 ολόκληρα χρόνια, τότε που τίποτα δεν ήταν αυτονόητο. “Είναι εύκολο να ξεχνάμε τώρα που φτάσαμε ως εδώ ή τώρα που ο γάμος είναι ίσος για όλους απέναντι στον νόμο, πόσο θάρρος χρειάστηκε για την Έλεν να κάνει ‘coming out’ με τον πιο δημόσιο τρόπο και πόσο σημαντικό ήταν” δήλωσε προλογίζοντας την απονομή ο Αμερικανός πρόεδρος.

Να βλέπουμε κάποιον γεμάτο καλοσύνη και φως […] κάποιον που θα μπορούσε να είναι γείτονας, συνάδελφος, αδερφός να προκαλεί τις ίδιες μας τις υποθέσεις. Να μας θυμίζει πως έχουμε περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε

Κι όπως είπε, η κίνησή της αυτή ήταν σημαντική “όχι μόνο για τη ΛΟΑΤ κοινότητα, αλλά και για όλους μας. Να βλέπουμε κάποιον γεμάτο καλοσύνη και φως, κάποιον που γουστάρουμε τόσο πολύ, κάποιον που θα μπορούσε να είναι γείτονας, συνάδελφος, αδερφός να προκαλεί τις ίδιες μας τις υποθέσεις. Να μας θυμίζει πως έχουμε περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε, να σπρώχνει τη χώρα μας προς το δρόμο της δικαιοσύνης” και σχολίασε: “Τι απίστευτος σταυρός να κουβαλά κανείς; Να ρισκάρει όλη του την καριέρα. Οι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό πολύ συχνά. Και στη συνέχεια να έχει εκατομμύρια ψυχών στο πλευρό της”.

 

Θέλοντας να ελαφρύνει λίγο το κλίμα, καθώς η ηθοποιός ήταν βουρκωμένη και ιδιαίτερα συγκινημένη, πρόσθεσε: “Όμως είναι όπως εκείνη λέει συχνά: όλοι θέλουμε μια τορτίγια που να μπορεί να σηκώσει το γουακαμόλε. Το οποίο δεν βγάζει κανένα νόημα, αλλά ήθελα να χαλαρώσω την ατμόσφαιρα γιατί άρχισα να πνίγομαι”.

Σήμερα και κάθε μέρα, η Έλεν αποκρούει όσα συχνά μας χωρίζουν, με τα αμέτρητα άλλα που μας ενώνουν. Μας εμπνέει να γίνουμε καλύτεροι, με ένα αστείο, έναν χορό τη φορά

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε τονίζοντας πως η επιλογή της Ντιτζένερις να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα δεν ήταν ανέξοδη. “Και πλήρωσε ένα τίμημα… δεν το θυμόμαστε. Πλήρωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και στο Χόλιγουντ. Παρόλα αυτά, σήμερα και κάθε μέρα, η Έλεν αποκρούει όσα συχνά μας χωρίζουν, με τα αμέτρητα άλλα που μας ενώνουν. Μας εμπνέει να γίνουμε καλύτεροι, με ένα αστείο, έναν χορό τη φορά” έκλεισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ απονέμοντας το μετάλλιο της Ελευθερίας στην Έλεν.

Δείτε τον εμπνευσμένο του λόγο:

Εντυπωσιακά είναι τα πλάνα και από την επίσημη αναγγελία του μεταλλίου, όταν Ομπάμα και Ντιζτένερις στέκονται πλάι, πλάι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά γιατί θα περάσει στην ιστορία ως ένας από τους πιο ξεχωριστούς πολιτικούς της εποχής του.

Η παρουσιάστρια πόσταρε στο twitter φωτογραφίες της πλάι στον Ρόμπερτ Ντενίριο και τον Καρίμπ Αμπντούλ Τζαμπάρ, αλλά και σε ένα παγκάκι απέναντι από το κτίριο του Λευκού Οίκου, όπου περίμενε για αρκετή ώρα καθώς δεν είχε μαζί της ταυτότητα και έτσι δεν της επιτρεπόταν να εισέλθει στο κτίριο.

 

Ο Ομπάμα βράβευσε εκτός από την Έλεν, τους παίκτες του μπάσκετ Καρίμ Αμπντούλ – Τζαμπάρ και Μάικλ Τζόρνταν, του Ρόμπερτ Ντενίρο, Τομ Χανκς και Ρόμπερτ Ρέντφορντ για τη συνεισφορά τους στην έβδομη τέχνη στις ΗΠΑ, αλλά και τους Νταϊάνα Ρος και Μπρους Σπρίνγκστιν για τα όσα έχουν προσφέρει στη μουσική. Τέλος, το βραβείο παρέλαβε και ο Μπιλ Γκέιτς με τη σύζυγό του, Μελίντα, για την ίδρυση και τη δραστηριότητα του Ιδρύματος με το όνομά τους και το φιλανθρωπικό του έργο. Το βραβείο παρέλαβαν συνολικά 21 άτομα από το χώρο της επιστήμης, των τεχνών και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε τον Μάικλ Τζόρνταν να ξεκαρδιστεί!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα