Δέσμευση περιουσίας για τους ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Δέσμευση περιουσίας για τους ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης για ασφαλιστικά μέτρα μέχρι ποσού 150.000 ευρώ κατά των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που ευθύνονται για το θάνατο, πέρσι το Πάσχα, του 5χρονου Στάθη

Ευθύνες στους ιδιοκτήτες των οκτώ ροτβάιλερ, για ελλιπή φύλαξη και εκπαίδευση των ζώων, καταλόγισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το δικαστήριο "διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα χέρια τους ή στα χέρια τρίτων, μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ".

Είχε προηγηθεί αγωγή της μητέρας του άτυχου Στάθη, με την οποία ζητούσε αποζημίωση, ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του παιδιού της. Με απόφασή της, η μητέρα του 5χρονου έχει εκχωρήσει ήδη το 30% της όποιας αποζημίωσης εκδικασθεί, στο "Χαμόγελο του Παιδιού" και το "Ειδικό εργαστήρι" για ΑΜΕΑ Κοζάνης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν παραλείψεις που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι "δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου - ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο - ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος - αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους".

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται η αμέλεια των ιδιοκτητών ότι "δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν...".

Το δικαστήριο αναγνωρίζει -εξάλλου- ότι τα οκτώ ροτβάιλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. "Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ ροτβάιλερ αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ' επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα".

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοζάνη: Προς υιοθεσία τα ροτβάιλερ που σκότωσαν το 5χρονο αγόρι

ADVERTISING

SHARE: