Κερδίστε προσκλήσεις για την εκδήλωση Rising Stars: Romina Lischka και Daniela Koch

Κερδίστε προσκλήσεις για την εκδήλωση Rising Stars: Romina Lischka και Daniela Koch

Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για το Μέγαρο Μουσικής και την εκδήλωση Rising Stars: Romina Lischka, ρεσιτάλ βιόλας ντα γκάμπα και Daniela Koch, ρεσιτάλ φλάουτου

Το NEWS 247 σας προσφέρει δύο διπλές προσκλήσεις για το Μέγαρο Μουσικής και την εκδήλωση Rising Stars: Romina Lischka, ρεσιτάλ βιόλας ντα γκάμπα & Daniela Koch, ρεσιτάλ φλάουτου, την Πέμπτη 18/4  20:30. Δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής.

Είναι και οι δύο Αυστριακές, κάνουν καριέρα  διεθνούς ακτινοβολίας και είναι  εφοδιασμένες με τα «καλλιτεχνικά» διαπιστευτήρια τεσσάρων μεγάλων συμφωνικών αιθουσών της Ευρώπης, του Κοντσέρτχεμποου (Ολλανδία), του Palais des Beaux Arts (Βέλγιο), της Μουζίκφεραϊν και του Κοντσέρτχαουζ (Αυστρία). Ο λόγος για τη Ρομίνα Λίσκα, σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα, και για τη φλαουτίστα Ντανιέλα Κοχ, που θα δώσουν ρεσιτάλ την Πέμπτη 18 Απριλίου (ώρα: 20.30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς Rising Stars («Aνατέλλοντες αστέρες»).

Το πρώτο μέρος  της βραδιάς είναι αφιερωμένο σε αναγεννησιακά και προκλασικά έργα των Χιούμ, Ντεμασύ, Τέλεμαν και Άμπελ για βιόλα ντα γκάμπα που θα παρουσιάσει η Ρομίνα Λίσκα. Στο δεύτερο μέρος, η Ντανιέλα Κοχ προτείνει στο κοινό μια σύντομη περιήγηση στην φιλολογία για φλάουτο και πιάνο από την εποχή του Κλασικισμού έως τον 20ό αιώνα, με έργα Μότσαρτ, Σούμπερτ, Ενέσκου και Ταφανέλ. Θα τη συνοδεύσει ο Γερμανός πιανίστας Όλιβερ Τρηντλ.

Η Σειρά Rising Stars («Ανατέλλοντες Αστέρες») πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών μεταξύ ευρωπαϊκών αιθουσών μουσικής, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στην ανάδειξη και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προβολή ανερχόμενων νέων ερμηνευτών ή μικρών σχημάτων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Κάθε χρόνο ο ECHO επιλέγει έξι καλλιτέχνες με εξαιρετική επίδοση, οι οποίοι ως Rising Stars δίνουν συναυλίες στις αίθουσες-μέλη του ECHO.

Από το 1995 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής μέσα από το θεσμό των Rising Stars έχει συμβάλει στην ανάδειξη γνωστών, πλέον, καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μέσα από τις συναυλίες αυτές, νέοι και διακεκριμένοι μουσικοί έρχονται σε επαφή με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Είναι όλοι εξαιρετικοί στο είδος τους και αυστηρά επιλεγμένοι από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των αιθουσών-μελών.

Η Ρομίνα Λίσκα και «Το αληθινό μεγαλείο της βιόλας ντα γκάμπα»

Ασχολήθηκε από  μικρή ηλικία με την κιθάρα και  τη βιόλα ντα γκάμπα σπουδάζοντας σε Mουσικές Aκαδημίες της Βιέννης, καθώς και στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της αυστριακής πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, αποφοίτησε με άριστα από την περίφημη Schola Cantorum της Βασιλείας με δίπλωμα σολίστ στη βιόλα ντα γκάμπα (τάξη Πάολο Παντόλφο).

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών αριστεύοντας και πάλι, ενώ παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια τελειοποίησης με διάσημους δεξιοτέχνες όπως ο Ζόρντι Σαβάλ, η Σοφί Ουατιγιόν και με διακεκριμένους μαέστρους όπως ο Κριστόφ Ρουσσέ. Ως σολίστ έχει συμπράξει με πολλά σύνολα αναγεννησιακής και προκλασικής μουσικής (Collegium Vocale, Ricercar Consort, Le Jardin Secret, Capilla Flamenco, κ.ά.), έχει εμφανιστεί σε γνωστά ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ (Γιόρκ, Ροκ ντ’ Αντερόν, Μπράιτον, BOZAR, AMUZ, κ.ά.) και έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρίες Ricercar, Flora και Coro.

Επίσης, η Ρομίνα Λίσκα έχει ασχοληθεί συστηματικά με την παραδοσιακή μουσική της Βόρειας Ινδίας, καθώς και με την ινδική φωνητική τέχνη, θητεύοντας δίπλα σε ονομαστούς Ινδούς δασκάλους και μελετώντας τραγούδι στο Ωδείο του Ρότερνταμ (Bachelor φωνητικών σπουδών). Το 2011, δημιούργησε το δικό της σύνολο αναγεννησιακής μουσικής, το Ensemble Hathor, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε το πρώτο προσωπικό της καλλιτεχνικό project στη Γάνδη του Βελγίου. Η Ρομίνα Λίσκα προτείνεται ως Ανατέλλοντας Αστέρας από το Palais des Beaux Arts των Βρυξελλών και την Κοτσέρτχεμποου του Άμστερνταμ.

Στο πρόγραμμα  που έχει προετοιμάσει για την ευρωπαϊκή περιοδεία της ως Rising Star, η νεαρή σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα έχει συμπεριλάβει πέντε κομμάτια (Pavin, Life, Good Again, Captain Humes’ Pavin και Soldiers Galliard) του Σκοτσέζου αναγεννησιακού συνθέτη Τομπάιας Χιούμ (1569-1645), καθώς και την επταμερή σουίτα σε ρε ελάσσονα του Γάλλου σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα Ντεμασύ (δεύτερο μισό του 17ου αιώνα), για τον οποίο ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά.

Η Ρομίνα Λίσκα θα παρουσιάσει ακόμη τη Σονάτα για βιόλα ντα γκάμπα σε τέσσερα μέρη του ημιαυτοδίδακτου Γερμανού συνθέτη Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν (1681-1767), ο οποίος έχαιρε της απεριόριστης εκτίμησης των σύγχρονων ομότεχνών του, του Μπαχ, του Χαίντελ και άλλων, και αποτελεί αναντίρρητα μία από τις πιο σημαντικές μορφές της ευρωπαϊκής προκλασικής μουσικής, καθώς συνιστά το συνδετικό κρίκο μεταξύ του ύστερου Μπαρόκ και του πρώιμου Κλασικισμού. Το ρεσιτάλ της Ρομίνα Λίσκα θα ολοκληρωθεί με δύο κομμάτια (Adagio και Allegro) του Γερμανού κλασικιστή συνθέτη και ξακουστού βιρτουόζου της βιόλας ντα γκάμπα Καρλ Φρήντριχ Άμπελ (1723-1787), ο οποίος υπήρξε μαθητής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Ντανιέλα Κοχ-ρεσιτάλ φλάουτου

Αποδέκτης πολλών βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς εγνωσμένου κύρους (Φινλανδία, Τσεχία, Γερμανία κ.ά.), η Ντανιέλα Κοχ μελέτησε φλάουτο στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ υπό την καθοδήγηση του Μίχαελ Μάρτιν Κόφλερ. Σημαντική στιγμή στη σταδιοδρομία της υπήρξε η απονομή του πρώτου βραβείου στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Φλάουτου του Κόμπε (Ιαπωνία) μεταξύ 230 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, από τους οποίους ήταν μάλιστα η νεότερη.

Το 2010, ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης της χρονιάς» στην Αυστρία και έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Έχει συνεργαστεί με την Ακαδημία της Φιλαρμονικής του Μονάχου και τη Θερινή Ακαδημία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και ήταν εξάρχουσα στα φλάουτα της Συμφωνικής της Βαμβέργης.

Ως σολίστ, έχει δώσει ρεσιτάλ και κοντσέρτα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, καθώς και σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ συμπράττοντας με αναγνωρισμένα συμφωνικά σύνολα και ορχήστρες μουσικής δωματίου. Η φλαουτίστα Ντανιέλα Κοχ αποτελεί πρόταση του Κοντσέρτχαουζ και της Μουζίκφεραϊν της Βιέννης.

Η Αυστριακή  φλαουτίστα επέλεξε για το ρεσιτάλ της δύο παρτιτούρες που βασίζονται σε δημοφιλή έργα της φωνητικής μουσικής και της όπερας. Το πρώτο έργο είναι η Σονάτα σε σολ μείζονα για φλάουτο και πιάνο αρ. 18 (KV 301) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Η σονάτα γράφτηκε αρχικά για βιολί το 1778 στο Μάνχαϊμ, είναι διμερής και εκδόθηκε την ίδια χρονιά.

Ακολουθεί η Εισαγωγή και Παραλλαγές σε μι ελάσσονα για φλάουτο και πιάνο πάνω στο θέμα Trockne Blumen [Ξερά άνθη] από την «Ωραία μυλωνού», έργο 120 (D 802) του Φραντς Σούμπερτ (1897-1828). Γράφτηκε το 1824, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του ομώνυμου δημοφιλούς κύκλου τραγουδιών και αποτελεί ένα από τα βασικότερα έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου για φλάουτο και πιάνο. Η συνέχεια ανήκει στον λαμπρό Ρουμάνο συνθέτη, βιολονίστα, πιανίστα και μαέστρο Ζωρζ Ενέσκου (1881-1955) και στο νεανικό του έργο Cantabile et Presto για φλάουτο και πιάνο (1904).

Με μια σύνθεση που επίσης έχει ως σημείο αναφοράς το γερμανικό μελόδραμα και συγκεκριμένα μουσικά θέματα από την όπερα «Ο ελεύθερος σκοπευτής» του Βέμπερ, τη Φαντασία για φλάουτο και πιάνο του Γάλλου σολίστ, αρχιμουσικού και συνθέτη Πωλ Ταφανέλ (1844-1908), θεμελιωτή της Γαλλικής Σχολής Φλάουτου, θα ολοκληρωθεί το ρεσιτάλ της Ντανιέλα Κοχ.

Την Ντανιέλα Κοχ θα συνοδεύσει στο ρεσιτάλ της στο Μέγαρο ο Βαυαρός Όλιβερ Τρηντλ. Ο πολυβραβευμένος πιανίστας έχει στο ενεργητικό του πάνω από 50 ηχογραφήσεις με σπάνια έργα της Κλασικής και Ρομαντικής Εποχής αλλά και σύγχρονες δημιουργίες, πολλές εμφανίσεις με ορχήστρες της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής, καθώς και συνεργασίες με σύνολα μουσικής δωματίου και αναγνωρισμένους σολίστ της παλιάς και της νέας γενιάς.

Έχει λάβει μέρος σε γνωστά φεστιβάλ και έχει παίξει στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας. Υπήρξε μαθητής των Φουκς, Ντηλ, Μπες, Όππιτς και Μάιζενμπεργκ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 12 και 20 €. Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο  τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής στους διαγωνισμούς εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα