ΚΟΣΜΟΣ για φωτιά στα Πιέρια: “Είχαμε ζητήσει να κηρυχθεί αντιπυρική περίοδος από τις 25 Μάρτη”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Π. Κόκκαλης παρουσίασε τον «Κόσμο»
Ο Π. Κόκκαλης παρουσίασε τον «Κόσμο» Eurokinissi

Στη φωτιά που καίει για τρίτη μέρα στα Πιέρια Όρη αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο “ΚΟΣΜΟΣ”. “Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ”.

Στη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στα Πιέρια Όρη αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο “ΚΟΣΜΟΣ”, επισημαίνοντας ότι “η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ”, ενώ παράλληλα ζητά την “αλλαγή στρατηγικής, την επαρκή στελέχωση και την αναγκαία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και του όλου μηχανισμού της δασοπροστασίας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η φωτιά στο δάσος μαύρης πεύκης στην Σαρακατσάνα στα Πιέρια Όρη αποτελεί την τρίτη μεγάλη πυρκαγιά πριν καν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δεν υπάρχει προηγούμενο να καίγονται τα δάση ήδη από τις αρχές Απρίλη. Το φαινόμενο έχει εξήγηση βέβαια. Περάσαμε τον πιο ζεστό χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι βροχές ήταν λίγες και ακόμα λιγότερα τα χιόνια. Αν έχουμε δασικές πυρκαγιές τώρα, μπορούμε να φανταστούμε όλες-οι τι θα συμβεί το καλοκαίρι.

Να το ξαναπούμε για μια ακόμα φορά: Η κλιματική κρίση δεν αποτελεί κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο του μέλλοντος. Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και απειλεί τη ζωή στον πλανήτη έτσι όπως την γνωρίζουμε.

“Απέναντι στην πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, οποιαδήποτε βραδυπορία στην πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είναι απλώς αδιανόητη. Τα δε φληναφήματα περί του «κόστους της πράσινης μετάβασης» δεν έχουν κανένα ορθολογικό έρεισμα. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το κόστος της κλιματικής κρίσης. Κόστος για την οικονομία και κυρίως για τη ζωή.” δήλωσε ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ και Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης.

Ο ΚΟΣΜΟΣ έχει κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου. Πέρα από το γενικό πλαίσιο για τη πράσινη μετάβαση το οποίο συνιστά τον πυρήνα της προγραμματικής πρότασής μας, επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας για τη δασοπροστασία.

1. Είχαμε ζητήσει να κηρυχθεί αντιπυρική περίοδος από τις 25 Μάρτη και όχι την 1η Μάη. Τα γεγονότα (δυστυχώς μας δικαίωσαν).

2. Ζητάμε επίσης την αλλαγή στρατηγικής, την επαρκή στελέχωση και την αναγκαία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και του όλου μηχανισμού της δασοπροστασίας. Από τον ατελέσφορο προσανατολισμό στην καταστολή, πρέπει να περάσουμε στην προτεραιότητα στην πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει προσωπικό που βρίσκεται διαρκώς στο πεδίο για να κάνει τους αναγκαίους καθαρισμούς στο δάσος και να το επιτηρεί, ούτως ώστε η όποια πυρκαγιά να γίνει αντιληπτή στα πρώτα λεπτά, όταν ακόμα μπορεί να κατασβεστεί. Αυτό άλλωστε υπαγόρευε το πόρισμα Γκολντάμερ το οποίο δυστυχώς αγνόησε η κυβέρνηση. Χρειάζεται άμεσα συντήρηση και διάνοιξη δασικού οδικού δικτύου, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, δασοκομικά μέτρα για ανάπτυξη ανθεκτικών δασικών ειδών στη φωτιά.

Τα δάση δεν πρόκειται να προστατευτούν με τα μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές τακτικές. Χρειάζονται πράξεις. Πράξεις που θα συμβάλουν και στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο, με τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη τους.Καλούμε την κυβέρνηση να αντιληφθεί τον κίνδυνο και να κινητοποιηθεί έστω και στο παρά πέντε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα