Πρόεδρος Δημοκρατίας: Στις 22 Ιανουαρίου ψηφοφορία

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Στις 22 Ιανουαρίου ψηφοφορία
Το κτίριο της Βουλής Eurokinissi

Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε ο πρωθυπουργός. Αναλυτικά η διαδικασία

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα γίνει στη Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησής του για νέο ΠτΔ είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι: Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών.

Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή, ενώ στην τρίτη 180. Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών κι αν κι αυτή αποβεί άκαρπη ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα ξεκίνησει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα