ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ: Διαγραφή χρέους και κοινή δράση της Αριστεράς απέναντι στους φασίστες

ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ: Διαγραφή χρέους και κοινή δράση της Αριστεράς απέναντι στους φασίστες

Τι δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, και τώρα υποψήφιος στις εκλογές στην Α' Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ποια είναι η κριτική και η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ μπροστά σε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπήρχε πιθανότητα συνεργασίας και σύγκλισης με την Κουμουνδούρου και με τον Περισσό; Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος και τα βασικά αιτήματα για την επόμενη μέρα;

Λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μιλήσαμε με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος θα δώσει τη δική του εκλογική “μάχη” στην εκλογική περιφέρεια, Α’ Αθηνών.

“Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ είναι μια χρήσιμη ψήφος για την επόμενη μέρα σε ένα σχήμα που δεν θα ξεχάσει τις προσδοκίες του λαού και της βάσης και θα συνεχίσει την πάλη”, παρατηρεί ο κ. Κωνσταντίνου.

Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές θέσεις του κόμματος, τον ρωτάμε:

Είμαστε χαρούμενοι γιατί μετά από μια μεγάλη περίοδο αγώνων και αντίστασης είδαμε την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου να πέφτει δίχως να μπορεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην προεδρική εκλογή, δείχνοντας πόσο απονομιμοποιημένη ήταν. Επρόκειτο ούτως ή άλλως για μία κυβέρνηση υπό κατάρρευση, από το “μαύρο” που έριξε στην ΕΡΤ ανάγκασε τη ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει. Μέσα σε αυτή την περίοδο των εκλογών και της ανατροπής, εμείς θέλουμε να δώσουμε σε όλο το κίνημα της αντίστασης μια άλλη διάσταση.

-Θέλουμε να φέρουμε στη Βουλή τις μεγάλες μάχες και τις κινητοποιήσεις στους δρόμους για το μεταναστευτικό, το αντιφασιστικό, για την παιδεία και την υγεία. Θέλουμε ο κόσμος αυτός της αντίστασης να βάλει τη σφραγίδα του και στις εκλογές, αλλά και για το τί θα γίνει την επόμενη μέρα.

-Πρέπει να σταματήσουμε να φορτωνόμαστε εμείς τα βάρη της κρίσης.

Αυτό σημαίνει διαγραφή του χρέους με μονομερή ενέργεια εδώ και τώρα. Δεν το δημιουργήσαμε εμείς, το δημιούργησαν οι ίδιοι οι καπιταλιστές, οι βιομήχανοι με τις πολιτικές τους από τη δεκαετία του ’80, με τα θαλασσοδάνεια που έλαβαν τότε και δεν ξεπλήρωσαν ποτέ, χρέη που τα φορτώθηκε το ελληνικό κράτος. Την επόμενη περίοδο είδαμε να παίζονται στο χρηματιστήριο δισεκατομμύρια, επιχειρήσεις να χρεοκοπούν, τα ασφαλιστικά ταμεία με τα λεφτά των εργαζομένων να παίζονται σε δομημένα ομόλογα και είδαμε να έρχεται το κράτος να αναλαμβάνει αυτό το χρέος. Δεν το δημιουργήσαμε εμείς, δεν το χρωστάμε, το ξεπληρώσαμε πάνω από τρεις φορές σε τόκους τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Είναι σκάνδαλο όλοι όσοι πήραν τα θαλασσοδάνεια και αυτή τη στιγμή έχουν καταθέσεις στην Ελβετία 625 δις, να μην επενδύουν στην Ελλάδα και να λένε ότι φταίνε για την κρίση οι μετανάστες, οι εργάτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι και πάει λέγοντας.

Θέλουμε πλήρη διαγραφή του χρέους, κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, να πάρουμε πίσω όλες τις δουλειές, να γυρίσουν όλοι πίσω στις εργασίες τους.

Για να κερδίσουμε τα παραπάνω, πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με τους τραπεζίτες και την ΕΚΤ. Και γι’ αυτό είμαστε υπέρ της ρήξης με το ευρώ και την Ε.Ε. Η λογική της διαπραγμάτευσης είναι να δεχτούμε τις θυσίες και το ευρώ τους. Δεν είναι δικό μας το ευρώ, δική μας είναι η ανεργία, δικές μας είναι οι αυτοκτονίες των απελπισμένων ανθρώπων, δικές μας είναι οι ζωές που χάθηκαν στα πλωτά φέρετρα, δικοί μας είναι οι νεκροί στα σύνορα από το κλείσιμο τους, δικοί μας είναι οι νεκροί από τα μαχαίρια της Χρυσής Αυγής.

Αυτά εμείς δεν τα ξεχνάμε. Για εμάς η Ε.Ε. δεν είναι ένας δικός μας θεσμός, είναι ένας θεσμός των ιμπεριαλιστών, των καπιταλιστών, είναι η Ε.Ε. του ρατσισμού. Και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με την ΕΚΤ.

Ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν πίσω και θα εκβιάζουν, όπως κάνουν και τώρα στην περίοδο αυτή πριν τις εκλογές.

-Η λύση είναι η κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και εργατικός έλεγχος στη ροή του χρήματος. Θα επιβάλλουμε το ότι θα πάνε τα λεφτά για επενδύσεις εκεί που υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες.

-Λέμε επίσης ότι μπορούμε να ανοίξουμε πάλι τα εργοστάσια. Από τον Σκαραμαγκά μέχρι όλα όσα έκλεισαν μέσα στην κρίση. Οι θέσεις μας είναι αντικαπιταλιστικές. Η εναλλακτική είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βάλουν υπό τον έλεγχο τους τον πλούτο.

-Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις πολιτικές μας μάχες. Θέλουμε να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής και να πάνε ισόβια οι δολοφόνοι των Φύσσα και Λουκμάν. Θέλουμε να χρεωθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Δεν είναι μόνο στο κόμμα της ΝΔ και στους Μπαλτάκους, είναι και στην αστυνομία, είναι στα δικαστήρια, είναι στους ίδιους στους θεσμούς που έδωσαν κάλυψη σε αυτή τη δολοφονική δράση.

-Θέλουμε επίσης οι μετανάστες να έχουν δικαιώματα. Να μην πνίγονται στο Αιγαίο. Να υπάρχει άσυλο, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να υπάρχει απονομή δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο να πυροβολούν μετανάστες στη Μανωλάδα και να μην αποδίδεται δικαιοσύνη.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι τουρίστες. Για εμάς είναι καλοδεχούμενοι και διεκδικούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση τους. Η λογική μας δεν είναι “δώστε τους χαρτιά για να φύγουν”, αλλά “δώστε  τους δικαιώματα για να αποφασίσουν”. Η Ευρώπη έχει γίνει ένα ρατσιστικό φρούριο. Είναι η Ευρώπη της λιτότητας και της ανεργίας και στοχοποιούν τους μετανάστες για όσα έχουν κάνει οι ίδιοι.

-Ζητάμε επίσης ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών.

-Και επίσης, δεν θα δεχτούμε τη συμμαχία του άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Και είμαστε κατά της ισλαμοφοβίας. Ο Σαμαράς πήγε στη Γαλλία αγκαλιά με τον Νετανιάχου μετά τη σφαγή στο Charlie Hebdo για να μιλήσει για την ελευθερία λόγου. Είναι υποκρισία. Είναι ο ίδιος που φίμωσε την ΕΡΤ και καλλιτέχνες.

Τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν τα κινήματα. Ο δρόμος έχει ανοίξει για κοινωνικές κατακτήσεις με τη νεολαία και τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή.

 

Πώς θα γίνει η ανοικοδόμηση της χώρας. Υπάρχει διεθνιστική οπτική στη λογική του κόμματος;

Δεν προτείνουμε μεμονωμένα μέτρα. Θέλουμε να “σπάσουμε” από το ευρώ πάνω σε μια γενικότερη αντικαπιταλιστική διάσταση. Δεν λέμε να κλειστούμε στα δικά μας σύνορα σαν την παλιά Αλβανία ή τη Βόρεια Κορέα και να καλλιεργούμε τα δικά μας προϊόντα. Δεν θέλουμε πισωγυρίσματα. Στηριζόμαστε σε ένα συνολικό αντικαπιταλιστικό σχέδιο με εργατικό έλεγχο παντού, με τους εργαζόμενους να παίρνουν κάτω από τον έλεγχο τους τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις συγκοινωνίες, τις επικοινωνίες και οργανώνουν την αγροτική παραγωγή διαφορετικά με αξιοπρεπείς όρους και όχι με εκμετάλλευση.

Μιλάμε για υποστήριξη και αλληλεγγύη από την εργατική τάξη όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Εκατομμύρια εργαζόμενοι από όλη την Ευρώπη παρακολουθούν το τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Η Ευρώπη περιμένει και εμπνέεται από τις δικές μας μάχες. Η Ε.Ε. είναι μηχανισμός σε κρίση και έρχεται αντιμέτωπη πλέον με ισχυρά κινήματα που στηρίζονται μεταξύ τους.

Ποια είναι η στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ εν όψει μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας;

Εξ αρχής βρεθήκαμε ενάντιοι ως προς την κυβέρνηση Παπαδήμου. Θα είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν έχουμε κάτι κοινό με τον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Μελισσανίδη, στη λογική του ότι είμαστε όλοι Έλληνες, ότι έχουμε μια κοινή εθνική ταυτότητα. Δεν έχουμε καμία σχέση με τους καπιταλιστές και τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες.  Έχουμε κοινά με τους εργάτες από την Τουρκία, τη Συρία και όλο τον κόσμο. Κυβέρνηση ταξικής συνεργασίας που θα συνεχίσει τις πολιτικές των μνημονίων θα μας βρει απέναντι της.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση Αριστεράς;

Δεν θα συμμετείχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διότι έχουμε επίγνωση ότι η ψήφος φτάνει μέχρι την πόρτα του Κοινοβουλίου και η συζήτηση που λαμβάνει χώρα εκεί, πολλές φορές γίνεται με όρους καφενείου. Εμείς θέλουμε να επιβάλλουμε τις γενικές συνελεύσεις των εργατών για τις αποφάσεις.

Είναι σαφές ότι η πρόταση που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέσα τη σύγκρουση και την αμφισβήτηση αλλά εμπεριέχει τη συνέχιση του κράτους. Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι μπορεί να πάρει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εφορίας που ψήφισε ΝΔ και θα του αναθέσει ρόλο μέσα στη νέα κυβέρνηση. Εμείς δεν πιστεύουμε στις λύσεις από τα πάνω. Ο κόσμος καλά κάνει τώρα και γκρεμίζει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και δεν δίνει τη ψήφο του στους νεοναζί, ωστόσο εμείς λέμε ότι χρειάζεται να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας από το κράτος και τους θεσμούς για να οργανώσουμε τη σύγκρουση μαζί του.

Θα υπάρξει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απέναντι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες του κόσμου. Απαιτούμε και αυτή η κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Πρέπει να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχτισαν οι προηγούμενοι. Πρέπει να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους για να επανέλθουν οι συντάξεις. Πρέπει να καταργήσει τις παρεμβάσεις υπέρ των βιομηχάνων με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Πρέπει να καταργήσει τον τρομονόμο και τον κουκουλονόμο. Πρέπει να σταματήσει η αστυνομία να δίνει κάλυψη στη Χρυσή Αυγή. Πρέπει να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και ο νόμος της Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια.

Προφανώς θα μιλήσουμε για τα παραπάνω με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης και θα απαιτήσουμε. Με τους εργαζόμενους στο πλευρό μας. Δεν προσφερόμαστε για έναν γενικόλογο διάλογο περί ανέμων και υδάτων την ώρα που πεθαίνει ο κόσμος. Έχουμε προτάσεις και με τη δύναμη των εργαζομένων και της νεολαίας, θα απαιτήσουμε. Θα θέσουμε λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητάει η βάση.

“Το επόμενο διάστημα με μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να φροντίσουμε να κλείσουμε το δρόμο στις “κινητοποιήσεις κατσαρόλας” που θα ετοιμάσει η ακροδεξιά και οι φασίστες. Και εκεί πρέπει να υπάρξει κοινή δράση όλης της Αριστεράς”

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ με το ΚΚΕ;

Είμαστε ξεκάθαροι. Στην πράξη, συνεργαζόμαστε σε επίπεδο συλλογικής δράσης, με τα συνδικάτα, στις γειτονιές, ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στους φασίστες. Θέλουμε να έχουμε κοινές διαδηλώσεις και εκεί δεν κάνουμε διάκριση. Στην πολιτική όμως του ΚΚΕ βλέπουμε μια ηττοπάθεια και μια πολιτική διασπαστική εκεί που πάνε να οργανωθούν οι κοινές δράσεις. Η ηγεσία του ΚΚΕ θεωρεί ότι ο κόσμος που ρίχνει την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάει μπροστά αλλά πάει πίσω επειδή δεν επιλέγει με την ψήφο του το ΚΚΕ. Αυτό είναι ένα καταστροφικό λάθος. Δεν μπορείς επίσης να μη ενώνεσαι με τον κόσμο σε μια κοινή δράση, έχοντας βέβαια τα δικά σου επιχειρήματα.

Το ΚΚΕ δεν έχει απαλλαγεί από τη λογική ότι με την αλλαγή των συσχετισμών, κοινοβουλευτικά, θα καταφέρει να διαχειριστεί το αστικό κράτος. Θεωρεί ότι χωρίς την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, θα υπάρξει ένα άλλο στάδιο και θα επέλθει η αλλαγή. Όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά. Για εμάς το βασικό είναι το ποιον βρήκαν δίπλα τους οι εργαζόμενοι και η νεολαία, όταν πάλεψαν ενάντια στον ρατσισμό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν εκεί.

Το επόμενο διάστημα με μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να φροντίσουμε να κλείσουμε το δρόμο στις “κινητοποιήσεις κατσαρόλας” που θα ετοιμάσει η ακροδεξιά και οι φασίστες. Και εκεί πρέπει να υπάρξει κοινή δράση όλης της Αριστεράς. Θα τραβήξουμε και τον κόσμο του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αισιοδοξείτε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ θα μπει στη Βουλή;

Δώσαμε τη μάχη μας επίμονα στα συνδικάτα, στις περιφέρειες και στους Δήμους. Νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα ο κόσμος που μας εκτιμά να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και να στηρίξει όσους αγωνίστηκαν πλάι τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ θα έπρεπε να είναι στη Βουλή εδώ και πολλά χρόνια και το να ψηφιστεί, σημαίνει ενίσχυση για όλη την Αριστερά. Είναι εγγύηση επίσης ότι τα αιτήματα δεν θα “κουτσουρευτούν” και θα τεθούν στον πάγκο της διαπραγμάτευσης. Η φωνή του κόσμου πρέπει να μπει στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα