Δούρου: Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα

Δούρου: Είμαστε ακόμη στην αρχή ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ KRETU ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΜ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ---ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Τι δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής για τις σχέσεις με την Κίνα, το ενδεχόμενο να γίνει η Αττική κόμβος μεταξύ της ΕΕ και της ασιατικής χώρας και για τον κινεζικό τουρισμό

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρένα Δούρου δίνει προτεραιότητα στην διπλωματία, είναι η εμπειρία που έχει αποκομίσει, ως υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει περιφερειάρχης Αττικής, ώστε να αντιλαμβάνεται την δύναμη της εξωστρέφειας και να εργάζεται συστηματικά για την δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας με την Κίνα.

Σε συνέντευξή της στο greece-china2017.gr, ερωτηθείσα για τις αλλαγές που επέφερε στην διπλωματική «ματιά» της απέναντι στην Περιφέρεια Αττικής, η τελευταία της επίσκεψη στην Κίνα, η Ρένα Δούρου είπε ότι εξαρχής, από την ανάληψη της Διοίκησης της Περιφέρειας «ενεργούμε έτσι ώστε η εξωστρέφεια, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι πολύμορφες συνέργειες να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεών μας με το εξωτερικό.

Η περιφερειάρχης ανέφερε ως επιλογή, «την ειρηνική, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και ενεργητική εξωτερική πολιτική για τη διαφύλαξη και προώθηση των συμφερόντων της χώρας» που γίνεται πράξη μέσα από μια στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης και δημιουργίας οικονομικών, επενδυτικών, πολιτιστικών, τουριστικών γεφυρών, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε, «σε αυτό το πλαίσιο εγγράφονται και οι σχέσεις μας με την Κίνα -το Πεκίνο, την επαρχία Χουμπέι, οι επαφές που δρομολογούμε με άλλους εκπροσώπους κινεζικών θεσμών- είτε πρόκειται για τον τομέα του τουρισμού, είτε των ΜΜΕ. Και αυτή είναι η αρχή. Είμαστε στη φάση της συνέχειας, με νέες επαφές, υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με αντικείμενο τον τουρισμό και τις εμπορικές επαφές, εντός των επόμενων μηνών».

Η Ρένα Δούρου διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα για να πούμε ότι πράγματι «άλλαξαν τα πράγματα», ωστόσο «ενεργούμε προς την κατεύθυνση αυτή, που συνεπάγεται πολλές προοπτικές και προκλήσεις και για τις δύο πλευρές».

Στο ενδεχόμενο να γίνει η Αττική ένας κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει «η Αττική μπορεί έτσι να λειτουργήσει τόσο ως κόμβος για οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τη νοτιο-ανατολική Ασία, όσο βεβαίως και ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου έναντι αυτών των γεω-οικονομικών οντοτήτων».

«Υπό το πρίσμα αυτό» αναφέρει η κ. Δούρου, «αντιμετωπίζουμε την ανάγκη δημιουργίας win-win σχέσεων με όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτές τις περιοχές με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Όσον αφορά την επίδραση που μπορεί να έχει η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η περιφερειάρχης απαντά ότι η προσέλκυση επενδύσεων μπορούν να συμβάλλουν σε βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί δουλειές, σέβεται το περιβάλλον και το νομοθετικό πλαίσιο και υπογραμμίζει: «Οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος δεν λειτούργησαν προς αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλλαν σε μια στρεβλή ανάπτυξη με πήλινα πόδια. Σήμερα, βάζουμε τις βάσεις για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Η Ελλάδα ως κατ εξοχήν ευρωπαϊκή και βαλκανική, μεσογειακή χώρα, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε οικονομικό, εμπορικό επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να εμπεδωθεί εκείνο το σταθερό και σαφές επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο που θα λειτουργήσει καταλυτικά ως προς την προσέλκυση, όχι μόνο κινεζικών, επενδύσεων αλλά επενδύσεων από όλο τον κόσμο».

Αναφορικά με τον κινεζικό τουρισμό, η Ρένα Δούρου είπε ότι πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο τομέα και γι΄ αυτό η Περιφέρεια κινείται μεθοδικά, ώστε να οικοδομηθούν οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Αττική ένα σοβαρό πόλο έλξης επισκεπτών, όχι μόνο από την Κίνα, αλλά και γενικότερα από νοτιοανατολική Ασία.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «επεξεργαζόμαστε και εξειδικευμένες στρατηγικές, στοχεύοντας σε συγκεκριμένες αγορές στην Ευρώπη, στην Αμερική, την Αυστραλία, στη βάση του γεγονότος ότι ο τουρισμός της Αττικής δεν έχει εποχικότητα και προσφέρει πολλές και ποιοτικές επιλογές».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν προκαλούν καθυστερήσεις οι συναρμοδιότητες με τα υπουργεία, η περιφερειάρχης Αττικής είπε: «Χρειαζόμαστε σαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων και λειτουργίας -εξ ου και η ανάγκη της άμεσης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος κάνει τι, ειδικά μάλιστα σήμερα που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Όπως είπε, η Περιφέρεια Αττικής, έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις και ζητούμενο είναι «να πάρει σάρκα και οστά επιτέλους η έννοια της μητροπολιτικότητας, που υφίσταται μεν στο Σύνταγμα, ωστόσο παραμένει γράμμα κενό περιεχομένου».

Στόχος μας είναι, μέσα από αυτές τις διαδικασίες, να αποκτήσουν οι Περιφέρειες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους για να παίξουν τον κομβικό ρόλο που ήδη διαδραματίζουν οι Περιφέρειες σε ευρωπαϊκές χώρες, που ξεχωρίζουν για τις σοβαρές αυτοδιοικητικές τους παραδόσεις» είπε.

Καταλήγοντας, η κ. Δούρου τόνισε: «Σήμερα οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν το δυνατό “χαρτί” προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει λειτουργήσει όπως αναμένουν και απαιτούν οι πολίτες της. Ως δικλείδα προστασίας τους απέναντι στις οικονομικές και περιβαλλοντικές απειλές και παράλληλα ως παράγοντες ανάπτυξης, με θέσεις δουλειάς, στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο, συνοχή και αλληλεγγύη».

* Ο ιστότοπος greece-china 2017.gr δημιουργήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) και προβάλλει στα ελληνικά και αγγλικά όλες τις, ελληνικής πρωτοβουλίας, δραστηριότητες στο πλαίσιο του αφιερωματικού του «2017 Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών μεταξύ Ελλάδας-Κίνας. Ο ιστότοπος θα είναι ενεργός και συνεχώς ανανεούμενος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 ενώ θα διατηρηθεί σε αρχειακή μορφή και μετά το τέλος του Έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα