Δούρου: Πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί το σημερινό momentum

Δούρου: Πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί το σημερινό momentum
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο Καλλικράτης τέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τι ανέφερε η περιφερειάρχης

«Η ριζική αναμόρφωση του Καλλικράτη, αποτελεί σήμερα, την απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εκείνη την τροχιά που είναι απαραίτητη για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και κυρίως της Δημοκρατίας, η οποία σήμερα βρίσκεται σε κρίση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στη σημερινή μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Ακριβώς, την σημασία αυτής της δημόσιας συζήτησης, υπογράμμισε η περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι «Πάση θυσία δεν πρέπει να χαθεί το σημερινό momentum», καθώς πρόκειται για έναν διάλογο που αφορά τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας». Πρότεινε το «κυρίαρχο όργανο της Περιφέρειας, το ΠΕΣΥ, να αποφύγει να περιοριστεί στην κριτική του πορίσματος του ΥΠΕΣ που είδε το φως της δημοσιότητας και να προχωρήσει στη συγκρότηση μίας πλήρους πρότασης η οποία θα «καταστήσει όλες τις Περιφέρειες, αποτελεσματικές στην εκπλήρωση του αναπτυξιακού και κοινωνικού τους ρόλου».

Η συζήτηση των προτάσεων της Περιφέρειας Αττικής για «το θεσμικό πλαίσιο του Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει της συζήτησης για την αλλαγή του Ν.3852/2010 και της Συνταγματικής Αναθεώρησης», που αποτέλεσε και το θέμα της συνεδρίασης, εντάσσεται στη σειρά των πολιτικών πρωτοβουλιών- παρεμβάσεων που αναλαμβάνει η Διοίκηση της Περιφέρειας σε σημαντικά θέματα ( προσφυγικό, διόδια, δασικοί χάρτες).

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και οι σύνεδροι κυρίως της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το πόρισμα ως «ελλιπές, και ανεπαρκές, με μοναδική στόχευση την επιβολή της απλής αναλογικής», σημείο στο οποίο εστίασαν και την κριτική τους.

Κατά την τοποθέτησή της η περιφερειάρχης προέτρεψε το «Σώμα» να μην εκλάβει το θέμα ως «τεχνοκρατικό, ή για ολίγους» και να συγκληθεί ώστε να μεταβάλλει την «κυρίαρχη», πλην λανθασμένη αντίληψη περί της Αυτοδιοίκησης. «Ποτέ δεν εμπιστεύθηκαν πραγματικά την ΤΑ, ποτέ δεν πίστεψαν στη δυναμική και τις δυνατότητες της», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η στενή σχέση της με τον πολίτη, προξενούσε πάντα το φόβο και την προσπάθεια ελέγχου εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας». Στο πλαίσιο αυτό και «καθόλου τυχαίο» όπως είπε, ενέταξε και την μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε «πειραματόζωο των μνημονιακών μέτρων, την περίοδο του Μεσοπρόθεσμου και των σχεδιασμών του Γιοάκιμ Φούχτελ, κατά των ΟΤΑ με απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων, οικονομική τους αποδυνάμωση, υπαγωγή σε επιτροπεία…».

Η περιφερειάρχης ζήτησε από τους συνέδρους να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών. Πρότεινε στο «σώμα» να κινηθεί σε ένα πεδίο προτάσεων που να αφορά καταρχήν μια συνολική προσέγγιση.

Οι προτάσεις που απαιτούν επεξεργασία, πρόσθεσε, θα πρέπει να καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και αναπτυχθούν επάνω σε 3 άξονες: στις Μητροπολιτικές λειτουργίες, στις Κρατικές αρμοδιότητες, στους τομείς άσκησης πολιτικής.

Αναφερόμενη στη συνεδρίαση, η κ. Δούρου τόνισε ότι αποτελεί την αφετηρία για μια προπαρασκευαστική συλλογική δουλειά, που θα καταλήξει σε σειρά εξειδικευμένων προτάσεων και «θα παραμείνει νεκρό γράμμα, αν δεν διασφαλίσουμε ότι οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν την απαραίτητη αυτονομία και πόρους». Η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ, και ειδικότερα ο επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, επανέλαβε, απαιτούν, « ολιστική προσέγγιση, με σημείο εκκίνησης την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: Τι είδους αυτοδιοίκηση θέλουμε;» Ενδεικτικά η περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων τη σαφή αποτύπωση ενός καθορισμένου αποκεντρωτικού συστήματος , την κατάργηση των Αποκεντρωμένων κ.α.

Σε αυτό το δημόσιο διάλογο, τόνισε η Περιφέρεια η ΠΑΤΤ έχει εγκαίρως συμβάλλει για μια πραγματικά αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς θεσμικά «βαρίδια» και με σαφές κανονιστικό πλαίσιο, αξιόπιστη, αξιοκρατική, αποτελεσματική. Μια ΤΑ που να μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά και σε εθνικό επίπεδο, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο – που μέχρι σήμερα δήμαρχοι και περιφερειάρχες το αντιμετωπίζουν βασισμένοι στην αλληλεγγύη των πολιτών-, και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα