Κακλαμάνης στο NEWS 247: Μου έρχεται να τρελαθώ, βλέποντας τον Παπανδρέου να μας κουνάει το δάχτυλο

Κακλαμάνης στο NEWS 247: Μου έρχεται να τρελαθώ, βλέποντας τον Παπανδρέου να μας κουνάει το δάχτυλο
Eurokinissi

Τι καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόωρες εκλογές, πώς σχολιάζει τις υποψηφιότητες Γκερέκου - Οικονόμου με τη ΝΔ; Πώς έχασε το στίγμα του το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η εξεταστική για το Μνημόνιο που δεν έγινε ποτέ και το άνοιγμα της ΕΡΤ μετά τις εκλογές. Συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στο NEWS 247

“Η ΝΔ ξεστράτισε ιδεολογικά” και “έχασε το στίγμα που της είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974”, δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, στο NEWS 247, λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ποια λάθη έγιναν και πώς θα μπορέσει η ΝΔ να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε από το 2009 έως τις ευρωεκλογές του 2014. Γιατί κάνει λόγο για ενδεχόμενο επανάληψης μιας εκλογικής “μάχης” ανάλογης του 2000 μεταξύ Καραμανλή – Σημίτη. Μπορούν να βοηθήσουν οι υποψηφιότητες Γκερέκου – Οικονόμου στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος;

Γιατί χαρακτηρίζει “θολό” το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι τα μεγαλύτερα “φάουλ” της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

“Μου προκαλεί φόβο, η ιδέα και μόνο, ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο του κ. Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική, το οποίο προβλέπει μέχρι και τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Μου προκαλεί φόβο, όταν για το μεταναστευτικό προβλέπεται η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας για κάθε μετανάστη στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία «θερίζει» τους Έλληνες. Μου προκαλεί φόβο, τέλος, ότι η τρομοκρατία στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται ως «λεγόμενη τρομοκρατία», ενώ στο εσωτερικό προβλέπεται η αντιμετώπιση της με την διάλυση –κατ’ αρχήν- των ΜΑΤ”, δηλώνει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Κακλαμάνη στο NEWS 247:

Κύριε Κακλαμάνη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπεραμύνονταν της απόφασης του κ. Σαμαρά να επισπεύσει την ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ, λέγοντας ότι για να το κάνει θα έχει σίγουρες τις 180 ψήφους. Το αποτέλεσμα όμως των τριών ψηφοφοριών έκανε αρκετούς άλλους να σκέφτονται, ότι ίσως και ο ίδιος ήθελε αυτές τις εκλογές. Πώς απαντάτε σε αυτό;

«Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν στην ώρα τους, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, δυστυχώς, μιμήθηκε το ΠΑΣΟΚ του 2009. Τότε, που ο Γιώργος Παπανδρέου εκβίασε τη προεδρική εκλογή, για να ρίξει τον Κώστα Καραμανλή. Εδώ όμως έγινε και κάτι χειρότερο. Διαμορφώθηκαν μέχρι και συσχετισμοί συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής, στις 29 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές».

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα είδος απαξίωσης από τους πολίτες προς τους πολιτικούς, που εκφράζεται και μέσω της ψήφου. Ειδικά για τη ΝΔ, που έχει πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια, οι πολίτες καταλογίζουν πολλά για τη σημερινή κατάσταση. Με ποια επιχειρήματα ζητά η κυβέρνηση την ανανέωση της “ψήφου εμπιστοσύνης” από τους ψηφοφόρους σε αυτές τις εκλογές;

«Κατ’ αρχήν στη σημερινή βουλή υπάρχει η πιο μεγάλη ανανέωση, που έχει γίνει ποτέ κι’ εσείς οι ίδιοι, οι δημοσιογράφοι λέτε, ότι πρόκειται για το χειρότερο κοινοβούλιο στην ιστορία. Ο κόσμος όμως αποφάσισε και έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Τώρα έχει την ευκαιρία να επιλέξει ξανά. Γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα. Για τη παράταξη της ΝΔ η αλήθεια είναι μία. Ξεστράτισε ιδεολογικά. Έχασε το στίγμα, που της είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974. Υποχρεώθηκε να το κάνει, αλλά ξεστράτισε. Δεν είναι τυχαίο, ότι 1εκ άνθρωποι μεταξύ των εκλογών του 2009 και των ευρωεκλογών του 2014 κινήθηκαν πιο δεξιά της. Θα μιλήσω ακόμη πιο σκληρά. Αναγκαστήκαμε να συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ και δεν κάναμε την εξεταστική για το μνημόνιο όπως είχαμε δεσμευθεί. Τα «θέλω» μας γι’ αυτόν τον τόπο, συγκρούστηκαν με τα «πρέπει», που οφείλαμε να συνυπολογίσουμε για να μετριάσουμε τη καταστροφή την οποία παραλάβαμε.

Ναι, κάναμε λάθη, λοιπόν, αλλά πλέον μπορούμε να τα διορθώσουμε. Έγιναν όμως και σωστά. Σημειώθηκε πρόοδος τη τελευταία διετία. Ενδεικτικά: Το έλλειμμα μειώθηκε. Δημιουργήθηκε θετικό ισοζύγιο πληρωμών. Υπάρχει ρυθμός ανάπτυξης για το 2015, που θα φθάσει το 2,9%. Έχουμε πλέον πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά θα ολοκληρωθούν με ωριμότητα και σύνεση, χωρίς υπερβολές, δίχως να προκληθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η ΝΔ ανέκαθεν ήταν υπεύθυνη δύναμη. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Οι Νεοδημοκράτες και οι Νεοδημοκράτισες το ξέρουν».

Απευθυνόμενος ειδικά σε όσους κάνουν λόγο για στροφή της ΝΔ, που από Αντι-Μνημονιακή επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, άλλαξε κατεύθυνση συμμετέχοντας τελικά σε μία κυβέρνηση που ουσιαστικά συνεχίζει αυτήν την πολιτική, ποιο μήνυμα στέλνετε;

«Νομίζω, ότι κανείς δεν πλήρωσε την πολεμική του στο Μνημόνιο όσο εγώ. Η απόδειξη ήταν η πρόσκαιρη διαγραφή μου από το κόμμα. Το κλίμα στον κόσμο ήταν το ίδιο. Ήθελε να γίνει εξεταστική για το μνημόνιο. Όπως είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά και δεν έγινε. Το αποτέλεσμα; Σήμερα, μου έρχεται να τρελαθώ βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να μας κουνάει το δάχτυλο, αν και είναι ο βασικός υπεύθυνος για ότι συνέβη στη χώρα…»

Πώς μπορεί η ΝΔ να ξανακερδίσει τους  ψηφοφόρους που έχασε μεταξύ των εκλογών του 2012 και των ευρωεκλογών του 2014;

«Λέγοντας την αλήθεια και επιστρέφοντας στις ιδεολογικές της ρίζες, που έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 40 χρόνια με την ιδρυτική διακήρυξη. Αυτές, που μιλούν για μία φιλελεύθερη μεν, δίκαιη όμως οικονομία. Αυτές, που μιλούν για εργασία προς όλους, για ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή της κας Γκερέκου και του κ. Οικονόμου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ; Πιστεύετε ότι αυτού του είδους οι “μετεγγραφές” θα βοηθήσουν ή μπορεί ενδεχομένως να πλήξουν τη ΝΔ;

«Δεν θα ήθελα να επεκταθώ ιδιαίτερα. Θα είμαι λακωνικός αλλά και ξεκάθαρος παράλληλα. Η κ. Γκερέκου θεωρώ, ότι δεν μέτρησε σωστά το ηθικό κομμάτι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, θα κριθεί από τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες. Για τον κ. Οικονόμου πιστεύω, ότι η πιο ορθή επιλογή θα ήταν να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο του υπολοίπου Αττικής, ώστε να φέρει και κάποιους ψήφους στη ΝΔ, που δεν είχαν υπολογιστεί. Αυτά…»

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με μία μάλιστα (της “Αυγής”) να δείχνει και οριακή αυτοδυναμία.

«Εγώ, ξέρετε τι βλέπω; Ότι οι μεγάλες διαφορές, που υπήρχαν στις αρχικές δημοσκοπήσεις έχουν «εξαφανιστεί». Η πλειονότητα τους πια είναι στα όρια  του στατιστικού λάθους. Για μένα η «μάχη» δεν έχει κριθεί και τα πάντα είναι ανοιχτά. Δεν το λέω αυθαίρετα. Μετράω για παράδειγμα τον βαθμό συσπείρωσης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς βρισκόμαστε στο 78% και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έχει «πιάσει ταβάνι». Αν καταφέρουμε, να ψηφίσει η πλειοψηφία από το 1εκ όσων μετακινήθηκαν πιο δεξιά, μεταξύ των εκλογών του 2009 και των ευρωεκλογών του 2014, τότε μην εκπλαγείτε να δείτε μία εκλογική «μάχη» ανάλογη του 2000 με τους Καραμανλή-Σημίτη».

Ποια είναι τα μεγαλύτερα “φάουλ” που καταλογίζετε στον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο επιχειρημάτων;

«Ότι το πρόγραμμα του είναι θολό. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση σχεδόν για τίποτε. Αυτό αποδεικνύεται και από τη διαφορετικότητα απόψεων ακόμη και στα κορυφαία στελέχη του. Άλλα λέει το πρωί ο ένας κι’ άλλα το βράδυ, ο άλλος. Επίσης, δείχνουν απειρία σε κρίσιμα επίπεδα, με βασικό την οικονομία. Επίπεδο, δηλαδή, που με βάση τη πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, το παραμικρό λάθος απαγορεύεται».

Θεωρείτε ότι έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά του ως προς την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό ή ακόμα και στα θέματα της Τρομοκρατίας;

«Όχι και αυτό η ΝΔ θα έπρεπε να το είχε ήδη αξιοποιήσει. Έτσι θα αναδεικνυόταν η ένδεια επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και η θολούρα του προγράμματος του. Ειλικρινά, μου προκαλεί φόβο, η ιδέα και μόνο, ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο του κ. Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική, το οποίο προβλέπει μέχρι και τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Μου προκαλεί φόβο, όταν για το μεταναστευτικό προβλέπεται η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας για κάθε μετανάστη στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία «θερίζει» τους Έλληνες. Μου προκαλεί φόβο, τέλος, ότι η τρομοκρατία στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται ως «λεγόμενη τρομοκρατία», ενώ στο εσωτερικό προβλέπεται η αντιμετώπιση της με την διάλυση –κατ’ αρχήν- των ΜΑΤ».

Πιστεύετε, ότι εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει να εφαρμόσει όσα διατείνεται προεκλογικά;

«Μακάρι, να μπορούσε. Δεν μπορεί όμως. Θέλω όμως, να σας απαντήσω με μία ερώτηση. Υπάρχει πολιτικός, που θα ήθελε να παίρνει οικονομικά μέτρα σε βάρος του κόσμου; Σας διαβεβαιώνω πως όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη για εφαρμογή των όσων εξαγγέλλει με τη προοπτική της αυτοδυναμίας. Αν, δηλαδή, δεν έχει την αυτοδυναμία, θα πάρει πίσω όσα υπόσχεται προεκλογικά»;

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας; Με ποια πολιτική θα μπορέσει η κυβέρνηση να το ανατρέψει υπέρ των πολιτών;

«Το οικονομικό αλλά στην καθημερινότητα του απλού κόσμου. Να μπορέσει ο πολίτης να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος χωρίς το μαχαίρι στο λαιμό. Να μπορεί να πηγαίνει στο σούπερ –μάρκετ δίχως να σκέπτεται αν θα ξοδέψει μερικά ευρώ παραπάνω. Να αποκτήσει μία κανονικότητα η ζωή του και να χαμογελάσει ξανά».

Δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας, ότι εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν αποκλείεται να έρθουν κι απολύσεις στη ΝΕΡΙΤ. Γιατί το λέτε αυτό;

«Δεν το λέω εγώ, το λέει επώνυμος συνάδελφος σας, ο οποίος αυτοχρίστηκε Γενικός Διευθυντής, που απειλεί τους ήδη εργαζόμενους με 700 ευρώ και υπόσχεται άμεση επαναπρόσληψη στους 3.000 «απολυμένους». Ρωτήστε και συναδέλφους σας στη ΝΕΡΙΤ…»

* Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα