Κάλπη-κες ιστορίες: Η μοναδική φορά που η Κρήτη σχεδόν “βάφτηκε” γαλάζια, το 2004

Κάλπη-κες ιστορίες: Η μοναδική φορά που η Κρήτη σχεδόν “βάφτηκε” γαλάζια, το 2004
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ. ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ eurokinissi

Όταν ο Κώστας Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιόδευαν μαζί στις Μοίρες Ηρακλείου, οι δυναμίτες και το παράπονο του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του 2004 – και αρκετό καιρό πριν- ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής δεν είχε αφήσει γωνιά της Ελλάδας που να μην επισκεφθεί, με διάφορα απρόοπτα κατά καιρούς όπως το αεροπλάνο που παρολίγον να πέσει στη Λέρο και η δηλητηρίαση τεσσάρων δημοσιογράφων που τον συνόδευαν όταν έφαγαν θαλασσινά στη Ρόδο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως είχαν οι δύο περιοδείες που έκανε στο “κάστρο” του ΠΑΣΟΚ, την Κρήτη.

Στην πρώτη περιοδεία στο νησί τον είχε συνοδεύσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Γεγονός σημαδιακό για την εσωκομματική γαλάζια ιστορία. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μαζί.

Η υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι -πάντα φιλόξενοι- Κρητικοί ήταν θερμή, με τις τσικουδιές και τα κεράσματα να πηγαίνουν και να έρχονται. Είχε έρθει τελικά άλλωστε “η ώρα του Καραμανλή” κατά το γνωστό σύνθημα τότε των νεοδημοκρατών και αυτό το αντιλαμβανόταν ακόμη και η παραδοσιακά “πράσινη” Κρήτη.

Ομιλία στο χωριό Μοίρες του Ηρακλείου Κρήτης. Βρέχει καταρρακτωδώς και στο βουνό χιονίζει. Απτόητοι οι Κρητικοί έχουν κατακλύσει το χώρο κρατώντας ομπρέλες. Ανεβαίνουν μαζί στην εξέδρα Καραμανλής και Μητσοτάκης και σείεται η γη, από το δυναμίτη που πετούσαν οι παρευρισκόμενοι – χώρια οι μπαλωθιές.

Ο Καραμανλής στέκεται στην άκρη της εξέδρας και πρώτος παίρνει το λόγο ο Μητσοτάκης, τότε 86 ετών αλλά πάντα δυναμικός. “Ένα παράπονο έχω μόνο”, λέει απευθυνόμενος στο πλήθος, που σιωπά για να τον ακούσει.

“Αυτός ο τόπος, ακόμη και όταν η χώρα είχε κρητικό πρωθυπουργό, παρέμεινε πράσινος. Αυτή τη φορά όμως και η Κρήτη θα γίνει γαλάζια!”, προσθέτει ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ και επικρατεί πανζουρλισμός.

Ούτε και τότε “βάφτηκε” γαλάζια τελικά η Κρήτη, όμως σε εκείνες τις εκλογές η Ν.Δ πήρε πάνω από 36% σε όλους τους νομούς του νησιού (στο Ρέθυμνο έφτασε και το 44% σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ), ποσοστό ρεκόρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα