Κωνσταντοπούλου στο NEWS 247: Υπήρχε σχέδιο Β, αλλά ο Τσίπρας αποφάσισε να συμπράξει με τους δανειστές

Κωνσταντοπούλου στο NEWS 247: Υπήρχε σχέδιο Β, αλλά ο Τσίπρας αποφάσισε να συμπράξει με τους δανειστές

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής υποψήφια της ΛΑΕ στην Α' Αθήνας αποκαλύπτει συνομιλίες της με τον πρώην πρωθυπουργό και το Βαρουφάκη για την προετοιμασία εναλλακτικού σχεδίου. Χαρακτηρίζει μοιραίο πρόσωπο το Δραγασάκη. Ζητά έρευνα των ευθυνών της κυβέρνησης Σημίτη για τον τρόπο εισόδου της χώρας στο ευρώ. Τι λέει για δημοσκοπήσεις, debate, χρέος και το εάν υπάρχει τελικά άλλος δρόμος

Συνομιλίες της με τον Αλέξη Τσίπρα και το Γιάννη Βαρουφάκη με αντικείμενο την προετοιμασία σχεδίου Β’ αποκαλύπτει στη συνέντευξη της στο NEWS 247  η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η Πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και επικεφαλής υποψήφια της ΛΑΕ στην Α’ Αθήνας, κατηγορεί τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό ότι ζητούσε τη διερεύνηση εναλλακτικών, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να συμπράξει με τους δανειστές στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την προετοιμασία του τρίτου μνημονίου.

Αναφέρει ειδικότερα πως γνωρίζει ότι υπήρξε συνάντηση της με τον κ.Τσίπρα, στην οποία συμμετείχε και ο κ.Βαρουφάκης και κατά την οποία ενημερώθηκε πως ο τότε πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον τότε υπουργό Οικονομικών να διερευνήσει την ύπαρξη εναλλακτικών.

Ταυτόχρονα όμως, προσθέτει, το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού δεν προετοίμασε κατάλληλα τη διαπραγμάτευση, στην οποία κατά την κ.Κωνσταντοπούλου βρέθηκαν να έχουν ρόλο πρόσωπα με διοικητική και υπηρεσιακή σχέση με το γραφείο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, χωρίς να υπάρχει νομική και επιστημονική υποστήριξη.

Χαρακτηρίζει μοιραίο πρόσωπο στη διαπραγμάτευση και την αποτυχία του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το Γιάννη Δραγασάκη, αφήνοντας αιχμές για την αναβάθμιση του όπως και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

“Η σημερινή μου αίσθηση είναι ότι ο πρωθυπουργός ο παραιτηθείς από ένα σημείο και μετά αποφάσισε να συμπράξει με τους δανειστές στη διάλυση του κόμματος του και στην προώθηση του πιο σκληρού μνημονίου. Για αυτή την απόφαση φέρει ακέραια την ευθύνη”, καταλήγει.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για debate και σχέδιο Β. Η συνάντηση με Τσίπρα- Βαρουφάκη, ευθύνες σε Δραγασάκη

“Είναι πρόδηλο ότι έχασαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που αναμετρήθηκαν γιατί εκείνος με τον οποίο ο καθένας σας αναμετρήθηκε ήταν ο εαυτός του. Ήταν η πολιτική διαδρομή και οι υποσχέσεις που έδωσε, ήταν η έλλειψη συνέπειας, η έλλειψη σχεδιασμού, απαντήσεων προγραμματισμού, οργάνωσης και τελικά ήταν το γεγονός ότι έφτασαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια και ο Αλέξης ο Τσίπρας δυστυχώς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μέσα από επικοινωνιακή προσέγγιση, να ξεφύγουν από την πολιτική ουσία και να ξεφύγουν από τον ελληνικό λαό”, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

“Η ενημέρωσή μου για το ποια προετοιμασία υπήρχε ήταν ελλιπής και ήταν στο βαθμό της προαίρεσης κάθε φορά του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν ελάχιστες οι συζητήσεις που έγιναν. Σε αυτές τις συζητήσεις ήμουν μεταξύ εκείνων που πάντα έθεταν την αναγκαιότητα της προετοιμασίας και της συγκρότησης λύσεων και απαντήσεων. Για το αν υπήρχαν εναλλακτικές θα σας πω απερίφραστα ότι υπήρχαν και πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές, διαφορετικά η ανθρωπότητα δεν θα είχε προοδεύσει και η Ελλάδα θα βρισκόταν ακόμα στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξεις δρόμους. Εδώ την εναλλακτική την έδωσε και την έδειξε ο ελληνικός λαός με το ΟΧΙ του στις 5 Ιουλίου. Την έδωσε απλόχερα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και όλους όσοι πιστέψαμε σε αυτή την κυρίαρχα δημοκρατική διαδικασία. Αυτή η εναλλακτική, δεν αξιοποιήθηκε, ποδοπατήθηκε, αντιστράφηκε και ουσιαστικά αλλοιώθηκε η λαϊκή εντολή σε συντομότατο χρόνο και αντιστράφηκε και αλλοιώθηκε, ήδη από τις 9 Ιουλίου. Ήδη από την ημέρα που η κυβέρνηση ζήτησε με κατεπείγουσα διαδικασία να παράσχουμε μια εξουσιοδότηση, για μια συμφωνία που αφενός περιείχε όλα εκείνα, τα οποία είχαν απορριφθεί από τον ελληνικό λαό, αφετέρου ήταν ηπιότερη από αυτή που τελικά υπεγράφη. Όταν αντέδρασα σε αυτή τη λογική, η εξήγηση που μου έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν ότι αυτή ήταν μια επιλογή θωράκισης της κυβέρνησης, στην διαδικασία της αποτίμησης των ευθυνών διότι εκτιμούσε ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία και ήθελε να μην υπάρχει το επιχείρημα στην άλλη πλευρά ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που συνετέλεσε στο να μην υπάρχει συμφωνία”, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στις εναλλακτικές απέναντι στο Μνημόνιο.

Μιλώντας για το αν υπήρξε σχέδιο Β, η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε : “Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσε στον Γ. Βαρουφάκη εντολή να ερευνήσει και να προετοιμάσει εναλλακτικές. Και το γνωρίζω γιατί αυτό μου ειπώθηκε σε συνάντηση, η οποία έγινε και η οποία είχε διαρκέσει αρκετές ώρες. Ήταν προγραμματισμένη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό, ωστόσο ο πρωθυπουργός είχε καλέσει και τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος με ενημέρωσε για αυτή τη διερεύνηση εναλλακτικών. Επομένως σαφώς, υπήρχε αυτό ως πλαίσιο προετοιμασίας. Από την άλλη πλευρά, ήταν κατάδηλο ότι όλη η διαπραγμάτευση, σε όλη της την διάρκεια, δεν στηρίχθηκε σε κατάλληλη προετοιμασία. Η κυβέρνηση δεν συγκρότησε, όπως κατ’ επανάληψη είχα ζητήσει, νομικά και επιστημονικά επιτελεία υποστήριξης της διαπραγμάτευσης. Στο λεγόμενο Brussels Group, εστάλησαν πρόσωπα που είχαν διοικητική σχέση με το γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν ήταν στο ανάλογο επίπεδο και βέβαια διαρκούσης όλης αυτή της διαδικασίας, παρέμεινε στο απυρόβλητο και αναβαθμίζεται διαρκώς, ένα πρόσωπο, που είχε μοιραίο ρόλο και στην αποτυχία του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και είναι ο κ. Δραγασάκης“.

Για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι “δυστυχώς ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, από ένα σημείο και έπειτα αποφάσισε να συμπράξει με τους δανειστές στη διάλυση του κόμματός του και στην προώθηση του πιο σκληρού μνημονίου και για αυτή του την απόφαση φέρει ακέραιη την ευθύνη”.

“Ο Τσίπρας κάνει αυτό που έκανε κι ο Σαμαράς. Ο Φλαμπουράρης βλέπει ματς με ολιγάρχες”

Η κ.Κωνσταντοπούλου κατηγορεί τον κ.Τσίπρα πως ταυτίζοντας τους διαφωνούντες της αριστεράς με το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit, κάνει ό,τι έκαναν Σαμαράς και Βενιζέλος, ενώ φαρμακερά βέλη επιφυλάσσει και για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, λέγοντας πως “η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνοι που δίνουν μάχες απέναντι στα συμφέροντα και όχι όσοι βλέπουν το ματς παρέα με τους ολιγάρχες”.

“Όταν ο κ. Τσίπρας δείχνοντας εμάς, προσπαθεί να πει ότι δείχνει τον προδότη και μάλιστα με έναν τρόπο πολύ προκλητικό προσπάθησε στην αρχή άκομψα να πει ότι εξυπηρετούμε και το σχέδιο του Σόιμπλε, το μόνο που θυμίζει και αυτό είναι θλιβερό, είναι ότι το ίδιο είχαν κάνει οι προκάτοχοί του. Ο κ. Σαμαράς που τότε έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ και έλεγε ότι ‘είμαστε το λόμπι της δραχμής’. Το ίδιο έκανε και ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τότε μιλούσε για ‘Πέμπτη Φάλαγγα'”, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:

“Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι τον υπερασπίστηκα όσο κανείς”.

“Έρευνα για την είσοδο της χώρας στο ευρώ επί Σημίτη”. Τι λέει για το χρέος και το εάν υπάρχει τελικά εναλλακτικό σχέδιο

Έρευνα των ευθυνών της κυβέρνησης Σημίτη για τον τρόπο εισόδου της χώρας στο ευρώ, ζητά ξεκάθαρα η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας πως ένα πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό σύστημα φοβάται τη συζήτηση για το νόμισμα επειδή ωφελήθηκε οργιωδώς από τη μετάβαση στην Ευρωζώνη.

Στο ερώτημα πάντως εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από τη ΛΑΕ, βήμα βήμα για τους τρεις πρώτους μήνες εξόδου από το ευρώ, η κ.Κωνσταντοπούλου απαντά πως η συγκρότηση στρατηγικής είναι πολύ σοβαρό πράγμα, η επεξεργασία εργαλείων και λύσεων επίσης καθώς “καλό είναι κανείς να μην αυτοσχεδιάζει, αυτό είναι κάτι που το είχα πει και πριν 15 μήνες στον Αλέξη Τσίπρα” καταλήγοντας: “Αυτή η προετοιμασία πρέπει να γίνει. Δε θεωρώ ότι αυτή η προετοιμασία έχει γίνει ούτε κανείς το ισχυρίζεται”.

Θεωρεί άλλωστε ότι το δίλημμα που τίθεται στη χώρα είναι ευρώ ή δημοκρατία και η μόνη απάντηση είναι δημοκρατία.

Αναφερόμενη στο πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να επιβάλλει τη διαγραφή χρέους η κα Κωνσταντοπούλου σημειώνει χαρακτηριστικά: “Αν έτσι γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, δεν θα διαπραγματευόταν κανείς και αν έτσι γίνονταν οι δικαστικές διαμάχες, δεν θα πήγαινε κανείς στα διεθνή δικαστήρια. Όταν διεκδικείς δεν ζητάς προηγουμένως διαπιστευτήρια ότι η διεκδίκησή σου θα επιτύχει. Εδώ, η τρομακτική πρωτοτυπία που έχει σημειωθεί τα 5 τελευταία χρόνια επί μνημονίου, είναι να έχουμε θεσμοθετημένα δικαιώματα, θεσμοθετημένες εγγυήσεις, θεσμοθετημένες ελευθερίες και αυτά που είναι κατακτημένα και εγγυημένα και για να κατακτηθούν κάποιοι έδωσαν το αίμα τους, πάλεψαν δηλαδή χωρίς εγγυήσεις, αυτά κατακρημνίζονται σήμερα χωρίς να ανοίγει μύτη από πλευράς εκείνων που παριστάνουν τους σκληρούς διαπραγματευτές. Αυτό δεν είναι ανεκτό”.

“Όταν ο κ. Τσίπρας λέει πάση θυσία ευρώ, πάση θυσία θα πει ακόμα και χωρίς Δημοκρατία και δυστυχώς αυτό το υλοποίησε, διότι καταλύθηκε η Δημοκρατία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επιβλήθηκαν στο κοινοβούλιο κείμενα τα οποία δεν είχαν συγγράψει οι υπουργοί”, δήλωσε στο NEWS 247 η κα Κωνσταντοπούλου.

“Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στο δημοψήφισμα”. Γιατί ο κόσμος να στηρίξει ΛΑΕ. Επίθεση σε Τσίπρα- Παυλόπουλο

Στο ερώτημα γιατί δεν τραβάει δημοσκοπικά η ΛΑΕ, η κ.Κωνσταντοπούλου απαντά ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω κατά 24 ολόκληρες μονάδες και πως απο τη “δημοσκόπηση του δρόμου” η ίδια διαπιστώνει κύμα εμπιστοσύνης στη ΛΑΕ αλλά ταυτόχρονα και ένα κύμα απογοήτευσης.

“Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές και επειδή οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν και τις υπόγειες διαδρομές τους, αλλά κυρίως ένα πολύ βεβαρυμένο μητρώο, κυρίως μετά το τελευταίο δημοψήφισμα, κατά το οποίο εμφάνιζαν το ΟΧΙ και το ΝΑΙ, να ισοψηφούν και τελικά αποδείχθηκε ότι η διαφορά ήταν της τάξεως των 24 μονάδων. Αυτό ήταν πέραν των περιθωρίων του λάθους και βέβαια δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά, που οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την κατάσταση, αλλά επιδιώκουν να τη διαμορφώσουν. Αυτό το οποίοι εγώ εισπράττω στη δημοσκόπηση του δρόμου, είναι αφενός ένα κύμα εμπιστοσύνης προς τη ΛΑΕ. Ταυτόχρονα εισπράττω ένα μεγάλο κύμα ματαίωσης, απογοήτευσης και απόγνωσης. Είναι το κύμα εκείνων που αισθάνονται προδομένοι. Εκείνων που αισθάνονται ότι το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ μέσα σε λίγες μέρες. Αυτή η απογοήτευση πρέπει να κατανικηθεί”, είπε χαρακτηριστικά η κα Κωνσταντοπούλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζει κρίσιμη απόφαση αυτή τη στιγμή την “απόφαση της συμμετοχής στις εκλογές και της ενδυνάμωσης εκείνων που είπαν όχι στους εκβιασμούς” απαντώντας ουσιαστικά στο γιατί να επιλέξουν οι πολίτες τη ΛΑΕ.

Απαντά όμως και στο επιχείρημα της επιστροφής της “δεξιάς του Σαμαρά” που χρησιμοποιεί ο κ.Τσίπρας για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με μία σκληρή επίθεση στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για “έναν πρωθυπουργό που τελικά επέλεξε να συνομιλεί και να οργανώνει εκλογές με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Γιούνκερ, αποκρύπτοντάς τες από την Πρόεδρο της Βουλής, που ο ίδιος είχε προτείνει. Από έναν πρωθυπουργό που επέλεξε, επίσης να ζητήσει από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να ψηφίσει τα πιο νεοφιλελεύθερα, τα πιο ακραία μνημόνια και από έναν πρωθυπουργό που δυστυχώς ακολούθησε την ίδια συνταγή που είχε ακολουθήσει και ο προκάτοχός του. Τόσο άγριο κατεπείγον δεν έφερε ούτε η ακραία κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου”.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι επικεφαλής υποψήφια της ΛΑΕ στην Α’ Αθήνας

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα