Περιμένουν το δεύτερο debate στην Κουμουνδούρου

Περιμένουν το δεύτερο debate στην Κουμουνδούρου
Snapshots before a televised election debate, broadcast live in Greece from state-run TV studios, in Athens on Wednesday, Sept. 9, 2015. / . Nikos Libertas / SOOC

Σε ένα άνευρο, σχεδόν στο σύνολό του, debate στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα υπέπεσαν σε λάθη με τον ίδιο να επιλέγει να εστιάσει στην υπεράσπιση και την προβολή του κυβερνητικού του έργου

Με εξαίρεση του εκρηκτικούς διαλόγους Μεϊμαράκη – Τσίπρα για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σύμφωνα με την πρόεδρο της Ν.Δ κλήθηκε «να κάνει την βρώμικη δουλειά», την παρέμβαση της Όλγας Τρέμη για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τον διάλογο της με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, την δυσαρέσκεια του Μάκη Γιομπαζολιά όταν το διέκοπτε ο Πάνος Χαρίτος και τον μικρό διάλογο Κουτσούμπα – Λαφαζάνη, το debate ήρθε για να αναιρέσει τον ίδιο τoυ τον εαυτό.

Οι «σκληροί» κανόνες καταργήθηκαν στην πράξη με τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταπιέζονται από τους όρους που οι εκπρόσωποί τους έθεσαν.

Η διαδικασία καθυστέρησε να ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αυτονόητη απορία του Αλέξη Τσίπρα, για το πώς είναι δυνατόν ένας πολιτικός αρχηγός να απαντήσει σε ένα λεπτό στις ερωτήσεις των πέντε συναδέλφων του.

Χρειάστηκε να φτάσουν στο παρά πέντε για να καταλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, πως οι όροι του τελευταίου γύρου της συζήτησης ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν.

Το αποτέλεσμα ήταν η διαδικασία στην ουσία να παρακαμφθεί, διαφορετικά, θα χρειάζονταν ώρες για να ολοκληρωθεί.

Η αποτίμηση της Κουμουνδούρου για το debate

Αν και αρκετά στελέχη παραδέχονταν πως δεν ήταν παρά μια κουραστική διαδικασία ευελπιστώντας το δεύτερο debate να γίνει σε πιο ζωηρούς ρυθμούς, επεσήμαναν, πως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις χαρακτηρίζοντάς τον «σοβαρό και μετρημένο».

Υποστηρίζουν πως εμφανίστηκε σίγουρος για αυτά που έλεγε, απαντώντας ουσιαστικά, χωρίς να υπεκφεύγει σε καμία ερώτηση, σε αντίθεση με τον  Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Όπως τόνιζε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα «έβαλε θέματα που ήθελε να θέσει στη συζήτηση με κορυφαίο το ζήτημα του χρέους, στο οποίο απάντησε με πληρότητα».

Τα λάθη των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου σε αντίφαση έπεσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όταν τόνισε πως η ΝΔ δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της γιατί δεν είχε αυτοδυναμία. «Αυτό είναι αντίφαση του εαυτού του για όλα όσα λέει για εθνική συνεννόηση και πως μπορούμε όλοι μαζί», τόνιζε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Λανθασμένη και ενδεικτική του παλαιοκομματισμού θεωρούν στην Κουμουνδούρου την απάντηση της Φώφης Γεννηματά σε σχέση με τα οικονομικά και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, όταν τόνισε πως το «θέμα αυτό δεν αφορά τον ελληνικό λαό».

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη επισημαίνουν πως του ζητήθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για την ΕΡΤ όσο και για τις απολύσεις, όμως απέφυγε να απαντήσει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν επίσης και την συμπεριφορά της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη που επέλεξε, όπως τονίζουν, στο θέμα που αφορούσε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να προκαλέσει ένταση την στιγμή που απαντούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Των δράσεων και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης του υπεραμύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσοντας την διαπραγμάτευση. Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές δράσεις, τόνισε πως: «σε αυτό το εξάμηνο είχαμε μπροστά μας την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3% και 4,5% και καταφέραμε να εξοικονομήσουμε 20 δισ. ευρώ. Καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση μέχρι το 2019 για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της χώρας με χαμηλότερο επιτόκιο. Πήραμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, διασφαλίσαμε τις καταθέσεις και πήραμε τη δέσμευση για το χρέος».

Για τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας τόνισε πως «είχε συμβιβασμούς που ήταν αναγκαίο να γίνουν», ενώ για το μεταναστευτικό ζήτησε να σταματήσει η υποκρισία.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγόρησε τη ΝΔ πως εκείνη «φόρτωσε τον ΕΝΦΙΑ γιατί δεν διαπραγματεύτηκε. Δεσμεύτηκε για ακόμα μια φορά πως όταν ανακάμψει η οικονομία, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από δικαιότερο φόρο».

Εξαπολύοντας  και αυτός με τη σειρά του επίθεση στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και επιμένοντας στην προβολή του επτάμηνου κυβερνητικού έργου έθεσε μία σειρά από ερωτήματα: «Θυμάστε τι είχε φέρει το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη και τι καταφέραμε εμείς; Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για τις 100 δόσεις, την υπόσχεσή μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Καταφέραμε να αφήσουμε παράθυρο για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτές ήταν επιτυχίες της διαπραγμάτευσης», είπε και συμπλήρωσε: «με τακτική διεκδίκησης ή παράδοσης θα φέρναμε κάτι καλύτερο; Έχει ξεχάσει ο λαός ότι υποσχέθηκε διαπραγμάτευση  και δεν έκανε. Ήταν επώδυνος ο συμβιβασμός, αλλά είχε και θετικά στοιχεία».

Με αφορμή το επίμαχο ζήτημα των προσφυγικών ροών και σε συνδυασμό με δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για μια «επίθεση που γίνεται στοχευμένα». «Μας κατηγορούσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ότι εμείς καλούμε τους πρόσφυγες, ενώ ήμασταν μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι έθεσαν το ζήτημα σε δυο Συνόδους Κορυφής.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί σήμερα το πρωί συνοδευόμενος από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη για μια μίνι περιοδεία στην Άρτα. Το βράδυ θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στα Ιωάννινα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα