Πολώνουν το κλίμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Πολώνουν το κλίμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από τιην δευτερη ημέρα των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Την στιγμή που το κλίμα πολώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν τις κινήσεις των τριών τελευταίων ημερών που θα οδηγήσουν το κόμμα σε μια ξεκάθαρη επικράτηση έναντι της ΝΔ

Στην Κουμουνδούρου εκφράζουν ικανοποίηση από το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν κατάφερε το βράδυ του debate να αποκτήσει το προβάδισμα που επιθυμούσε έναντι του Αλέξη Τσίπρα και να προχωρήσει ως το φαβορί των εκλογών τα τελευταία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στον 6ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά πως το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο των πολιτών που επέλεξαν το κόμμα τον περασμένο Ιανουάριο. Είτε πρόκειται για απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους που θα μπουν στο δίλημμα αν θα επαναπατριστούν είτε για όσους κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ απογοητευμένοι από το παλιό πολιτικό σύστημα.

Τα δείγματα που έχουν στην Κουμουνδούρου θεωρούνται καλά και ενισχύονται συνεχώς από τις εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως και χθες στην Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται και στους τρεις τελευταίους σταθμούς του σε Πάτρα, Ηράκλειο και Αθήνα να ζητήσει “ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, ισχυρή εντολή αλλαγής και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.”

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλική πρωτεύουσα και σε όσους έχουν επιλέξει συνειδητά να απέχουν από αυτές τις εκλογές. «Όποιος την Κυριακή μείνει σπίτι του και δεν ψηφίσει, στην πράξη ψηφίζει την επιστροφή του καθεστώτος που βύθισε τη χώρα 40 χρόνια τώρα στην χρεοκοπία», θέτοντας τους προ των ευθυνών τους.

Στον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου έχουν μπει και οι νεαρές ηλικίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό στήριξαν και ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές.

Για τις επόμενες τρεις ημέρες όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφώσουν την αντιπαράθεση με τη ΝΔ και να θέσουν έντονα τη διαχωριστική γραμμή του «παλιού με το νέο», καθώς και να εκμεταλλευτούν το ηθικό πλεονέκτημα που θεωρούν πως έχουν κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

«Όπλο» της Κουμουνδούρου εξακολουθεί να είναι ο Ερβέ Φαλτσιανί με τον πρώην υπάλληλο της Ελβετικής τράπεζας να αποκαλύπτει 8 νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Βαγγέλη Μεϊμάρακη πως στο debate δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις, θέλοντας να ενισχύσουν το προφίλ της υπεύθυνης δύναμης με στόχους και προοπτική έδωσαν στη δημοσιότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, με την σημείωση πως παραμένει ανοιχτό στο διάλογο και τις παρατηρήσεις των πολιτών.

Στο πολιτικό προοίμιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που αναπτύσσεται σε 130 σελίδες υπογραμμίζεται ότι το πραγματικό πολιτικό δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η Αριστερά σήμερα είναι «αν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα ή αν θα δώσει συσπειρωμένη τον αγώνα για την απεμπλοκή από το νεοφιλελευθερισμό και την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και από κυβερνητική θέση».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίζεται στις εξής θεματικές ενότητες:

– Θεσμική ανασυγκρότηση και εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και του κράτους

– Νέα παραγωγική ανασυγκρότηση και αειφόρος ανάπτυξη

– Επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους

Ειδική αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα γίνεται για την διαπραγμάτευση:

«Σε ότι αφορά συγκεκριμένα τη διαπραγμάτευση, παρά τις ολιγωρίες και τις πιθανές τακτικές αστοχίες, κάναμε όλα όσα ήταν δυνατά για να ανταπεξέλθουμε στην χρηματοπιστωτική ασφυξία (καθυστέρηση πληρωμών στο ΔΝΤ, άρνηση να παρατείνουμε την προηγούμενη δανειακή σύμβαση, επιβεβλημένους ελέγχους κεφαλαίων ώστε να προστατέψουμε το τραπεζικό σύστημα από το χρηματοδοτικό εκβιασμό της ΕΚΤ) αλλά και όσα ήταν επιβεβλημένα για να στείλουμε το πολιτικό μήνυμα στην Ευρώπη ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει και δεν έχει τη λαϊκή στήριξη.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα