Τα νέα διλήμματα της Κουμουνδούρου

Τα νέα διλήμματα της Κουμουνδούρου
ΛΙΒΑΔΕΙΑ-ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.(EUROKINISSI) Eurokinissi

Με την παρουσίαση των ψηφοδελτίων και του προγράμματος έκλεισε για την Κουμουνδούρου ο πρώτος κύκλος της προεκλογικής περιόδου. Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε χθες αργά το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα το debate θα αποτελεί πρώτο θέμα στην ατζέντα του κόμματος

Ψάχνοντας το διακύβευμα αυτών των εκλογών, που και για τα δυο μεγάλα κόμματα είναι το ίδιο, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα σχέδιο εφικτό, που παράλληλα με τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας και την διαπραγμάτευση του χρέους θα μπορέσει πολύ σύντομα να αλλάξει την μορφή αυτού του νέου μνημονίου.

Το μεγάλο και δύσκολο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι να επικοινωνήσουν αυτή την διαφορετική εικόνα της συμφωνίας προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που  έχουν απομακρυνθεί.

Οι δεξαμενές είναι τρεις: Όσοι έχουν οδηγηθεί ήδη σε άλλο κόμμα, οι αναποφάσιστοι και αυτοί που έχουν επιλέξει να απέχουν από τις εκλογές.

Με την αυτοδυναμία να βγαίνει εντελώς από το κάδρο ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία στην χθεσινή συνέντευξη τύπου να «πετάξει το μπαλάκι της ακυβερνησίας» σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, προωθώντας το δίλημμα των συνεργασιών προς την άλλη πλευρά.

Παράλληλα ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί από την 21η Σεπτεμβρίου η ρητορική του κόμματος υπόσχεται, πλέον μια «γρήγορη τήρησή της και έξοδο από τα μνημόνια».

Η καμπάνια θα συνεχίζει να στηρίζεται στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την σκέψη, πως την ώρα της κάλπης το δίλημμα Τσίπρας ή Μειμαράκης θα γύρει υπέρ του πρώην πρωθυπουργού.

Στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν πως το επιχείρημα ότι «η μάχη για την βελτίωση της συμφωνίας δεν έχει τελειώσει και πως η μόνη δύναμη που μπορεί να δράσει διορθωτικά σε αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Παρ’ όλα αυτά δεν σταματούν να ψάχνουν το «κλειδί» της συσπείρωσης, καθώς οι μέρες προς τις κάλπες πλησιάζουν και ο προβληματισμός για το γεγονός ότι η ψαλίδα με τη ΝΔ δεν έχει ανοίξει υπάρχει.

Η σύγκρουση της λίστας

Στην Κουμουνδούρου ήδη ετοιμάζουν και τις μάχες των υποψηφίων που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σκληρές, όμως κατά πολλούς τα πρόσωπα σε ορισμένες περιφέρειες είναι καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο «αριστερός εμφύλιος» σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα αποφευχθεί. Στην Β’ Αθήνας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης θα βρουν απέναντί τους τον Δημήτρη Στρατούλη, τον Κώστα Ήσυχο και την Νάντια Βαλαβάνη.

Στην Α΄ Αθήνας η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα δώσει μάχη απέναντι στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Νίκο Βούτση και τον Νίκο Φίλη να αποδείξει πως η πλειοψηφία των ψήφων που είχε λάβει τον περασμένο Ιανουάριο ήταν μια προσωπική υπόθεση και όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα βρεθεί απέναντι στον έμπειρο Δημήτρη Βίτσα, ενώ ο Αριστείδης Μπαλτάς έχει να παλέψει με την Ραχήλ Μακρή που μόλις κατέβηκε από τον Βορρά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα σε Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Μεσσηνία, Κρήτη, στην Κοζάνη κτλπ.

Το debate

O υπεύθυνος του επικοινωνιακού επιτελείου Νίκος Παππάς έχει ήδη χαράξει με τη βοήθεια των συνεργατών ένα πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στους υπόλοιπους αρχηγούς.

Αν και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά πως το debate με τη ΝΔ είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό θα ανακατέψει την τράπουλα των αναποφάσιστων, όμως αυτό που επιθυμούν είναι ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής και να κερδίσει από σήμερα τις εντυπώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των ερωτημάτων που θα του γίνουν, θα επιχειρήσει να αποδομήσει το αφήγημα της ΝΔ «πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν πραγματοποιήθηκε» και θα προτάξει τις πρωτοβουλίες της 7μηνης κυβέρνησής του.

Ήδη έχουν επεξεργαστεί όλα τα πιθανά ερωτήματα και τις απαντήσεις που αφορούν το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανά θεματική ενότητα, ενώ στα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα θα είναι και η έλλειψη προγραμματικού λόγου από την Συγγρού.

Δεν είναι στους στόχους του Αλέξη Τσίπρα η αντιπαράθεση και η σύγκρουση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όμως θα απαντήσει στις προκλήσεις του προέδρου της ΛΑΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα