Βίκη Μάτσικα: “Ψήφος σε άφθαρτους ανθρώπους για ένα καλύτερο αύριο”

Βίκη Μάτσικα: “Ψήφος σε άφθαρτους ανθρώπους για ένα καλύτερο αύριο”

Ποια είναι η Βίκη Μάτσικα που διεκδικεί με την υποψηφιότητά της στην Ελιά την ψήφο μας στις Ευρωεκλογές. Τι δηλώνει για το δίλημμα Βενιζέλου και ποιοι οι στόχοι που θέτει

“Οπλισμένη” με πάθος και θέληση, η Βίκη Μάτσικα, υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά, δηλώνει έτοιμη να παλέψει στο Ευρωκοινοβούλιο για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα.

Η εκ Θεσσαλονίκης πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ και Δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας, έχει Master στις Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Οικονομικές Σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο SDA Bocconi School of Management.

Μιλώντας στο NEWS 247 υπογραμμίζει πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, κάτι που, όπως αναφέρει, αποτελεί σαφή επιλογή των πολιτών που επωμίσθηκαν το πρωτοφανές βάρος των τελευταίων ετών.

Για ποιους λόγους να επιλέξει κάποιος να ψηφίσει τη Βίκη Μάτσικα στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Πρώτα από όλα για τον λόγο ότι η ψήφος των πολιτών, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να πάει σε άφθαρτους ανθρώπους που έχουν πάθος, θέληση αλλά και το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων και παιδείας, ώστε να “παλέψουν” με επιτυχία για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ευρώπη, μιλώντας  ξένες γλώσσες, αλλά έχοντας επίσης σπουδάσει και κυρίως εργαστεί στην Ελλάδα, με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας, πιστεύω ότι μπορώ να αξιοποιήσω για το καλό της χώρας μου την ψήφο των πολιτών που θα με τιμήσουν στις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με επίσημα κοινοτικά στοιχεία, 124 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και πόσο επείγει η λήψη μέτρων ειδικά για τις χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα. Οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, θα πρέπει να συμβαδίζουν με μέτρα εξομάλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Ενώ απαιτούνται άμεσα μέτρα εξάλειψης των κραυγαλέων ανισοτήτων που σήμερα υπάρχουν μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε, όχι με άκρατο λαϊκισμό αλλά, με ένα ποιοτικό πολιτικό πρόγραμμα, με κοινωνικές αξίες, το οποίο θα προσφέρει λύσεις.

2. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και σε ποια θέματα θα εστιάσεις σε περίπτωση εκλογής σου;

-Να υπηρετήσω αξίες όπως η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική ευθύνη για τους αδύναμους.

-Να συμβάλλω ενεργά στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων που πανελλαδικά έφτασε στο 60%.

– Να παλέψω για περισσότερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών: εργατικά δικαιώματα, δικαιώματα των γυναικών, προστασία του καταναλωτή, δικαιώματα μειονοτήτων, προστασία του περιβάλλοντος.

-Να συμβάλλω στην υιοθέτηση δραστικών πολιτικών στήριξης της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων, των νέων ανθρώπων, της επένδυσης  στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα .

– Να εργαστώ για την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών και τον αποτελεσματικό έλεγχο επί των αποφάσεων της ΕΕ όσον αφορά τις νομοθετικές και ελεγκτικές εξουσίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ισχυρό λόγο για τον προϋπολογισμό.

3. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη;

Το σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί αδιαμφισβήτητα η ανεργία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί σε δυσανάλογα ποσοστά στο σύνολο της Ένωσης αλλά και ειδικότερα στις χώρες του Νότου.

Η Ελλάδα και η Ισπανία  έχουν μάλιστα τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία, στην ΕΕ, στον τομέα της ανεργίας των νέων 15-24 ετών. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ισπανική Θέουτα με ποσοστό ανεργίας 72,7% και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 70,6% και η Ήπειρος με 67%. Οι λιγότεροι άνεργοι, μεταξύ των νέων ανθρώπων, καταγράφονται βεβαίως στη Γερμανία.

Η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων, του ευημερούντος Βορρά και του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση Νότου, είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι το “άνοιγμα της ψαλίδας” είναι τώρα πολύ μεγαλύτερο και διευρύνεται διαρκώς.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν σαφείς λύσεις σε επίπεδο Ένωσης προσαρμοσμένες όμως στις ιδιομορφίες του κάθε κράτους μέλους. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση τόσο της γενικής ανεργίας όσο και της ανεργίας των νέων λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν την ανασταλτική παράμετρο της ενεργούς γήρανσης. 

4. Τι διακυβεύεται στις ευρωεκλογές αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας και τη θέση της στην ευρωζώνη;

Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Είναι σαφής επιλογή των πολιτών που επωμίσθηκαν όλο αυτό το πρωτοφανές βάρος των τελευταίων ετών. Στήριξαν την σταθερή ευρωπαϊκή επιλογή της χώρας και πέτυχαν σήμερα να μπορούμε να λέμε ότι κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη.

Η Ελλάδα πλέον δεν στέκει στην άκρη του γκρεμού! Μετά από 4 σκληρά χρόνια, έκανε το μεγάλο άλμα και βγήκε στις αγορές. Κάναμε πολλές θυσίες, επωμισθήκαμε μεγάλα βάρη για να φτάσουμε ως εδώ και τώρα ακόμη και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν την προσφορά του ελληνικού λαού. Ήρθε πλέον η ώρα να τηρήσουν κι αυτοί το δικό τους μέρος της συμφωνίας.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι το επόμενο βήμα, όποια τεχνική λύση και να προκριθεί. Το σημαντικό είναι να υπάρξει, για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών και ο έλεγχος επί των αποφάσεων της Ε.Ε. όσον αφορά τις νομοθετικές και ελεγκτικές εξουσίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, θα επιχειρήσουμε να έχουμε έναν ισχυρό λόγο για τον προϋπολογισμό.

Η ενοποίηση της Ευρώπης περνάει μέσα από την ενίσχυση των δημοκρατικών της θεσμών. Η ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα βήμα  προς αυτήν την κατεύθυνση.

Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία για να αντισταθμιστεί η άνοδος του διακυβερνητισμού που βίωσε την τελευταία πενταετία η Ε.Ε. Η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές αποτελεί από μόνη της στοιχείο πίεσης στην ίδια κατεύθυνση.

5. Πώς κρίνεις το δίλημμα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς;

Αποτελεί ουσιαστικά μια προτροπή προς τους πολίτες να συσπειρωθούν για να στηρίξουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πλήγμα από το πολιτικό κόστος συγκεκριμένων επιλογών.

Η σοσιαλδημοκρατία, με αρχή αυτές τις ευρωεκλογές, ξεκινά την ανασύστασή της με συγκεκριμένες προτάσεις σε καίριους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η απαξίωση κάποιων πολιτικών προσώπων δεν πρέπει να μεταφραστεί εκ μέρους των πολιτών στην απαξίωση της πολιτικής στο σύνολό της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα