Από τους λογαριασμούς ρεύματος ‘φεύγουν’ τα 360 εκατ. που θα πάρει η ΔΕΗ

Από τους λογαριασμούς ρεύματος ‘φεύγουν’ τα 360 εκατ. που θα πάρει η ΔΕΗ

Με την πληρωμή προς τη ΔΕΗ των οφειλόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ύψους 360 εκατ.ευρώ απαλλάσσονται από το αντίστοιχο ποσό οι καταναλωτές ρεύματος που σε αντίθετη περίπτωση θα έβλεπαν αυξήσεις στους λογαριασμούς

Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός, από το ποσό των 1,4 δις. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, τα 360 εκατ. θα δοθούν στη ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και για να γίνει δυνατή η περαιτέρω ελάφρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Οι ΥΚΩ είναι το ποσόν που πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι καταναλωτές, προκειμένου να έχουν την ίδια τιμή κιλοβατώρας οι κάτοικοι των νησιών που ηλεκτροδοτούνται από πανάκριβες και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και οι πολύτεκνοι και οι λοιποί δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ προσδιορίστηκαν νομοθετικά το 2012, χωρίς να αναπροσαρμοστούν έκτοτε, προκαλώντας έτσι σωρευτικά ένα έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ κατά την πενταετία 2012-2016, το οποίο μετά την ενδελεχή έρευνα της ΡΑΕ προσδιορίστηκε στα 360 εκ. ευρώ, έναντι των 735 εκ. ευρώ που είχε ζητήσει και εγγράψει ως πρόβλεψη στον ισολογισμό της η ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική στις περισσότερες χώρες όπου υπάρχουν νησιά, το πρόβλημα έχει λυθεί με διασυνδέσεις ενώ εκεί όπου υπάρχουν μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως στην Ισπανία το κόστος άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα, μοιράζεται 50%-50% μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των καταναλωτών.

Η πληρωμή πάντως των «παλιών» ΥΚΩ στη ΔΕΗ (που η ΡΑΕ έχει προσδιορίσει σε 360 εκατ. ευρώ) αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Εκτός όμως από το ύψος του ποσού, η ΡΑΕ είχε προτείνει να καλυφθούν οι παλιές ΥΚΩ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου που καίνε οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες των νησιών. Η φιλοσοφία της πρότασης αυτής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση που δρομολόγησε αρχικά μια λύση σύμφωνα με την οποία το ποσό της επιβάρυνσης θα καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κάποιο σχετικό κονδύλι για το οποίο υπήρχαν συνεννοήσεις με το ΥΠΟΙΚ.

Εν τέλει, μετά τις αντιρρήσεις της τρόικας το ποσό των 360 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το πλεόνασμα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι, όπως είχε επανειλημμένως δεσμευθεί ο κ. Σταθάκης, η είσπραξη των παλιών ΥΚΩ δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα