Δεν ενδιαφέρεται η Γαλλική EDF για τις μονάδες της ΔΕΗ

Δεν ενδιαφέρεται η Γαλλική EDF για τις μονάδες της ΔΕΗ

Η απουσία εκπροσώπου του ενεργειακού κολοσσού της EDF από την επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Μακρόν στέλνει σαφές μήνυμα ενόψει του market test του Οκτωβρίου ότι οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ

Την έλλειψη ενδιαφέροντος για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για τις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί market test τον επόμενο μήνα φέρονται να την έχουν μεταφέρει οι επιτελείς της EDF και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία βεβαίως επιθυμεί τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών στη διαδικασία.

Η Γαλλική EDF αποτελεί μάλιστα μια εμβληματική περίπτωση ευρωπαϊκής εταιρείας, καθώς η θυγατρική της Edison έχει από χρόνια ισχυρή παρουσία στα ενεργειακά της Ελλάδας, όπου μαζί με τα ΕΛΠΕ έχουν συγκροτήσει την εταιρεία Elpedison που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροπαραγωγή και στην προμήθεια ρεύματος.

Αν και η λίστα των επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν τον πρόεδρο Μακρόν τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, η μέχρι τώρα απουσία από την αποστολή στελέχους της EDF δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς επιβεβαιώνει αυτό που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν εδώ και καιρό: Οι Γάλλοι δεν ασχολούνται πια με επενδύσεις στον άνθρακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το είχαν κάνει σαφές στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη οι άνθρωποι της Edison, όταν τον είχαν επισκεφτεί τον περασμένο Απρίλιο την Αθήνα, εξηγώντας του ότι οι λιγνιτικές μονάδες χωρίς να υπάρχουν στο πακέτο και υδροηλεκτρικά δεν αποτελούν ελκυστικό «προϊόν».

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, όχι μόνο την θεωρούν εντελώς ασύμφορη, αλλά εκτιμούν ότι υπάρχει και ένα επιπλέον βαρίδι: Οι μονάδες της χρήζουν αναβάθμισης, έχουν δηλαδή ένα επιπλέον κόστος, πέραν του ούτως ή άλλως αποτρεπτικού παράγοντα που λέγεται CO2. “Ισως αν η απόφαση ήταν στα χέρια της Edison, οι Ιταλοί να ήταν πιο διαλλακτικοί με το θέμα λιγνίτες, ωστόσο οι Γάλλοι δεν θέλουν ούτε να το συζητούν”, όπως λέει άνθρωπος με γνώση των διεργασιών.

Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί δημόσια, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ. Η επιμονή της στη θέση αυτή, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του market test του Οκτωβρίου. Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση θα ήθελε πολύ να υπάρχει γαλλική παρουσία έστω στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Διαφορετικό κύρος θα προσέδιδε στην διαδικασία το να συμμετάσχει η EDF, είτε η ίδια, είτε μέσω της θυγατρικής της Edison, παρά για παράδειγμα μόνο Κινέζοι και Ανατολικοευρωπαίοι.

Ας  σημειωθεί τέλος ότι, σε ότι αφορά τα ενεργειακά, στην αποστολή που θα συνοδεύει τον πρόεδρο Μακρόν θα συμμετέχει η πετρελαϊκή Total με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της Πατρίκ Πουαγιέν. Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό για δύο θαλάσσια οικόπεδα, στα ΝΔ και Δυτικά της Κρήτης, κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας Total – Exxon Mobil- ΕΛΠΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα