Διαδικασίες fast track για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Διαδικασίες fast track για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ
A part of the newly inaugurated Arab Gas Pipeline Project is seen near the Egyptian town of Taba, Sunday 27 July 2003, where Egyptian President Hosni Mubarak and Jordan's King Abdullah open the first phase of the pipeline that will eventually carry natural gas from Egypt to Jordan, Lebanon, Syria, Turkey and onto Europe. The first part of the pipeline which will provide Egyptian gas to Jordan was opened today with 16 km of the pipeline going under the Gulf of Aqaba to the port city of Aqaba, Jordan. EPA PHOTO/EPA/STR EPA

Την ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας πώλησης του 66% του Διαχειριστή Αερίου (ΔΕΣΦΑ) μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπει το "μνημονιακό" νομοσχέδιο, το οποίο καθορίζει και τα ποσοστά πελατών που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ

Την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του 2017, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν περάσει στο νέο ιδιοκτήτη οι μετοχές της εταιρείας προβλέπει το ενεργειακό κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πουληθεί και θα μεταβιβαστεί το 66% των μετοχών που σήμερα κατέχει η ΔΕΠΑ. Οι πωλούμενες μετοχές θα προέλθουν από τα ΕΛΠΕ που θα διαθέσουν το 35% και από το ελληνικό δημόσιο που θα διαθέσει το 31%. Παράλληλα το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στο διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες ή κοινοπραξίες πιστοποιημένων διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247, τουλάχιστον οκτώ είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες που αυτόνομα ή σε συνεργασία, μέσα από επιστολές, έγγραφα, επισκέψεις των πρεσβευτών τους ή εκπροσώπων τους, έχουν μέχρι σήμερα χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου Ενέργειας και του ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει του νέου διαγωνισμού.

Ανάμεσά τους παλιοί μας γνώριμοι ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων, όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas, η ρουμανική Transgaz, καθώς επίσης και νέοι παίκτες σαν την γαλλική GRTgas, αλλά και funds όπως τα SFPI και Marguerite. Τα τελευταία, εφόσον κατέβουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμμετάσχουν σε σχήματα με κάποιο Ευρωπαίο διαχειριστή.

Αρκετοί από τους παραπάνω παίκτες έχουν ήδη “σκανάρει” το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραμένει μια ιδιαίτερα ελκυστική περίπτωση για σοβαρούς επενδυτές, με ισχυρές επιχειρηματικές προοπτικές.

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Σε σχέση με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει τους υπόλοιπους παίχτες με ρεύμα σε τιμές κόστους, το νομοσχέδιο καθορίζει την ετήσια μείωση αλλά και το μερίδιο στο οποίο θα πρέπει να περιοριστεί κάθε χρόνο η ΔΕΗ. Σύμφωνα λοιπόν με τα ποσοστά που προβλέπονται η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει τα μερίδιά της στη λιανική ως εξής:

·8% μείωση και μερίδιο 87,24% στο τέλος του 2016 (ο στόχος δεν επιτεύχθηκε)

·12% μείωση και μερίδιο 75,24% στο τέλος του 2017 (σήμερα βρίσκεται στο 87,5%)

·13% μείωση και μερίδιο 62,24% το 2018

·13% μείωση και μερίδιο 49,24% το 2019

Τέλος στο πρώτο εξάμηνο κάθε χρόνου η ΡΑΕ θα αναπροσαρμόζει τις ποσότητες των δημοπρασιών προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με την επίτευξη των στόχων ενώ κάθε Ιούνιο θα αναπροσαρμόζεται με υπουργική απόφαση και η τιμή των δημοπρασιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα