Ελληνική εταιρεία θα κάνει τις έρευνες για πετρέλαιο στο Μαυροβούνιο

Ελληνική εταιρεία θα κάνει τις έρευνες για πετρέλαιο στο Μαυροβούνιο

Η συμφωνία έχει εγκριθεί ήδη από το κοινοβούλιο και τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Οικονομίας του Μαυροβουνίου πρόκειται να καλέσει τους επιτελείς για τις τελικές υπογραφές

Ζήτημα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas, για την παραχώρηση προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δύο θαλάσσιων οικοπέδων στη μικρή χώρα της Αδριατικής.

Η συμφωνία έχει εγκριθεί ήδη από το κοινοβούλιο και τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Οικονομίας του Μαυροβουνίου πρόκειται να καλέσει τους επιτελείς της Energean για τις τελικές υπογραφές.

Σύμφωνα με όσα λένε στελέχη της ελληνικής εταιρείας, η δυτική πλευρά της Αδριατικής έχει αποδειχθεί μία ιδιαίτερα παραγωγική περιοχή εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, τόσο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο (Ιταλία) όσο και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο (Ιταλία και Κροατία). Αντιθέτως, η Ανατολική Αδριατική παραμένει ουσιαστικά υποεξερευνημένη, παρόλο που διαθέτει τα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία δυναμικού υδρογονανθράκων.

Η Energean εκτιμά ότι το Μαυροβούνιο πιθανότατα βρίσκεται στο κομβικό σημείο αυτού του αναξιοποίητου και υποερευνημένου δυναμικού στην Ανατολική Αδριατική. Η γεωλογία της χώρας έχει μελετηθεί εκτενώς από την Energean και έχει καταστεί ακόμη περισσότερο οικεία, καθώς η εταιρεία εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζει τα ερευνητικά της προγράμματα στις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, έχοντας αντλήσει πολύτιμα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα