Επτά μνηστήρες διεκδικούν τον υπόγειο θησαυρό της γεωθερμίας

Επτά μνηστήρες διεκδικούν τον υπόγειο θησαυρό της γεωθερμίας

Την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας σηματοδοτεί ο διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΗ για την επιλογή στρατηγικού εταίρου. Επτά ελληνικές και ξένες εταιρείες έδωσαν το παρών

Σημαντικές συμμετοχές από τον ελληνικό αλλά και το διεθνή χώρο συγκέντρωσε κατά την πρώτη τουλάχιστον φάση του, ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ) με αντικείμενο την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα τέσσερα μεγάλα γεωθερμικά πεδία της χώρας: Λέσβου, Νισύρου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου και Μεθάνων.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7 προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορά επτά εταιρείες: Η εν Ελλάδι θυγατρική της Ιταλικής ENEL Green Power, η ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Γαλλική STORENGY, η Τουρκο-Ιταλική κοινοπραξία ZORLU – TURBODEN, η Τουρκική MAREN και η εταιρεία KS ORKA από τη Σιγκαπούρη.

Στόχος της ΔΕΗ

Ανανεώσιμες είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες επιλογής του στρατηγικού εταίρου και να έχει υπογραφεί η σύμβαση συνεργασίας ακόμα και εντός του έτους.

Η συνεργασία με την εταιρεία που θα επιλεγεί θα αφορά την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας με την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8MW για τη Λέσβο και 5MW για καθένα από τα υπόλοιπα πεδία. Εάν κριθεί από τις έρευνες ότι υπάρχει υψηλότερο δυναμικό, θα αυξηθεί και η ισχύς των γεωθερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Τις ερευνητικές γεωτρήσεις ωστόσο θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με «δικές της δυνάμεις» και μάλιστα θα ξεκινήσουν σύντομα, παράλληλα με την εξέλιξη των διαδικασιών επιλογής του στρατηγικού εταίρου.

Το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων κάποιων νησιών, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί όταν οι κάτοικοι ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών.

Οι Κινέζοι

Εν τω μεταξύ, όχι μόνο η ελληνική αγορά αλλά και εκείνη των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» εισέρχεται (όπως στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη FYROM), πρόκειται να αποτελέσει το πεδίο ανάπτυξης της συνεργασίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την Κινεζική SUMEC μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε την Τετάρτη.

Η θυγατρική της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την είσοδο των Κινέζων σε αυτές τις αγορές μέσα από την ανάπτυξη κοινών έργων. Πιο συγκεκριμένοι τομείς και έργα όπου οι δύο εταιρίες επιδιώκουν επίσης στην Ελλάδα, είναι η κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ο εξοπλισμός για φωτισμό στο δημόσιο και τις επιχειρήσεις, καθώς και το net metering.

Το πρώτο απτό δείγμα της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες θα φανεί πιθανόν ακόμα και εντός του 2017.

ADVERTISING

SHARE: