L’Echo: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για ΔΕΣΦΑ – Στα 535 εκ. ευρώ η προσφορά των Βέλγων

L’Echo: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για ΔΕΣΦΑ – Στα 535 εκ. ευρώ η προσφορά των Βέλγων
Σημαία με το λογότυπο της ΔΕΣΦΑ σε παραλία της Αττικής EUROKINISSI

Πολύ πιο ψηλά από τα 400 εκ. που προσέφεραν οι Αζέροι, φαίνεται να "κλειδώνει" η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ σε εταιρία βελγικών συμφερόντων

«Σχεδόν ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου από την Fluxys & Cie» τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Christine Scharff στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου L’ Echo, το οποίο αναφέρεται στην – κατά πώς φαίνεται – απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam, μέρος της οποίας αποτελεί και η Fluxys SA, η μητρική εταιρεία του φορέα εκμετάλλευσης του βελγικού δικτύου φυσικού αερίου, δεδομένου ότι κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά, η οποία, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ανέρχεται στα 535 εκατομμύρια ευρώ, πάνω δηλαδή από τα 500 εκατομμύρια που περίμεναν οι Έλληνες και πολύ βέβαια πάνω από τα 400 που είχαν προσφέρει οι Αζέροι το 2013.

Τα τρία μέλη της κοινοπραξίας, επισημαίνει η εφημερίδα, δραστηριοποιούνται ήδη στην περιοχή, αφού συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος αναμένεται να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη Νότια Ιταλία, ενώ παράλληλα τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το διαχειριστή του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου είναι πολύ καλά, μια και τα καθαρά του κέρδη πολλαπλασιάστηκαν επί δυόμισι το 2017, φθάνοντας σχεδόν τα 86 εκατομμύρια ευρώ και είχε 228 εκατομμύρια ευρώ μετρητά στους λογαριασμούς του την 31η του περασμένου Δεκεμβρίου.

Τι κρατά το Δημόσιο;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του News24/7, τη διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας έργα και υποδομές του φυσικού αερίου φέρεται να έχει πετύχει η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο συμφωνίας των μετόχων (shareholders’ agreement) που θα συνοδεύσει τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να διορίζει Πρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν στο προηγούμενο shareholders’ agreement η επιλογή αυτή περιοριζόταν σε ένα μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Επίσης το Δημόσιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις. Τέτοιες είναι η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διεθνή και διακρατικά έργα, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας. Επίσης ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία αυτή, με το επιχείρημα ότι οι κινήσεις της (ξεκίνησαν από την τροπολογία Σκουρλέτη) που οδήγησαν στην ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού είχαν τελικά θετικές συνέπειες για τα συμφέροντα της χώρας.

Χαρακτηριστική πρέπει να θεωρηθεί η σχετική αναφορά που έκανε ήδη με συνέντευξή του το Σάββατο ο Γιώργος Σταθάκης: «Θωρακίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου και παράλληλα διασφαλίζουμε αισθητά υψηλότερο τίμημα. Νομίζω ότι όσοι μας κατηγόρησαν ότι ακυρώνοντας τη συμφωνία με τη Socar «οδηγούμε την ιδιωτικοποίηση σε ναυάγιο» και «υπονομεύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας», θα πρέπει να ανασκευάσουν, ειδάλλως… αυτοτρολάρονται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα