Νέα μονάδα με επένδυση 300 εκατ. ευρώ από την Μυτιληναίος

Νέα μονάδα με επένδυση 300 εκατ. ευρώ από την Μυτιληναίος
ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο Ε. ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) eurokinissi

Το ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, αλλά με το καθαρό καύσιμο του φυσικού αερίου

Τη δημιουργία μιας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας πολύ υψηλής απόδοσης, ισχύος 650MW, με καύσιμο φυσικό αέριο και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας ανακοίνωσε η εταιρεία Μυτιληναίος από το βήμα του Delphi Economic Forum.

Πρόκειται για επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ που δημιουργεί νέο σκηνικό στην ηλεκτρική αγορά της χώρας και θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή αγορά και ειδικότερα στη δέσμη τριών πρωτοβουλιών με τις οποίες ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός, ο μεγαλύτερος καταναλωτής υψηλής τάσης και ένας εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών, παρεμβαίνει στην αγορά.

Η πρώτη κίνηση ήταν η πρόταση για την αναβάθμιση της μονάδας Αμυνταίου της ΔΕΗ, η δεύτερη κίνηση είναι η μονάδα που ανακοινώθηκε στους Δελφούς, ενώ το τρίτο βήμα του ενεργειακού σχεδιασμού της εταιρείας θα ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι.

Το συνολικό ποσό των επενδύσεων που θα δαπανήσει για αυτές τις 3 κινήσεις η Μυτιληναίος είναι 1 δις ευρώ. Ας σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Μυτιληναίος έχει ήδη επενδύσει 1 δις ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, τα 2 δις ευρώ.

Το ενεργειακό κέντρο της Μυτιληναίος στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας: «Όπως ήταν παλιά η Κοζάνη και η Πτολεμαίδα, αλλά με τη διαφορά πως θα είναι ένα ενεργειακό κέντρο με καθαρή ενέργεια και όχι με λιγνίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μπήκαμε σε άλλη εποχή

Ο ίδιος, μιλώντας συνολικά για την οικονομική κατάσταση (και με το ρόλο του επόμενου πρόεδρου του ΣΕΒ), τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μπει σε άλλη φάση, μπαίνουμε σε άλλη εποχή και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια». Χαρακτήρισε ως άθλο αυτό που πέτυχε η Ελλάδα με τα υψηλά πλεονάσματα και τόνισε πως η χώρα έχει δικαίωμα ίσης μεταχείρισης.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις, αλλά και τον τρόπο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο σημείωσε: «Τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το κοινωνικό κόστος ήταν μεγάλο και πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι το μείζον η προληπτική γραμμή ή το buffer stop αλλά η έξοδος να μην αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Πρέπει να αναλάβουμε εμείς το δικό μας πρόγραμμα. Η κυβέρνηση να κρατήσει χρόνο και την κατάλληλη στιγμή να πάρει αποφάσεις και να ναι εκείνες πιο κοντά στην πραγματικότητα»

Προέτρεψε το πολιτικό σύστημα για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα κάλεσε τα κόμματα σε πολιτική συναίνεση: «Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση. Αυτά κοιτάζει ένας επιχειρηματίας πριν κάνει μια επένδυση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη δική του απόφαση να εμπλακεί με τον ΣΕΒ σημείωσε ότι αυτό που μέτρησε «ήταν το ότι εμείς μπορεί να δουλέψαμε στο εξωτερικό αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή πρέπει να γυρνάς στην πατρίδα σου κάτι από αυτά που σου έχει δώσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα