Οι Αζέροι έφυγαν αλλά τώρα θέλουν και πάλι το ΔΕΣΦΑ

Οι Αζέροι έφυγαν αλλά τώρα θέλουν και πάλι το ΔΕΣΦΑ

Η Socar ενδιαφέρεται να λάβει μέρος και στο νέο διαγωνισμό για την πώληση του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα έχει κοινοποιήσει το ενδιαφέρον της και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι κατ’ αρχήν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Αύριο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρεθεί στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να λάβει μέρος στην τρίτη υπουργική συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού αερίου.

Πέρα από τις συζητήσεις που θα έχει για την πρόοδο των έργων και τις προοπτικές του Νοτίου Διαδρόμου, μέρος του οποίου αποτελεί και η σημαντική επένδυση για τον TAP, ο κ. Σταθάκης αναμένεται να έχει – έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο – πολλές και ενδιαφέρουσες συνομιλίες για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, καθώς η σύνθεση της συνάντησης προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μπακού θα βρεθούν «τα πρώτα βιολιά» της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και ιδίως της ΝΑ Ευρώπης, δεδομένου ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού αερίου αποτελεί ένα έργο που έχει αναδειχτεί ως κομβικής σημασίας στα πλαίσια της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, εξελίσσεται ένα ενδιαφέρον πινγκ – πόνγκ σχετικά με τη διαδικασία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ως γνωστόν η Αζέρικη SOCAR μετά από πολυετείς συζητήσεις αποχώρησε από τη διεκδίκηση του Διαχειριστή κι έτσι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξαναπροκηρύξει το διαγωνισμό. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ενδιαφέρον τους αναζωπυρώνεται.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αζέρικο πρακτορείο APA ο πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, Δημήτρης Τσούνγκας.

«Ένας νέος διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ θα ανακοινωθεί και, εξ όσων γνωρίζω, η SOCAR έχει επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Υπάρχει μια φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο πλευρών και δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Ο διαγωνισμός δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα, περίπου 5-6 εταιρείες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος», είπε συγκεκριμένα ο διπλωμάτης, σύμφωνα με το APA.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η επίσκεψη Σταθάκη στο Μπακού αποκτά και επιπρόσθετο ενδιαφέρον, σε σχέση με την υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο νέος διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ να προκηρυχθεί με όρους "κομμένους και ραμμένους" στα μέτρα πιστοποιημένων ευρωπαίων διαχειριστών, ώστε να η διαδικασία να μπορέσει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα. Πρόθεση, δε, του ΥΠΕΝ είναι να αξιοποιήσει τη δυναμική που φαίνεται να έχει το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα και σε απευθείας επαφές, από αρκετές μεγάλες εταιρείες.

Άλλωστε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αζέρικο μέσο ενημέρωσης μπροστά στην επικείμενη επίσκεψή του στο Μπακού, ο κ. Σταθάκης ανέφερε τα εξής για το ΔΕΣΦΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

«Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποδείχθηκε μέχρι στιγμής μια μάλλον περιπετειώδης επιχείρηση με πολλές ανατροπές και νομική αβεβαιότητα. Η κυβέρνησή μας επέλεξε να κάνει μια καθαρή εκκίνηση, και θα ξεκινήσει πολύ σύντομα μια νέα διαδικασία διαγωνισμού, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ και θέτοντας ποιοτικά πρότυπα για τους υποψήφιους αγοραστές, όπως επενδυτικά σχέδια και δημιουργία θέσεων εργασίας».

ADVERTISING

SHARE: