Πίεση για ενεργειακά και στο βάθος 'μικρή ΔΕΗ'

Πίεση για ενεργειακά και στο βάθος 'μικρή ΔΕΗ'

Γρηγορότερα απ’ ότι στα θέματα ηλεκτρισμού, φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις ως προς την την φόρμουλα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Πιέζουν οι δανειστές για γρήγορη λύση

Ρητές δεσμεύσεις φέρεται να ζητά η τρόικα σχετικά με τα περίφημα "εναλλακτικά δομικά μέτρα" που περιγράφονται στο μνημόνιο σε περίπτωση που δεν περπατήσουν οι δημοπρασίες υποχρεωτικής πώλησης ενέργειας από την ΔΕΗ.

Το αναγνωρίζουν πλέον και κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν ότι εφόσον το εγχείρημα των ΝΟΜΕ δεν φέρει τα αναμενόμενα, είναι αρκετά πιθανό να μας ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθεί στη νέα συμφωνία, ρητή διατύπωση για επαναφορά του σχεδίου της "Μικρής ΔΕΗ", ή κάποιας παραλλαγής του.

Αν και θεωρείται απίθανο το σενάριο να μας ζητηθεί η νομοθέτησή του προκαταβολικά, εντούτοις δεν αποκλείεται καθόλου να απαιτήσει η τρόικα ένα τέτοιο μοντέλο να αναφέρεται με απόλυτη σαφήνεια ως εναλλακτικό μέτρο, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.

Εκτός της "Μικρής ΔΕΗ", οι πιστωτές θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και ρητή αναφορά για την πρόταση περί πώλησης δύο εταιρειών - θυγατρικών της ΔΕΗ - με πελατολόγιο.

Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από το πως θα πάει συνολικά η διαπραγμάτευση, η οποία και διεξάγεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο από το υπουργείο Οικονομικών, και όχι από το υπ. Ενέργειας. Στις συζητήσεις που κάνει η ομάδα Τσακαλώτου εντάσσεται και το κομμάτι περί αποσαφήνισης των εναλλακτικών δομικών λύσεων (τύπου "Μικρής ΔΕΗ"), καθώς στο υπουργείο Ενέργειας η διαπραγμάτευση αφορά μόνο στο τεχνικό σκέλος, εν προκειμένω στις ποσότητες των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Γρηγορότερα απ’ ότι στα θέματα ηλεκτρισμού, φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις ως προς την την φόρμουλα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή αερίου.

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω (ΔΕΗ, ΝΟΜΕ, ΔΕΣΦΑ) θα εξαρτηθούν από την γενικότερη πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού όσο θα συνεχίζεται, δεν αποκλείεται και να πέσουν νέα ζητήματα στο τραπέζι ακόμη και ως μέρος ενός ευρύτερου και πιο σκληρού παζαριού. Η κυβέρνηση πάντως μιλά για μια "συμφωνία-πακέτο" (β’ αξιολόγηση, δημοσιονομικό κενό του 2018, και μετά από αυτό), που σημαίνει ότι αν δεν τα βρούμε συνολικά με την τρόικα, δεν γίνεται να νομοθετηθούν αποσπασματικά για παράδειγμα μόνο τα ενεργειακά ή τα εργασιακά.

ADVERTISING

SHARE: