Προσδοκίες για υψηλό τίμημα μετά τις δύο προσφορές για το ΔΕΣΦΑ

Προσδοκίες για υψηλό τίμημα μετά τις δύο προσφορές για το ΔΕΣΦΑ

Το γεγονός ότι προσήλθαν δύο ισχυρά σχήματα, τα οποία εμφανίζονται αποφασισμένα να διεκδικήσουν δυναμικά την ελληνική εταιρεία, δημιουργεί προσδοκίες για την επίτευξη υψηλού τιμήματος

Δύο είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς τόσο η κοινοπραξία υπό την ιταλική Snam, όσο και η σύμπραξη της Ισπανικής Reganosa, της Ρουμανικής Transgaz και της EBRD επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους με την κατάθεση προσφορών.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ολλανδική Gasunie δεν συμμετέχει στο σχήμα υπό την ηγεσία της ιταλικής Snam.

Την ίδια στιγμή, δυναμική φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο ισπανορουμανικό σχήμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 28%.

Το ενδιαφέρον, πλέον, μετατίθεται στο τίμημα που προτίθενται να καταβάλλουν οι δυο διεκδικητές, βάσει των προσφορών που κατέθεσαν. Δεδομένου ότι και οι δύο διεκδικητές είναι μεγάλα και ισχυρά σχήματα, ενώ εμφανίζονται αποφασισμένοι να “χτυπήσουν” την απόκτηση του Διαχειριστή, οι προσδοκίες για το τίμημα αυξάνουν.

Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί όταν ανακηρυχθεί ο πλειοδότης τους διαγωνισμού. Οι φάκελοι με τις οικονομικές προσφορές αναμένεται να ανοιχτούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, η πλευρά της κυβέρνησης εκτιμά ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το τίμημα να είναι πολύ καλύτερο από εκείνο που είχε διαμορφωθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό, θέτοντας έτσι τον πήχη στα 400 εκατ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κυβερνητικές πηγές “σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε σεντς κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ”.

Αντίστοιχη είναι και η στάση των ΕΛΠΕ, η πλευρά των οποίων διαμηνύει ότι το αν θα πουλήσει τελικά το ποσοστό του Ομίλου στον ΔΕΣΦΑ θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με κριτήριο το τίμημα που θα προσφερθεί.

Τέλος, εκτιμήσεις διαφόρων πηγών τις τελευταίες ημέρες δεν αποκλείουν τελικά οι κατατεθείσες προσφορές να προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί τις επόμενες ημέρες.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:

* Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

*Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD)

Όπως σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ, η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.

Το προφίλ των ενδιαφερόμενων

Α) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Snam S.p.A, αποτελούμενη από τις κατωτέρω εταιρείες:

1. Snam S.p.A – Lead Member

Δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:

a. Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,

b. Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και

c. Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

2. Enagás Internacional, S.L.U 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

3. FLUXYS S.A.

Όμιλος που δραστηριοποιείται στις Ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Β) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A. (“Reganosa”) αποτελούμενη από τις παρακάτω εταιρείες:

1. Reganosa – Lead Member

Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos.

Η Reganosa αποτελεί κατά 75% θυγατρική εταιρεία της Reganosa Holdco, S.L., της οποίας οι μέτοχοι είναι το Grupo Tojeiro  και η Αυτόνομη Κυβέρνηση της Γαλικίας.

2. Reganosa Asset Investments, S.L.

Ισπανική επενδυτική εταιρεία η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Reganosa Holdco, S.L.

3. S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.

Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Η εταιρεία λειτουργεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία.

4. European Bank for Reconstruction and Development (“EBRD”)

Διεθνής αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση εταιριών και έργων σε 36 χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχει ως σήμερα επενδύσει συνολικά €1,5 δισεκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα