Προσδοκίες για υψηλό τίμημα στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Προσδοκίες για υψηλό τίμημα στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Στον προηγούμενο διαγωνισμό που τελικά ακυρώθηκε, οι Αζέροι της SOCAR είχαν δώσει 400 εκατ.ευρώ. Τώρα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 500 εκατ. ευρώ

Η περίφημη «τροπολογία Σκουρλέτη» τον Ιούλιο του 2016 που αφαιρούσε μελλοντικά έσοδα από τον ΔΕΣΦΑ και έκανε τους Αζέρους της SOCAR να εγκαταλείψουν λίγο αργότερα το διαγωνισμό, είχε συγκεντρώσει τότε καταιγισμό αρνητικών σχολίων, δεδομένου ότι υπονόμευε την εφαρμογή μιας ακόμα μνημονιακής δέσμευσης της χώρας και ακύρωνε μια ήδη δρομολογημένη αποκρατικοποίηση.

Παρόλα αυτά, με τη χθεσινή κατάθεση βελτιωμένων προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ από τις δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες, η υπόθεση φαίνεται ότι οδηγείται σε αίσιο τέλος, με το δημόσιο να προσδοκά πολύ υψηλότερο τίμημα και τους καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς, να έχουν γλιτώσει υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη δικτύου.

Η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΔΕΣΦΑ (εκτόξευση λειτουργικών κερδών κατά 70% και ταμειακά διαθέσιμα στα 228 εκατ. ευρώ) επιβεβαίωσε ένα από τα στοιχεία που ευνοούν την κατάθεση υψηλών προσφορών.

Το στοίχημα πλέον είναι αν θα έχουμε τίμημα πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, ενδεχόμενο που δεν θεωρείται καθόλου απίθανο. «Εκείνο το στοιχείο που μπορεί να κρατήσει τις προσφορές κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ είναι η σχετικά χαμηλή απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου που αποφάσισε πρόσφατα η ΡΑΕ για τον ΑΔΜΗΕ» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαδικασία.

Η απόφαση της ΡΑΕ αφορά βεβαίως το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ρεύματος και όχι το διαχειριστή του συστήματος αερίου (ΔΕΣΦΑ), εντούτοις θεωρείται προάγγελος αντίστοιχων αποφάσεων που θα λάβει η Αρχή εντός του έτους και για τα τιμολόγια αερίου και μάλιστα για ολόκληρη διαχειριστική περίοδο, δηλαδή για 4 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2019.

Με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ είναι απολύτως ρυθμιζόμενα, η απόδοση κεφαλαίου και τα τιμολόγια που αποφασίζει η ΡΑΕ είναι καθοριστικά για τα μελλοντικά οφέλη στα οποία προσβλέπουν οι μνηστήρες του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στον πρώτο γύρο η καλύτερη προσφορά δεν ξεπέρασε τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη κινήθηκε χαμηλότερα, αλλά πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους διεκδικητές: Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas. Απέναντι στην “ευρωπαϊκή συμμαχία”, αντιπαρατίθεται το σχήμα της θεωρητικά “μικρής” ισπανικής Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα